Ber om lov til å legge frem kundeliste

Landbruksdepartementet ber om samtykke fra First House til å offentliggjøre listen over kundene landbruksminister Sylvi Listhaug jobbet for som PR-rådgiver.

Sylvi Listhaug

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug er blitt kritisert for å holde hemmelig kundene hun jobbet for som PR-rådgiver frem til hun ble statsråd.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Det kommer frem i et brev Landbruksdepartementet har sendt til First House i dag etter oppfordring fra Dagens Næringsliv.

PR-byrået har fått frist til senest torsdag denne uken med å svare.

Taushetsplikt av konkurransemessige hensyn

Departementet fastholder at de par i dag ikke kan offentliggjøre listene. Det begrunnes med forvaltningslovens bestemmelser om taushetsplikt av konkurransemessige årsaker.

Departementsråd Leif Forsell viser imidlertid til at denne taushetsplikten etter loven ikke er «til hinder for utlevering i den grad de som har krav på taushet samtykker». Han ber derfor First House vurdere om de kan samtykke til at kundelisten kan gis innsyn i.

First House-sjef Per Høiby sier til VG at han ikke ønsker å gi noen pekepinn på hva selskapet vil skrive i sitt svar til departementet.

– Men vi kommer naturligvis til å svare, understreker han.

Har nektet innsyn

Som ansatt i PR-byrået First House helt frem til hun ble landbruksminister for et par uker siden, har Sylvi Listhaug (Frp) hatt flere oppdragsgivere også innenfor den bransjen hun nå er statsråd for, som inkluderer både landbruk og dagligvarebransjen.

Rema 1000 har bekreftet at Listhaug ga råd til dem da hun var PR-rådgiver.

Bekreftelsen kom etter at det ble kjent at Listhaug hadde rådgitt matvarekjeden, også etter valget i år, kort tid før hun selv ble utnevnt til statsråd.

Mens departementet viser til forvaltningsloven og taushetsplikt som bakgrunn for at de har avslått krav om innsyn, har Listhaug selv hele tiden vist til en avtale hun skrev under på da hun begynte i First House som grunn til at hun ikke har kunnet offentliggjøre opplysningene.

– Jeg er for åpenhet, men da jeg startet i First House, skrev jeg under på en kontrakt som innebærer at dersom jeg hadde gitt ut kundelisten, hadde jeg også brutt den kontrakten. Det kan ende med rettssak, og jeg kunne ha blitt erstatningspliktig. Derfor tror jeg alle skjønner at jeg ikke kan gi ut den listen, sa Listhaug til NRK i helgen.

Hun sa samtidig at hennes tidligere kunder på eget initiativ gjerne kan stå frem og fortelle at de har brukt henne som rådgiver.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger