Varsler reagerer på Borten Moes håndtering

Silje Ask Lundberg varslet om upassende oppførsel fra daværende politiske rådgiver, Ivar Vigdenes. Hun reagerer på Ola Borten Moes håndtering. Han skal ha bedt henne om å droppe saken, ifølge Lundberg.

Senterpartiets landsmøte 2017.

Daværende olje- og energiminister, Ola Borten Moe, skal ha tatt saken i egne hender da det kom varsel om at hans politiske rådgiver oppførte seg upassende mot Silje Ask Lundberg. Hun reagerer på at varselet hennes «ble forsøkt løst på bakrommet».

Foto: OLE MARTIN WOLD, Ole Martin Wold / NTB scanpix

Silje Ask Lundberg er i dag leder i Naturvernforbundet, men var på det aktuelle tidspunktet leder i Natur og Ungdom. Det var etter flere ubehagelige tilnærmelser fra Ivar Vigdenes, at hun i 2013 tok kontakt med Statsministerens kontor (SMK).

Silje Lundberg, Naturvernforbundet

Daværende leder i Natur og ungdom, Silje Ask Lundberg, etterlyste retningslinjer for hvordan statsråder og andre skal oppføre seg mot medlemmer i ungdomsorganisasjoner.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Som leder i Natur og Ungdom møtte jeg ved flere anledninger denne politikeren, og oppfattet tonen som i overkant uformell og flørtete. Da jeg fikk en melding etter en TV-opptreden med en kommentar om at jeg var «sexy på TV», diskuterte vi hendelsen, skriver hun på Facebook.

Politikeren hun skriver om er Ivar Vigdenes, som den gang var olje- og energiminister Ola Borten Moe sin politiske rådgiver.

Varselet skal ifølge henne ha blitt håndtert direkte av Ola Borten Moe, ikke av partikontoret til Senterpartiet.

Ivar Vigdenes, ordfører Stjørdal

– Det stemmer at jeg hadde en tone overfor Silje som jeg, når jeg ble gjort bevisst på dette, ser at jeg ikke burde ha hatt, sier Ivar Vigdenes. Han var rådgiveren til Borten Moe i 2012/2013, og er i dag ordfører i Stjørdal.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Borten Moe: – Saken ble håndtert raskt

I dag er Vigdenes ordfører i Stjørdal, mens Borten Moe tok pause fra vervet som første nestleder i Senterpartiet i forrige uke.

– Jeg tok opp dette med Ivar med en gang vi fikk melding om at dette var upassende. Han beklaget og tok selv initiativ til å ta kontakt for å beklage direkte. Saken ble håndtert så raskt jeg fikk kjennskap til den. Den tilbakemeldingen mener jeg også den som sa ifra fikk, skriver Ola Borten Moe i en SMS til NRK.

Ivar Vigdenes bekrefter overfor NRK at han har beklaget overfor Silje Ask Lundberg:

– Det stemmer at jeg hadde en tone overfor Silje som jeg, når jeg ble gjort bevisst på dette, ser at jeg ikke burde ha hatt. Jeg tok kontakt med en gang og beklaget, og vi har ikke noe uoppgjort i dag.

På spørsmål til Borten Moe om hvordan han forholder seg til at Lundberg følte seg presset til å droppe saken, svarer han følgende:

– Jeg kan ikke gjøre annet enn å ta det til etterretning. Min hensikt var å ta dette på alvor og rydde opp så fort som mulig. Hvilket ble gjort.

Stabssjefen sendte varselet til Borten Moe

Karl Erik Schjøtt-Pedersen (Ap) var stabssjef ved SMK da varselet fra Lundberg kom. Han bekrefter at han fikk henvendelsen om Vigdenes, og at han sendte den videre til Borten Moe.

– Jeg fant det naturlig å be den aktuelle statsråden undersøke saken. Etter en tid meldte statsråden tilbake at saken var undersøkt, og at det etter statsrådens vurdering ikke var grunn for ytterligere tiltak. Ut fra denne tilbakemeldingen konkluderte jeg med at det ikke var grunnlag for å gå videre med saken, sier Schjøtt-Pedersen til NRK.

Ønsket retningslinjer

Personer, som på ulikt vis er tilknyttet organisasjonen, forteller til NRK at saken har vært et tema i miljøet deres i flere år.

En av årsakene til at ungdomsorganisasjonen tok kontakt med SMK, var at de ønsket retningslinjer for hvordan statsråder og andre politikere skal oppføre seg i omgang med medlemmer i ungdomsorganisasjoner.

Lundberg sier hun følte seg dum da Borten Moe skal ha bedt henne om ikke å gå videre med saken.

– Jeg tror aldri jeg har følt meg så liten og dum som jeg gjorde i løpet av telefonsamtalen med statsråden, og jeg kryssa fingrene for at jeg ikke hadde ødelagt for mye for Natur og Ungdom med det som tydeligvis hadde vært en overreaksjon fra min side, skriver Lundberg videre i Facebook-innlegget sitt.

Partikontoret mottok aldri varselet i 2013

Tidligere i år, i forbindelse med #metoo-kampanjen, skal Senterpartiet ha fått en påminnelse om varselet fra 2013. Da kom det frem at de aldri mottok det.

Denne uka bekreftet informasjonsrådgiver på Senterpartiets partikontor, Ragnar Kvåle, at de nå behandler ett varsel i tillegg til Navarsete-saken. Det er uklart om historien fra 2013 er det nye varselet.

– All informasjon vi har i forbindelse med alle våre varsler må og skal være fortrolig informasjon, sier generalsekretær i Senterpartiet, Knut M. Olsen.

Trygve Slagsvold Vedum er leder i Senterpartiet

VISSTE IKKE: Partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier han er glad for at saken er gjort opp mellom partene.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Partileder Trygve Slagsvold Vedum kommenterer saken slik overfor NRK:

– Den er fra 2013 og ble håndtert av Statsministerens kontor og departementet. Så har jeg lest meldingene der det står at det er blitt oppklart mellom partene, og jeg er glad for at den som har varslet sier at generalsekretæren i partiet har håndtert saken på en god måte.

Begge var på hytteturen

Ivar Vigdenes og Ola Borten Moe er blant de ti som var på hytteturen i Sverige da sexmeldingen ble sendt til Liv Signe Navarsete. Foreløpig har ingen tilstått å ha sendt meldingen. Onsdag formiddag ble det klart at saken ikke skal etterforskes av politiet.

Ola Borten Moe har beklaget tekstmeldingen overfor Navarsete, samtidig som han gjentar at han ikke har noe med den å gjøre.

Politisk kommentator i NRK, Lars Nehru Sand, mener det er svært ugunstig for Borten Moe og Vigdenes å bli dratt inn i nok en sak som handler om upassende oppførsel.

– Jeg opplever at den nyeste saken er mer alvorlig i en #metoo-setting, fordi det handler om et asymmetrisk maktforhold mellom en politisk ledelse i et departement og en leder i en ungdomsorganisasjon som vil påvirke en regjering med et politisk budskap.

Sand tror Senterpartiets politikk i vil komme i skyggen av denne saken i tiden som kommer.

– Nok en gang blir deres håndtering av gamle saker fulgt med argusøyne, heller enn deres politiske budskap, sier Sand.

Politisk kommentator Lars Nehru Sand