Hopp til innhold

Peker ut Krekar som leder av terrornettverk

Italienske påtalemyndigheter mener Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, ledet et terrornettverk hvor det ble lagt konkrete planer om å angripe Norge. Flere i nettverket skal ha meldt seg frivillig som selvmordsbombere.

Giuseppe Governale på pressekonferanse om anklagene mot Krekar

Sjefen for det italienske antiterrorpolitiet, Guiseppe Governale, mener Najmuddin Faraj Ahmad, leder et europeisk terrornettverk.

Foto: TONY GENTILE / Reuters

Pressekonferansen ble avholdt i det italienske antiterrorpolitiet ROS' hovedkontor i Roma torsdag formiddag.

– Dette er resultatet av et godt internasjonalt samarbeid der etterforskningen har pågått i fem år, sier lederen for den koordinerte politiaksjonen.

De italienske etterforskerne mener mulla Krekar er leder for et nytt terrornettverk med celler over hele Europa.

17 terrormistenkte i fem land

I fem forskjellige land ble flere terrormistenkte pågrepet natt til torsdag i aniterroraksjonen med kodenavnet «JWEB». I alt 26 adresser ble oppsøkt i jakten på de terrormistenkte.

Hvor mange som er arrestert totalt er noe usikkert, men ifølge nyhetsbyrået AP ble 17 terrormistenkte i fem land pågrepet.

De pågrepne er 16 kurdere og én person fra Kosovo. Seks av dem er pågrepet i Italia, fire i Storbritannia, tre i Norge og fire i Finland og Sveits.

Sveitisks TV melder at den ene som det var utstedt arrestordre på, trolig har dødd tidligere i kamper i Syria.

Mistenkte ledere og flere medlemmer av Rawti SHAX, en terroristorganisasjon av sunni-kurdisk opprinnelse, ble pågrepet under den koordinerte aksjonen, melder EUROJUST - EUs samarbeidsorgan for politisaker.

Skal ha planlagt attentat i Norge

Italienske myndigheter sier at nettverket rundt Krekar planla en kriminell aksjon mot norske myndigheter. Enten i Norge eller ved en norsk ambassade i utlandet.

Ifølge italiensk antiterrorpoliti er det også snakk om et mulig attentat mot norske parlamentarikere. Det skal ikke ha blitt planlagt noen terroraksjon i Italia.

Dette er resultatet av et godt internasjonalt samarbeid der etterforskningen har pågått i fem år

Leder for antiterrorpolitiet, Guiseppe Governale

Sjefen for antiterrorpolitiet, Guiseppe Governale, sier til sammen syv personer i Italia jobbet sammen med Krekar om å planlegge et terrorangrep i Norge.

Politiet sier flere av deltakerne i netverket skal ha sagt at de var villige til å ofre seg som selvmordbombere mot norske interesser.

Fant terrorspor på nettet

Ifølge politiet har terrornettverket jobbet med å finansiere rekruttingen av fremmedkrigere til Syria og Irak, for å kjempe mot de kurdiske myndighetene i Nord-Irak.

Etterforskerne mener flere av de mistenkte skal ha reist til Syria for å slutte seg til jihadistgrupper der.

Det var et italiensk etterforskningsteam som fant spor på nettet som gjorde at de gikk videre med saken.

Politiet mener Mulla krekar har brukt internett for å rekruttere personer til ulovlige aktivitet, og at han har en tilknytning til IS. Dette skal ha blitt avdekket blant annet gjennom overvåking av aktivitet på internett.

Mulla Krekar i Oslo tingrett

BEGJÆRT UTLEVERT TIL ITALIA: Najmuddin Faraj Ahmad, også kjent som Mulla Krekar, fotografert i Oslo tingrett hvor han var tiltalt for oppfordring til straffbare handlinger i forbindelse med et NRK-intervju.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

«Rawti Shax»

Sjefen for antiterrorpolitiet, Guiseppe Governale, sier gruppa skal ha planlagt å etablere et kalifat nord i Kurdistan, i Irak.

Fra fengselet i Norge skal mulla Krekar ha fortsatt sitt lederskap av terrornettverket Rawti Shax, også kjent som Didi Nwe, skriver VG. Herfra skal Krekar ha fattet beslutninger om deltakelse i krigen i Syria, skriver den italienske avisen La Republicca.

Rawti Shax skal ha hatt flere terrorceller i Europa og være hierarkisk oppbygd med Norge øverst i pyramiden.

– Levde rolige liv

Governale la vekt på at dette er den viktigste politiaksjonen i Europa på 20 år, og kalte politioperasjonen preventiv og at de 13 arrestasjonene dermed var ment å ha en overraskelseseffekt.

Han sier noen personer har holdt til i Bolzano og Merano i Nord-Italia der de har levd rolige liv, langt unna sus og dus.

De arresterte bodde absolutt ikke luksuriøst, de levde sparsommelig

Leder for antiterrorpolitiet, Guiseppe Governale

– De arresterte bodde absolutt ikke luksuriøst, de levde sparsommelig, sa han.

Pågrepet om natten

Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, ble natt til torsdag pågrepet i Kongsvinger fengsel. Beredskapstroppen slo samtidig til på to adresser på Østlandet i natt. Her ble ytterligere to personer pågrepet.

De tre pågrepne er alle siktet for terrorplanlegging i Italia og er begjært utlevert av italienske myndigheter.

De siktede vil bli fremstilt for Oslo tingrett fredag. Da skal retten ta stilling til utleveringsbegjæringen fra italienske myndigheter.

Meling advarer mot falske bevis

Krekar Meling

Advokat Brynjar Meling og mulla Krekar

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Advokat Brynjar Meling mener Krekar ikke kan sendes ut av landet med det første.

– Jeg registrerer at statsministeren allerede har gått ut og sagt at dette er en anledning til å bli kvitt Krekar. Jeg håper denne saken går ordentlig for seg og at det ikke blir produsert falske bevis, slik som sist. Et langvarig samarbeid mellom norske og italienske myndigheter gir ikke nødvendigvis noen grunn til tillit, sier Meling.