Hopp til innhold

Norsk Folkehjelp: – Hundrevis av sivile er blitt henrettet i gatene

Humanitære organisasjoner slår alarm om situasjonen i Aleppo. 100.000 sivilister er omringet av regimevennlige militser og utsettes for brutale angrep. Ifølge Russland skal det nå være inngått en avtale om evakuering.

Russland bekrefter i kveld at det skal være inngått en avtale med opprørere om evakuering fra det østlige Aleppo.

Tusenvis flykter nå fra Aleppo, hvor det meldes om rene henrettelser av sivile i gatene.

Russland bekrefter i kveld at det skal være inngått en avtale med opprørere om evakuering fra det østlige Aleppo, melder Reuters.

Sivilister og opprørere får angivelig mulighet til å forlate byen fram til onsdag kveld, og busser settes opp i retning byen Idlib i kveld, ifølge tyrkiske myndigheter.

Ifølge den russiske spesialutsendingen til FN er det nå slutt på kampeme i Aleppo.

Norsk Folkehjelp er sier de er særdeles bekymret for situasjonen som utspiller seg i den sønderbombede byen.

– Vår partner i organisasjonen Masrrat melder at hundrevis av sivilister har blitt henrettet i gatene, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp Per Nergaard ifølge NTB.

Umayyad mosque in the old city of Aleppo

Umayyademoskeen i Aleppo er bombet sønder og sammen i dette bildet fra i dag.

Foto: George Ourfalian / AFP

Han forteller at de har fått en «hjerteskjærende» bønn om hjelp fra flere organisasjoner i området, som forteller at både de selv og den sivile befolkningen frykter eller har blitt utsatt for omfattende grusomheter.

Et av virkemidlene regimet angivelig bruker for å rydde ut gjenværende opprørere og deres støttespillere, er såkalte «bunker busters». Disse bombene er konstruert for å trenge dypt ned i bygningsstrukturer og forårsake massive ødeleggelser.

– Den verste humanitære tragedien i det 21. århundre foregår rett foran øynene våre. Aleppo er inne i sine aller mørkeste dager, sier den franske ambassadøren François Delattre.

Dronebilder fra Aleppo

Enorme ødeleggelser: Den franske ambassadøren François Delattre omtaler krigen som den verste humanitære tragedien dette i dette århundret.

Krisemøte

Delattre og Nergaard får støtte fra flere av toppene i det internasjonale samfunnet, der det er liten forståelse for at det russisk-støttede Assad-regimet fortsetter kampene, tross at de nå kontrollerer 99 prosent av Aleppo.

Et krisemøte i FNs holdes tirsdag kveld, og tema er hvordan man skal få til en avtale om at Russland og Damaskus legger ned våpnene sine slik at sivilister kan reddes, istedenfor å bli henrettet eller drept som konsekvens av kampene.

Ifølge Frankrike sitter Vladimir Putin og Sergej Lavrov på løsningen.

– Russland holder nøkkelen til veien ut av krisen i Aleppo. Moskva kan ikke la dette skje, sier Delattre.

Et våpenhvileforslag fra flere av de største opprørsgruppene har ligget på bordet siden forrige onsdag. Tirsdag sier en talsperson for opprørsgruppene at regimet har godtatt en slik avtale, og senere bekrefte Russland at en slik avtale var inngått.

Krigsruiner i Aleppo.

Ødelagte bygninger i al-Shaar-nabolaget.

Foto: Omar Sanadiki / Reuters

Krigsforbrytelser

Hvis opplysningene om henrettelser av sivilister stemmer, mener Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault at dette er soleklare krigsforbrytelser.

Selv om det blir våpenhvile ønsker han ikke at det syriske regimet skal slippe unna, og ber FN sette i gang med en etterforskning. Han får støtte av den britiske ambassadøren Matthew Rycroft.

– Selv i krig finnes det lover og regler. Hver eneste av disse har blitt brutt av regimet, sier han.

Også NATO og EU har trykket på for at sivilister skal få hjelp. Også de betegner situasjonen som «en katastrofe».

Frykter for barna

Over 70.000 sivilister flyktet til regjeringskontrollerte Vest-Aleppo forrige uke, mens andre ble tvunget dypere inn i opprørskontrollerte områder.

Der fortsatte kampene i løpet av tirsdagen i påvente av en humanitær løsning. Ifølge en lokal lege var opp mot 100 barn fanget i en bygning som var under kraftig ild.

Det fikk UNICEF til å ta til orde for at verdenssamfunnet bør tenke på barna, og øke hastigheten i arbeidet med å få i stand en våpenhvile for å evakuere de siste gjenværende gruppene av den sivile befolkningen.

312.000 mennesker har mistet livet i løpet av den over fem år lange krigen i Syria, ifølge statistikk fra eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights. 90.000 av dem skal være sivilister, og 16.000 av dem barn.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger