Hopp til innhold

Redaktør: – Sp-sakene vitner om #metoo-hysteri i mediene

Magne Lerø i ukeavisen Ledelse mener sakene om Ola Borten Moe og Sp-gjengen på hyttetur ikke vitner om noen ukultur om seksuell trakassering. Han mener mediedekningen tyder på et forfall i den politiske journalistikken.

Lurø

Magne Lerø i studio hos Politisk kvarter sammen med NRK-kommentator Magnus Takvam.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

– Vi nærmer oss et #metoo-hysteri når dette blir en gedigen sak. Vi snakker om et forfall i den politiske journalistikken. Dette er for små saker til å fylle spalteplass dag etter dag, sier Lerø i Politisk kvarter.

Onsdag havnet Ola Borten Moe og hans tidligere rådgiver Ivar Vigdenes igjen i medienes søkelys, etter at tidligere Natur og Ungdom-leder Silje Lundberg sa hun mener Moe håndterte et varsel om Vigdenes dårlig.

– Lundberg sier hun er ferdig med saken. Det er fem år siden, og de har ryddet opp. Hvis man lager #metoo-sak om Ola Borten Moe nå, da er man ute i et annet ærend, mener han.

– Fyll, ikke #metoo

Både Moe og Vigdenes var også på den mye omtalte hytteturen der noen sendte en trakasserende melding til tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Lerø mener likevel at de to sakene ikke vitner om noen ukultur for seksuell trakassering i partiet, eller blant de ti mennene som deltok på hytteturen.

– Vi kan mistenke dem for en ukultur med å dra på fylla. At de bør skjerpe seg når det gjelder alkoholbruk og uvettig måte å snakke sammen på. Men jeg kan ikke se at vi har dokumentert noen #metoo-ukultur med disse to eksemplene, sier han.

Ola Borten Moe sa i går at det var hans hensikt å ta Lundbergs varsel på alvor og rydde opp så fort som mulig. Ivar Vigdenes sier han har beklaget sin oppførsel overfor Lundberg.

Ivar Vigdenes, ordfører Stjørdal

BEKLAGET: Ivar Vigdenes, som i dag er ordfører i Stjørdal, har beklaget meldingen han sendte til Lundeberg om at hun var «sexy på TV».

Foto: Linda Bjørgan / NRK

– Viser en utvikling

Det var Nationen som først omtalte den grove Facebook-meldingen som Navarsete mottok midt på natten. Avisens kommentator Hans Bårdsgård er uenig i Lerøs kritikk.

Han mener saken om Ola Borten Moes håndtering av varselet mot Ivar Vigdenes viser at #metoo har endret holdninger.

– I 2013 blir altså Statsministerens kontor varslet om ubehageligheter, uten av Senterpartiet blir varslet. Så er det ikke partisekretæren, men Vigdenes' venn og overordnede som tar kontakt. Det kan godt hende det lå et oppriktig ønske bak om å rydde opp, men Lundbergs opplevelse viser at det ikke var, og ikke er, en god måte å rydde opp på, sier han.

Ola Borten Moe (Sp) var i 2013 Olje– og energiminister i den rødgrønne regjeringen.

TOK KONTAKT: Daværende oljeminister Ola Borten Moe tok kontakt med Lundberg etter at hun sa ifra om oppførselen til Vigdenes.

Foto: Audun Braastad / NPK

– Kan komme tilbake

Senterpartiets sentralstyre møtes i dag for å snakke ut etter at politiet valgte å ikke etterforske Facebook-meldingen til Navarsete.

– Det er ingen grunn til at Moe ikke kan komme tilbake som nestleder, hvis partiet nå setter en sluttstrek for Navarsete-saken, mener Lerø.

Det er Bårdsgård enig i.

Nationen-journalist HANS BÅRDSGÅRD

VANSKELIGERE: Nationens kommentator Hans Bårdsgård mener det er vanskeligere for Ola Borten Moe å være nestleder i dag, enn det var da han trakk seg midlertidig fra vervet.

Foto: Privat

– Jeg tror Moe kan komme tilbake som nestleder, men det som skjedde på hytta for to år siden, forsvinner ikke fordi man ikke vet hvem som sto bak. Det hefter like mye tvil ved de som var på hytteturen, som da Ola Borten Moe trakk seg tilbake som nestleder, sier han.

Han mener presset øker på den permitterte Sp-lederen etter at Lundebergs varsel ble kjent.

– Det er vanskelig å konkludere annerledes enn at det er mer krevende for Ola Borten Moe å være nestleder i dag, enn det var da han trakk seg.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger