Schjøtt-Pedersen sendte Vigdenes-varsel til Ola Borten Moe

Daværende statsråd og stabssjef ved SMK mottok varsel om upassende oppførsel fra politisk rådgiver Ivar Vigdenes. Varselet sendte han videre til oljeminister Ola Borten Moe, som både var sjefen til Vigdenes og hans nære allierte.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

SENDTE VIDERE: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen sendte varselet om upassende oppførsel fra en rådgiver i Olje– og energidepartementet videre til rådgiverens statsråd.

Foto: NRK

Tidligere i dag fortalte Silje Lundberg på nettstedet Facebook om hvordan hun, da hun var leder for Natur og Ungdom i 2013, varslet Statsministerens kontor (SMK) om det hun mente var upassende oppførsel fra daværende rådgiver i Olje– og Energidepartementet, Ivar Vigdenes (Sp).

Varselet gikk til Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, som på den tiden var statsråd og stabssjef ved Statsministerens kontor (SMK).

Lundberg beskrev en oppførsel fra Vigdenes som var «i overkant uformell og flørtete». Ved et tilfelle skal han ha sendt henne melding etter en TV-opptreden der han skrev at hun var «sexy på tv».

Lundberg var som en del av miljøbevegelsen ofte kritisk til oljepolitikken Vigdenes og hans regjering stod for. Varselet om oppførselen skal ifølge henne ha blitt håndtert direkte av Ola Borten Moe, ikke av partikontoret til Senterpartiet.

Ivar Vigdenes, ordfører Stjørdal

VAR RÅDGIVER: Ivar Vigdenes er i dag ordfører i Stjørdal, men var fram til februar 2013 rådgiver for daværende Olje– og energiminister Ola Borgen Moe (Sp).

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Mener det ikke var «varsel»

NRK har vært i kontakt med Schjøtt-Pedersen om saken. I en SMS skriver han:

– I løpet av den tiden jeg var ved Statsministerens kontor mottok jeg ett og bare ett varsel. Det ble håndtert umiddelbart. Vedkommende statssekretær varslet sin avgang i løpet av samme dag.

Påstandene om upassende oppførsel fra Vigdenes omtaler Schjøtt-Pedersen som en «henvendelse»:

Ola Borten Moe (Sp) var i 2013 Olje– og energiminister i den rødgrønne regjeringen.

HÅNDTERTE SAKEN: Daværende Olje– og energiminister Ola Borten Moe (Sp) tok opp påstandene om upassende oppførsel med sin egen rådgiver.

Foto: Audun Braastad / NPK

– Jeg fikk også en henvendelse om en politisk rådgiver. Jeg fant det naturlig å be den aktuelle statsråden undersøke saken, skriver han i SMSen.

Den aktuelle statsråden var daværende Olje– og energiminister Ola Borten Moe (Sp). Moe og Vigdenes regnes som venner og nære allierte. Lundberg skriver i dagens Facebook-post at hun reagerte på hvordan Moe håndterte saken overfor henne.

– Jeg kan ikke gjøre annet enn å ta det til etterretning. Min hensikt var å ta dette på alvor og rydde opp så fort som mulig. Hvilket ble gjort, sier Borten Moe til NRK i dag.

Fulgte ikke opp nærmere

Schjøtt-Pedersen valgte tilsynelatende ikke å snakke med Vigdenes selv. I SMSen til NRK skriver han.

– Etter en tid meldte statsråden tilbake at saken var undersøkt, og at det etter statsrådens vurdering ikke var grunn for ytterligere tiltak. Ut fra denne tilbakemeldingen konkluderte jeg med at det ikke var grunnlag for å gå videre med saken.

Etter at Ola Borten Moe hadde snakket med Lundberg, tok Vigdenes selv kontakt og beklaget sin egen oppførsel.

– Det stemmer at jeg hadde en tone ovenfor Silje som jeg, når jeg ble gjort bevisst på dette, ser at jeg ikke burde ha hatt. Jeg tok kontakt med en gang og beklaget, og vi har ikke noe uoppgjort i dag, skriver Vigdenes i en SMS til NRK.

Det siste bekrefter Lundberg i dagens Facebook-post. Der skriver hun at hun ikke har noe uoppgjort med Vigdenes i dag.

SISTE NYTT

Siste meldinger