Tidligere Natur og Ungdom-leder: – Jeg har aldri følt meg så liten og dum

En statsråd skal ha ringt daværende Natur og Ungdom-leder Silje Ask Lundberg og bedt henne om ikke å varsle om oppførselen fra en politisk rådgiver i 2013.

Naturvernforbundet.

Silje Ask Lundberg er i dag leder for Naturvernforbundet. Hun sier hun varslet om hendelsen da hun var leder for Natur og Ungdom i 2013.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Lundberg sier hun i 2013 tok kontakt med Statsministerens kontor (SMK) fordi hun reagerte på oppførselen rådgiver Ivar Vigdenes ved Olje- og energidepartementet i 2012/2013.

I Facebook-innlegget anonymiserer Lundberg rådgiver Vigdenes, og hans sjef oljeminister Ola Borten Moe.

– Som leder i Natur og Ungdom møtte jeg ved flere anledninger denne politikeren, og oppfattet tonen som i overkant uformell og flørtete. Da jeg fikk en melding etter en TV-opptreden med en kommentar om at jeg var «sexy på TV», diskuterte vi hendelsen, skriver hun på Facebook.

En daværende sentral kilde ved SMK bekrefter overfor NRK at de mottok en slik henvendelse.

– Følte meg dum

Etter kontakten med SMK sier Lundberg at hun ble kontaktet av sjefen til Vigdenes, oljeminister Ola Borten Moe. Borten Moe skal ifølge Vigneses ha bedt henne om å ikke gå videre med saken.

Etter det NRK kjenner til, havnet aldri varselet hos Senterpartiet – før Lundberg tok kontakt på nytt etter #metoo.

– Jeg tror aldri jeg har følt meg så liten og dum som jeg gjorde i løpet av telefonsamtalen med statsråden, og jeg kryssa fingrene for at jeg ikke hadde ødelagt for mye for Natur og Ungdom med det som tydeligvis hadde vært en overreaksjon fra min side, skriver hun videre.

NRK har flere ganger den siste uken vært i kontakt med Silje Ask Lundberg. Hun ønsker ikke å kommentere saken i media, noe hun også skriver på slutten av Facebook-innlegget hun publiserte onsdag ettermiddag.

Varslet etter #metoo

Lundberg har nå varslet Senterpartiet, fordi hun ønsker mer bevissthet om hvordan politikere omgås ungdomsorganisasjoner.

– Den gamle saken fra 2013 er jeg ferdig med. Vedkommende har beklaget, og vi har ikke noe uoppgjort mellom oss i dag, skriver hun på Facebook.

Flere personer med tilknytning til Natur og Ungdom har bekreftet overfor NRK at de kjenner til historien fra 2013.

Beklager oppførsel

I dag er Vigdenes ordfører i Stjørdal, mens Borten Moe tok pause fra vervet som første nestleder i Senterpartiet tidligere denne uken.

– Jeg tok opp dette med Ivar med en gang vi fikk melding om at dette var upassende. Han beklaget og tok selv initiativ til å ta kontakt for å beklage direkte. Saken ble håndtert så raskt jeg fikk kjennskap til den. Den tilbakemeldingen mener jeg også den som sa ifra fikk, skriver Ola Borten Moe i en SMS til NRK.

Ivar Vigdenes bekrefter overfor NRK at han har beklaget overfor Silje Ask Lundberg:

– Det stemmer at jeg hadde en tone ovenfor Silje som jeg, når jeg ble gjort bevisst på dette, ser at jeg ikke burde ha hatt. Jeg tok kontakt med en gang og beklaget, og vi har ikke noe uoppgjort i dag.

NRK har flere ganger den siste uken vært i kontakt med det Senterpartiet. De har ikke ønsket å bekrefte at de har mottatt noe varsel om hendelsen.

– All informasjon vi har i forbindelse med alle våre varsler må og skal være fortrolig informasjon.