Hopp til innhold

Egeland frykter for situasjonen i Aleppo: – Tror dette vil bli helt forferdelig

FN venter å møte forferdelige forhold når de nå trolig får mulighet til å komme inn i Aleppo. På sosiale medier forbereder innbyggerne seg på det verste, og tar farvel.

Jan Egeland foran FN-logo

FN-TOPP: Generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland er FNs spesialrådgiver for Syria.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

– Vi begynte å få helt fryktelige rapporter i går kveld, og det har fortsatt hele natten, sier FN-rådgiver Jan Egeland til NRK tirsdag morgen.

– Sjiamilitsene fra Irak, Iran og Libanon som sloss sammen med syrerne og russerne har gått løs på mange forskjellige grupper. Til og med helsearbeidere, kvinner og barn, og ikke minst unge menn, sier Egeland.

De syriske regjeringsstyrkene og deres allierte er i ferd med å innta de siste opprørskontrollerte områdene i Øst-Aleppo, der noen få gjenværende opprørere nå har søkt tilflukt i bydelen Sukkari.

Rapporter om massakre

Ifølge rapportene skal mange unge menn ha blitt henrettet, forteller FN-rådgiveren. Tirsdag morgen melder BBC at syriske regjeringsstyrker skal ha drept 82 sivile da de gikk inn i boliger i Aleppo.

Dronebilder fra Aleppo

Selv om FN ikke er inne i Øst-Aleppo har Egeland tiltro til meldingene som har nådd organisasjonen.

– Det er såpass systematisk og såpass mange som tar kontakt fra den typen organisasjoner som vi har holdt kontakt med i årevis i Øst-Aleppo at jeg tror dette vil bli helt forferdelig når kampene nå endelig ser ut til å være over.

Det betyr samtidig at det igjen vil bli mulig for hjelpeorganisasjoner å komme inn i storbyen som hadde tre millioner innbyggere da krigen startet.

– Nå får vi trolig tilgang til tusener av helt forpinte sivile for første gang på lang tid. I dag er det viktig at vi får inn observatører fra FN, Røde Kors og Røde Halvmåne som kan sikre at alle de som er i ruinene får beskyttelse og hjelp og at de rapporterte massakrene slutter. Dette kan ikke fortsette, sier Egeland.

Mann flykter med sykt barn i Aleppo

FLYKTER: En mann bærer et barn med intravenøst drypp samtidig som han løper lenger inn i den beleirede delen av Øst-Aleppo mandag.

Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters

«Et helvete»

Statlig syrisk TV har gjennom natten vist propagandabilder av folk i Aleppo som feirer at regjeringshæren etter seks år med krig har tatt byen tilbake. Samtidig er det fremdeles helt uvisst hvor mange menneskeliv som har gått tapt i kampene.

Hjelpearbeidsgruppen De hvite hjelmene, som kaller seg selv Syrias sivilforsvar, skriver på Twitter at alle gater og ødelagte bygninger er fulle av døde kropper. «Det er et helvete».

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Siden begynnelsen av borgerkriger har flere millioner flyktet fra Aleppo. Bare det siste døgnet skal mer enn 10.000 har forlatt byen, men fremdeles er vel 100.000 igjen.

Mange av dem frykter nå for sine liv.

Laster Twitter-innhold

«Jeg venter å dø eller å bli tatt til fange av Assad-regimet (...) Be for meg, og husk oss for alltid», skriver fotografen Ameen Al-Halabi på Facebook.

Twitter-kontoen med 245.000 følgere som introduserer seg som syv år gamle Bana Alabed, og angivelig blir drevet at hennes mor Fatemah har også delt flere meldinger. «Mitt navn er Bana. Jeg er syv år gammel. Jeg snakker nå direkte til verden fra Øst-Aleppo. Dette er mitt siste øyeblikk til å enten leve eller dø», lyder en av dem.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Samtidig som Aleppo nå ser ut til å havne i president Assads hender fortsetter striden i resten av landet.

– Krigen går bare videre. Vi har fått nye rapporter om kjemiske angrep, blant annet øst for byen Hama. Det er forferdelige bilder av barn som er døde etter bruk av klorgass. Det forgår en voldsom bombing av Idlib-provinsen som mange har flyktet til. Denne femte krigsvinteren i Syria er en svart vitner, sier Jan Egeland.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.