Dobbelt så dyr i Oslo som i Stockholm: – Utfordrer enhver logikk

Oslo Børs stanset handelen i SAS etter aksjen gikk til himmels, men informasjonen som ble brakt til markedet hindret ikke investorene fra å sende opp aksjekursen på nytt.

SAS har permittert 10.000 mennesker og satt store deler av flyflåten på bakken

I Skandinavia er det full sprik i prisingen av SAS-aksjen, hvor den samme aksjeklassen handles på tre ulike børser.

Investorer på Oslo Børs handler SAS for 4,1 kroner per aksje, mens på Stockholm-børsen omsettes aksjen for 2,35 svenske kroner tirsdag ettermiddag. På København-børsen handles SAS-aksjen 1,75 danske kroner.

– Dette utfordrer enhver logikk, sier aksjeanalysesjef i Sydbank, Jacob Pedersen, til NRK.

– Misforståelse

SAS er opp 135 prosent på Oslo Børs tirsdag.

Da børsen åpnet på morgenkvisten måtte mange gni seg i øynene over en aksjekurs som gikk fra 2,10 kroner til 6 kroner på det høyeste.

Ingen nyheter i markedet kunne forklare den voldsomme oppgangen, og Oslo Børs svarte i 11-tiden med å stanse handelen i tilfelle det fantes viktig informasjon om selskapet som ikke var tilgjengelig for alle.

– Min beste gjetning er at det baserer seg på en misforståelse, sa Pedersen om kursbevegelsene i 12-tiden.

Han viser til at SAS er i en prosess med å hente mer penger til selskapet på grunn av koronakrisen. I den forbindelse utsteder SAS flere aksjer som vil vanne ut verdien per aksje i flyselskapet.

Tirsdag var første dag SAS-aksjene ble omsatt uten en rett til å tegne nye aksjer i flyselskapet. Normalt vil prisen for en aksje falle etter en emisjon.

Oslo Børs viste til kunngjøringene fra SAS om emisjonen og tegningsretten da handelen ble gjenåpnet igjen, og antydet at de tekniske endringene i SAS-aksjen var i blindsonen til en del investorer.

Pedersen er overrasket over at emisjonen har gått mange investorer hus forbi.

– Det tyder på at det virkelig har vært snakk om en høy andel av uopplyste investorer som har handlet aksjen i blinde, sier Pedersen.

Prises fortsatt høyt

Da handelen ble igangsatt klokken 13.20 igjen, mistet SAS store deler av oppgangen som var på opptil 260 prosent på Oslo Børs.

Men aksjekursen ble ikke korrigert tilstrekkelig for å utjevne forskjellen fra børsene i resten av Skandinavia.

Pedersen forteller at det må være mange investorer som ikke har forstått at endringen i tegningsretten tirsdag betyr at aksjene er mindre verdt i dag enn i går. Hvis man ikke er klar over endringen, vil man også være villig til å betale mer for SAS-aksjene enn investorer som er kjent med informasjonen.

– De har vanskelig med å forstå hvilken prising som gjelder i forbindelse med emisjonen, sier han.

– Kan det gi så store utslag i aksjekursen?

– Det tror jeg det faktisk kan. Kursen fastlegges av kjøper og selger. Er det slik at de ikke har fanget opp tekniske forandringer, vil de handle aksjen helt annerledes enn om de var klar over forskjellen.

Nå som misforståelsen er oppklart, mener han uprofesjonelle investorer bør følge bedre med på informasjonen som kommer fra selskaper de setter pengene sine på.

– Dette bør være til ettertanke for vanlige investorer, sier han.

Lav omsetning i aksjen

Kursbevegelsene i formiddag ble antagelig utløst av småpenger i omløp på Oslo Børs.

SAS ble omsatt for 3,2 millioner kroner tirsdag inntil handelen ble stanset i 11-tiden, som er et lavt handelsvolum hvor få kjøp- eller salgsordre kan utløse større bevegelser enn normalt i handelskursen.

I 15.00-tiden har omsetningen vært på nesten 8 millioner kroner.

Oslo Børs kommenterer ikke konkrete situasjoner, men forteller på generelt grunnlag at handelsstans gjennomføres for å undersøke avvik, og for å «gi markedet en pause».

– Vi undersøker forskjellige ting. Det kan være hvem som har handlet, hvilke meglerhus det har blitt handlet gjennom, og vi kan ta kontakt med andre børser. I noen tilfeller tar vi direkte kontakt med selskapet, for å høre om det er noen spesielle forhold man må være oppmerksom på, sier pressekontakt Geir Harald Aase i Oslo Børs.

En børsstans sørger for at alle potensielle investorer kan få lik tilgang til kritisk informasjon som kan virke kursdrivende.

– Samtidig så gir man alle de som handler en mulighet til å tenke seg litt om, forteller Aase.

Pressesjef John Eckhoff i SAS skriver i en SMS til NRK at SAS ikke kommenterer aksjekursen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger