Jensen: – Ryddig håndtert av Listhaug

Siv Jensen roser partikollega Sylvi Listhaug for håndteringen av habilitetssaken.

Siv Jensen

Flere av de ferske Frp-statsrådene har merket medienes hardkjør den siste uka. Partileder og nyslått finansminister Siv Jensen trøstet dem med at ingen er feilfrie.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Fremskrittsparti-leder og finansminister Siv Jensen svarte på NRKs spørsmål om Listhaug-saken for første gang under Frps landsstyremøte lørdag.

– Den praksisen som ligger til grunn er en helt kjent og normal praksis som har vært gjennomført av tidligere regjeringer og mange statsråder, sier Jensen, som ikke nevnte den betente saken med et ord i talen til landsstyret.

Sylvi Listhaug nekter å levere ut kundelister fra sitt arbeidsforhold i PR-byrået First House. Hun har skrevet under på en avtale med den tidligere arbeidsgiveren om å holde kundelisten hemmelig.

Siv Jensen mener debatten om habilitet er med på å mistenkeliggjøre personer.

– Det dette handler om er at hun har hatt et annet liv før hun ble statsråd. Hun har vært i næringslivet og hatt en annen arbeidsgiver. Det plikter hun å være åpen om med tanke på den jobben hun har i departementet. Det har hun vært. Og jeg er sikker på at dette blir håndtert på en god og ryddig måte.

Jobbet for Rema 1000

– Er det uproblematisk at Listhaug jobbet for Rema 1000 etter et sentralstyremøte, mens sonderingene foregikk i Nydalen?

– Dette er forhold jeg ikke har kjennskap til. Det jeg vet er at hun har håndtert dette på en ryddig måte. Både overfor Fremskrittspartiet og i forhold til mat- og landbruksdepartementet etter hun ble statsråd.

– Hvorfor vil du ikke kommentere det at hun på så sent tidspunkt var involvert i et kundeforhold med Rema 1000?

– Det er jo slik at Sylvi Listhaug som alle andre statsråder først ble kjent med tilbudet om rollen som statsråd da statsministeren ringte, svarer Jensen.

Fremskrittsparti-leder og finansminister Siv Jensen mener det er naturlig at det blir oppmerksomhet om «gamle historier» nå som partiet er i regjering.

– Gamle sitater, gamle historier om stort og smått er trukket fram. Jeg synes det er helt greit, sa Jensen i talen til landsstyret.

Spissformuleringer kom tilbake

– Vi har alle levd normale liv. Vi har gjort feil, og vi kommer til å gjøre feil. Den som aldri har angret eller gjort noe som man ikke burde gjort, er mennesker som ikke har gjort særlig mye, sa Jensen da hun talte til partiets landsstyre i Oslo i formiddag.

I regjeringens første uker har flere av Frp-statsrådene måttet tåle til dels kraftig kritikk for tidligere spissformuleringer.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne har opplevd at flere har søkt i arkivet og funnet fram hennes tidligere uttalelser.

– Opp til oss selv

Jensen viste til at partiet etter 40 år i opposisjon må innstille seg på at tidene nå har forandret seg.

– Dere er nå medlemmer av et regjeringsparti. En førti år lang reise har ført oss inn i regjering. Det har vært oppturer og nedturer. Hvordan de neste årene blir, er helt og holdent opp til oss selv. Det er ikke bare Fremskrittspartiets statsråder som er i regjering, men hele partiet, sa hun.

Frp-lederen slo fast at oppmerksomheten om partiet er stor i og med den nye tilværelsen rundt kongens bord.

– Vi må hele tiden huske at det er mange øyne på oss. Våre ord forplikter. Det vi sier, må vi følge opp. Jeg er utålmodig, men vi får ikke gjennomført alt som står i regjeringsplattformen på få uker.

Enklere Norge

Jensen brukte ellers mye tid på å love en ny retning for det norske samfunnet, preget av avbyråkratisering og en enklere hverdag for folk flest. Skattelettelser, skolesatsing og innsats mot den todelte, oljesmurte norske økonomien var to andre temaer hun tok opp.

– Med Frp i regjeringen vil pengebruken bli snudd fra forbruk til investeringer, sa Jensen. Hun mener dette grepet vil sørge for et samferdselsløft, til tross for at partiet må avfinne seg med bompenger på norske veier også i framtiden.

Løfter om «gjennomføringskraft» innen norsk beredskap og en «streng, men rettferdig» asylpolitikk kom hun også med.

– Et annet av satsingsområdene er et velferdsløft for eldre og syke, sa Jensen og viste til at private aktører skal få slippe til i større grad.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger