Russland legger skylda på USA etter IS-nederlag i Palmyra

Tapet er et kraftig militært tilbakeslag for Russland og den syriske regjeringshæren.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-PALMYRA

Det bildet, som er hentet fra en video sendt ut av Aamaq News Agency som står nær IS, skal vise to IS-soldater i utkanten av Palmyra 10. desember

Foto: REUTERS TV / Reuters

– Den islamske staten har klart å trenge seg inn i sentrum av Palmyra, der det russiske flyvåpenet ikke kan bombe, skriver det russiske forsvarsdeptartementet i en pressemelding søndag ettermiddag.

De bekrefter dermed at terrorgruppen IS nå i praksis har kontroll over den strategisk viktige ørkenbyen øst i Syria, etter en helg med mange motstridende meldinger.

– De syriske regjeringsstyrkene fører nå en forsvarskamp i byen, skriver det russiske forsvarsdepartementet, noe som også bekreftes fra andre kilder.

Guvernøren i provinsen Homs, som også Palmyra er en del av, sa i en tv-tale tidligere i dag at regjeringshæren nå forsøker å ta tilbake kontrollen over byen.

Mideast Syria Islamic State

Dette bildet er også hentet fra en video fra Aamaq News Agency, et nyhetsbyrå som står IS nært. Det skal vise IS-soldater i kamp ved Palmyra

Foto: Ap

IS har samlet styrker til angrepet

Det russiske forsvarsdepartementet skriver at det er rundt 4000 IS-soldater som har deltatt i angrepet i Palmyra, og at disse kommer fra IS-hovedstaden Rakka og områdene ved Deir-ez Zor.

IS i Syria skal også ifølge russisk etterretning ha fått forsterkninger fra den IS-kontrollerte byen Mosul i Irak.

Det russiske forsvaret skriver også at IS-styrkene kunne omgruppere seg fordi den amerikanskledede koalisjonen og opprørsstyrker i Syria som de støtter, har stoppet angrepene mot IS den siste uka.

Prestisjenederlag for Russland

Likevel er det som har skjedd denne helgen et alvorlig prestisjenederlag for de syriske regjeringsstyrkene og deres russiske støttespillere.

Regjeringshæren tok kontroll over Palmyra i slutten av mars 2016, blant annet takket være russisk flystøtte. Også russiske spesialsoldater deltok i kampene på bakken.

5. mai spilte holdt det kjente Mariinskij-orkesteret fra St. Petersburg, under ledelse av dirigent Valerij Gergijev, en konsert i byens oldtidsruiner, som et eksempel på hvordan Russland bekjemper trusselen fra islamsk fundamentalisme.

Palmyra - konsert

Mariinskij-teaterets orkester holdt konsert i Palmyra 5. mai 2016. Nå er byen igjen kontrollert av Den islamske staten

Foto: SANA / Reuters

Nå må trolig den hard pressede syriske regjeringshæren, som er tungt engasjert i forsøket på å få kontroll over byen Aleppo nord i Syria, forsøke å samle sammen styrker for å ta tilbake Palmyra.

Det som har skjedd i Syria denne helgen kan tyde på at Den islamske staten har klart å styrke seg, mens all oppmerksomhet har vært rettet mot andre grupper som kjemper mot den syriske regjeringshæren og dens støttespillere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt