Listhaug: – Andre kunder må gjerne stå frem

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) sier at de oppdragsgiverne hun hadde da hun var PR-rådgiver, gjerne selv kan opplyse om kundeforholdet.

Sylvi Listhaug forsvarer seg for kritikken om manglende åpenhet.

Sylvi Listhaug (Frp) sier at kundene hennes godt kan fortelle at hun jobbet for dem, men selv vil hun ikke bryte sin kontraktsfestede taushetsplikt.

Som ansatt i PR-byrået First House helt frem til hun ble landbruksminister i forrige uke, har Sylvi Listhaug hatt flere oppdragsgivere også innenfor den bransjen hun nå er statsråd for, som inkluderer både landbruk og dagligvarebransjen.

I går bekreftet matvarekjeden Rema 1000 at Sylvi Listhaug hadde gitt råd til dem da hun var PR-rådgiver.

Nå sier Listhaug at andre hun har jobbet for, gjerne kan gjøre det samme.

– Ja, de må gjerne stå frem og fortelle det hvis de ønsker det, sier Listhaug til NRK.

– Brudd på avtalen kan ende med rettssak

Listhaug har gitt departementsråd Leif Forsell en liste over hvem hun har hatt som kunder i First House, slik at hennes habilitet kan vurderes, men har nektet å informere offentligheten eller stortingsrepresentanter om det.

Hun holder fast på at hun ikke vil bryte sin kontraktsfestede taushetsplikt og legge frem listen over hvem hun har jobbet på oppdrag for.

– Jeg er for åpenhet, men da jeg startet i First House, skrev jeg under på en kontrakt som innebærer at dersom jeg hadde gitt ut kundelisten, hadde jeg også brutt den kontrakten. Det kan ende med rettssak, og jeg kunne ha blitt erstatningspliktig. Derfor tror jeg alle skjønner at jeg ikke kan gi ut den listen, sier Listhaug.

Det er flere som har krevd at Listhaug må fortelle hvem sine interesser hun jobbet for som PR-rådgiver.

Tidligere denne uken sa Arbeiderpartiets Martin Kolberg, som nå leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, at han ønsker en ny lov som forhindrer hemmelighold om tidligere kunder i PR-bransjen.

– Tiden er moden for å vurdere en ny lov som sier at kontrollkomiteen får utlevert kundelistene til folk i regjeringsapparatet med bakgrunn fra PR-bransjen ved utnevnelse, sa Kolberg til Klassekampen onsdag.

– Tror ikke Norge ønsker en slik minister

Listhaug vil ikke nå gi et klart svar på hva som skjer dersom Stortinget ber om innsyn i listen over hennes tidligere kunder.

– Vi må selvfølgelig behandle de forespørslene som nå kommer i departementet, og så vil svarene på det komme, sier Listhaug.

Hun avviser helt at hennes nei til å legge frem kundelistene, kan tolkes som større lojalitet overfor hennes tidligere arbeidsgiver enn det embetet hun nå har.

– Jeg har sagt opp min jobb i First House og har ingen bindinger til selskapet. Men jeg er opptatt av å følge kontrakter jeg har underskrevet tidligere, hvor et brudd kan gjøre at jeg blir erstatningspliktig. Jeg tror ikke Norge ønsker en landbruks- og matminister som det første en gjør er å bryte en avtale som innebære at jeg må i rettssak og kan bli erstatningspliktig.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger