Regner med at dette er starten på full åpenhet om kundelistene

– Når en fremtredende megler med tunge kunder kan offentliggjøre sin kundeliste, bør det samme gjelde for pr-bransjen, sier Bård Vegar Solhjell (SV). Han tror dette er starten på mer åpenhet fra regjeringens side.

Bård Vegar Solhjell

Bård Vegar Solhjell (SV) regner med at statssekretær Jon Gunnar Pedersens kundeliste er den første av flere som offentligheten vil få innsyn i. Han synes også det kommer positive signaler fra statsminister Erna Solberg.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

I dag la regjeringen fram kundelisten til Siv Jensens statssekretær i Finansdepartementet, Jon Gunnar Pedersen (H).

Statsminister Erna Solberg (H) har også bedt lovavdelingen i Justisdepartementet om en ny vurdering av om man skal gi innsyn i kundelisten til landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp). Solberg ber også om en mer generell vurdering av «adgangen til å unnta slike kundelister fra offentlighet.»

Jon Gunnar Pedersen.

Siv Jensens statssekretær i Finansdepartementet, Jon Gunnar Pedersen (H) valgte i dag å offentliggjøre hvilke kunder han hadde som partner i meglerhuset First Securities.

Foto: Knudsen, Knut Erik / VG

Starten på full åpenhet?

Det var SV-nestleder Bård Vegar Solhjell som ba Statsministerens kontor om å gi innsyn i kundelistene.

Nå håper Solhjell at åpenheten rundt Pedersens kunder er starten på full åpenhet om listene til alle i regjeringen som kommer direkte fra pr-bransjen.

– Det er bra at de offentliggjør denne lista. Jeg regner med at dette bare er starten, og jeg imøteser at Erna Solberg svarer meg på brevet og går gjennom dette spørsmålet. Jeg synes henvendelsen de har sendt til lovavdelingen tyder på at de tar dette seriøst, sier Solhjell.

– Dytter ansvaret over på First House

Men å få se listene til enkeltpersoner i regjeringen er ikke nok for SV og de andre rødgrønne partiene på Stortinget.

I går møttes gruppeledelsene i SV, Ap og Sp for å diskutere hvilke forslag de kan enes om når det gjelder å regulere overgangen fra pr-bransjen til regjering. Nå ligger det en rekke forslag på bordet:

  • Lobbyregister over alle lobbyister som kontakter Storting eller regjering
  • Karantenetid for pr-rådgivere som skal inn i regjering
  • Lover som sikrer Stortinget tilgang til regjeringstoppenes kundelister
  • Lover som sikrer full offentlig tilgang til regjeringstoppenes kundelister

Sylvi Listhaug har, på oppfordring fra Dagens Næringsliv, henvendt seg til sin tidligere arbeidsgiver First House, og bedt om deres velsignelse til å offentliggjøre sin kundeliste. First House har lovt å svare i dag eller i morgen.

– Listhaug dytter ansvaret nedover til First House, som igjen dytter ansvaret ned til kundene. Det går ikke! Det må være regjeringen og Stortinget som definerer hvilken åpenhet som er nødvendig for å få åpenhet om kundelister, sier Solhjell.

Slipper kontrollhøring

I tillegg til en rekke medier, har også Per Olaf Lundteigen (Sp) bedt landbruksdepartementet om innsyn i Listhaugs lister - og fått avslag.

Han tok i går til orde for å reise sak i kontrollkomiteen. For at mindretallet i komiteen skal kunne gjøre dette, må fire partier stå sammen. Lundteigen fikk i går støtte fra SV og Miljøpartiet de grønne (MDG), men Arbeiderpartiet sa nei, og blokkerte dermed muligheten for en kontrollhøring.

Lundteigen kaller Listhaug for «pr-selskapenes spydspiss inn i regjeringen».

Per Olaf Lundteigen

Per Olaf Lundteigen (Sp) mener det er mye annet spennende norske politikere kan gjøre mellom valgene annet enn å jobbe i pr-bransjen.

Foto: Snæland, Alf Vidar / NTB scanpix
Rasmus Hansson leder Miljøpartiet de Grønne

Rasmus Hansson i Miljøpartiet de Grønne støtter ikke Lundteigens forslag om å innføre karantenetid for pr-folk som vil inn i toppolitikken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– At det skal være opp til First House å avgjøre om Stortinget får innsyn, avslører hvor makta ligger hen. Når Listhaug først har tatt skrittet inn i regjeringen er hun, etter mitt skjønn, ansvarlig for å fortelle Stortinget om de habilitetsvurderingene hun gjør. Makta om hennes åpenhet ligger nå hos First House. Det burde hun tenkt på før hun ble statsråd, mener Lundteigen.

Uenighet om karantenetid

Han tar til orde for å innføre karantenetid for folk som vil gå fra pr-bransjen til regjering.

– Det som gjør politikere og pr-folk så attraktive, er at de er ferskvare. De har innsyn i hverandres indre sirkler som man kan gjøre mye penger på. Man burde han en karantenetid for pr-bransjen, så denne ferskvaren gikk litt ut på dato, sier Lundteigen.

– Hvor lang bør denne overgangstiden være?

– Det er en diskusjon som kommer nå, tror Lundteigen.

Rasmus Hansson fra MDG sitter også i Kontrollkomiteen på stortinget. Han støttet Lundteigens ønske om en kontrollhøring. Men forslaget om karantene er han skeptisk til:

– Folk må jo ha en jobb før de går inn i politikken. Det er vanskelig å tenke seg en karanteneregel som gjør at vi får politikere hengende til tørk et halvt år, mens de lurer på om de blir valgt eller ikke. Man vet jo ikke hvilket stortingsflertall det blir, eller hvilke kabaler statsministeren legger. Om man skulle tatt alle disse hensynene, ville mange polikere ligget på lager og ventet på å kanskje bli en del regjeringen, tror Hansson.

Lundteigen synes derimot ikke synd på politikere som indirekte vil bli forhindret fra å jobbe i pr-bransjen:

– Det er så mye spennende man kan drive med i Norge uten å drive med akkurat dette, sier Lundteigen til NRK.

SISTE NYTT

Siste meldinger