Hopp til innhold

Krekar siktet for terrorplanlegging i Italia

Najmuddin Faraj Ahmad, også kjent som mulla Krekar, ble i natt pågrepet av politiet på fengselcellen. Han er siktet for terrorplanlegging i Italia og risikerer utlevering til landet.

Mulla Krekar i Oslo tingrett

BEGJÆRT UTLEVERT TIL ITALIA: PST bekrefter å ha bistått italienske myndigheter i pågripelse av tre personer og ransaking i forbindelse med pågripelsene.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Det melder TV2 torsdag morgen. Beredskapstroppen slo samtidig til på to adresser på Østlandet i natt. To personer ble pågrepet, i tillegg til Krekar, som den siste tiden har sittet i Kongsvinger fengsel. Ifølge nyhetskanalen er både disse personene og Najmuddin Faraj Ahmad begjært utlevert til Italia.

Alle tre vil bli fremstilt for Oslo tingrett i morgen, fredag. Da skal retten ta stilling til utleveringsbegjæringen fra italienske myndigheter.

– PST kan bekrefte at vi sammen politiets beredskapstropp etter rettsanmodning har bistått italienske myndigheter i pågripelse av tre personer og ransaking i forbindelse med pågripelsene, sier pressetalskvinne Siv Alsén i Politiets sikkerhetstjeneste til NRK, og legger til:

– En av disse personene er mulla Krekar. De to andre har vi ikke mulighet til å si hvem er.

PST vil ikke svare på spørsmål

PST er spurt om hvordan pågripelsene fant sted, om alle de siktede har vært i politiets søkelys tidligere, om de siktede er norske statsborgere, når de siktede kan bli utlevert og når PST varslet Brynjar Meling. Ingen av disse spørsmålene ønsker PST besvare.

– Italiensk påtalemyndighet vil holde en pressekonferanse i Roma torsdag klokken 11, sier Alsen, som ikke ønsker å gå nærmere inn på hvor i landet politiaksjonene fant sted.

Etter det NRK erfarer har PST kjent til aksjonene mot Krekar og de to andre personene over noe tid. Aksjonene skal ha vært del av en større, italienskledet aksjon, der totalt 17 terrormistenkte personer er pågrepet, melder den italienske avisen Repubblica.

De pågrepne er 16 kurdere og én person fra Kosovo, melder nyhetsbyrået AFP. Seks av dem er pågrepet i Italia, fire i Storbritannia, tre i Norge og fire i Finland og Sveits.

Avisa skriver at de tre pågripelsene i Norge er knyttet til mistanke om planlegging av terroraktivitet i Italia.

Ansar al-Islam

Det har i lengre tid vært hemmelige samtaler mellom Norge og Italia om en utlevering av Mulla Krekar, noe Aftenposten tidligere har omtalt.

TV 2 får bekreftet at det foreligger en avtale mellom Norge og Italia om utlevering av Krekar, som i lengre tid har vært under etterforskning for terrorplanlegging i landet.

I desember i 2003 var Mulla Krekar i et rettslig avhør i Oslo tingrett. Da ble han avhørt av italienske etterforskere og representanter for påtalemyndigheten i Italia. I den forbindelse uttalte Krekars advokat Brynjar Meling at Krekar hadde vært i Italia allerede i 1992-1993.

Etterforskerne hadde mistanke om at gruppen Ansar al-Islam, som Krekar ledet i en kort periode i 2001/2002, og terrororganisasjonen Al-Qaida samarbeidet om et nettverk for å rekruttere arabiske frivillige til kampen mot Irak.

Nytt for Meling

Mulla Krekar er straffedømt en rekke ganger, sist i oktober i år. Han ble da dømt til halvannet år i fengsel for å ha truet kurderen Halmat Goran i et NRK-intervju. Krekar er også tidligere dømt for å ha truet den samme kurderen og to andre kurdere, samt nåværende statsminister Erna Solberg.

Solberg sier torsdag morgen at det ikke er noe i veien for at Norge kan utlevere Krekar til Italia.

Krekars advokat Brynjar Meling sier til NRK at han kun er informert om siktelsen via medier

Jeg antar at man kan legge til grunn at han (Krekar, journ. anm.) vil motsette seg utlevering, da det er en uriktig anklage, sier Meling.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ