Hopp til innhold

PST: Ingen konkrete trusler mot norske interesser

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier norske interesser eller politikere ikke har vært utsatt for en akutt trussel. Tre personer er siktet for å ha inngått terrorforbund.

Signe Aalling

STORAKSJON: Politiadvokat Signe Aalling i PST kommenterer de tre pågripelsene i Norge i saken der 17 personer, blant dem mulla Krekar, torsdag ble arrestert i ulike land i Europa.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Politiadvokat Signe Aalling i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kommenterte de tre pågripelsene i Norge nå i ettermiddag.

– Pågripelsene fant sted uten dramatikk klokka 05.30 i morges i en felleseuropeisk aksjon. Vi har også gjennomført ransakinger.

Foruten Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, er også en mann fra Fredrikstad og en iraker bosatt i Drammen pågrepet.

– De tre er siktet for å ha inngått et terrorforbund og vil bli varetektsfengslet i morgen, sier Aalling.

PST kjenner ikke til de italienske bevisene, og vil derfor ikke uttale seg om det.

– Vi har blitt orientert om hovedlinjene i etterforskningen og har hatt et godt samarbeid med italiensk politi, sier Aaling.

Skulle angripe Norge

Italienske påtalemyndigheter avholdt tidligere i dag en pressekonferanse i det italienske antiterrorpolitiet ROS' hovedkontor i Roma. Her ble Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, utpekt som leder av et europeisk terrornettverk.

Dette nettverket skal ha planlagt å angripe Norge, blant annet et mulig attentat mot norske stortingsrepresentanter. Flere i nettverket skal ha meldt seg frivillig som selvmordsbombere.

Aalling sier PST ikke har vært kjent med at det skal ha foreligget slike trusler.

– Dersom det hadde vært konkrete, akutte trusler mot norske borgere eller interesser, så ville vi vært gjort kjent med det og kunnet forebygge det. Det har etter vår vurdering ikke vært tilfelle, sier Aalling.

– Vi har hatt en dialog og kommer til å fortsette å ha en dialog.

– Opererte fra cella

Ifølge italiensk politi skal Krekar ha kommunisert med sine medsiktede og nettverket fra cella på Kongsvinger fengsel.

PST vil ikke kommentere hva slags art kommunikasjonen har hatt. Krekar skal ikke ha hatt tilgang på pc eller telefon på cella.

– Dette må italienerne svare på. Vi er kjent med hovedbildet i etterforskningen, men kan ikke si noe mer om relasjonene mellom de pågrepne.

Aaling sier de har fått en omfattende rettsanmodning fra sine italienske kolleger.

– Vi har samarbeidet om dette i flere år og vi har gjennomført en rekke etterforskningsgrep i Norge. Mye informasjon som er samlet inn i Norge er sendt til Italia.

Rawti SHAX

13 av 17 terrormistenkte i fem forskjellige land ble pågrepet natt til torsdag i aniterroraksjonen med kodenavnet «JWEB». Mistenkte ledere og flere medlemmer av Rawti SHAX, en terroristorganisasjon av sunni-kurdisk opprinnelse, ble pågrepet under den koordinerte aksjonen som fant sted samtidig i Italia, Storbritannia, Norge, Finland, Tyskland og Sveits, melder EUROJUST - EUs samarbeidsorgan for politisaker.

Nettverket var ifølge italiensk politi i gang med å rekruttere «mange» fremmedkrigere, og hadde dessuten planlagt et angrep for å få Krekar ut av fengselet.

– Dette virker underlig

Eksperter med god kjennskap til mulla Krekars virksomhet, stiller seg undrende til de nye anklagene fra italiensk politi om at han har ledet en internettbasert terrororganisasjon med sterke bånd til Den islamske staten (IS).

– Dette virker underlig, det rimer ikke, sier terrorforsker Lars Gule, som var sakkyndig under rettssaken mot mulla Krekar i 2012.

– Ikke tilgang til internett

Krekars forsvarer Brynjar Meling mener alle mistanker mot mulla Krekar stort sett har vært basert på falske anklager.

– De fleste vet vel hvilken internettilgang man har i fengslene, og med unntak av en måned i vinter har Krekar sittet i fengsel i så å si fire år, sier Meling og understreker at Krekar ikke har eller har hatt tilgang til internett bak murene.

– Den hektiske måneden han hadde i vinter, tror jeg PST har kontroll på, sier Meling.

AKTUELT NÅ