Hopp til innhold

Norges Bank varsler renteoppgang – for Joakim er boligkjøp uansett utelukket

Vaksinering, oljepris og brennhett boligmarked er blant årsakene til at renten skal opp i år. Men det er ikke nok til å dempe boligprisveksten, advarer ekspert.

Joakim Gitlestad tror ikke han kommer til å kunne kjøpe bolig i Oslo.

Joakim Gitlestad tror ikke han kommer til å kunne kjøpe bolig i Oslo. Her er han i leiligheten han leier med tre andre.

Foto: Roy Kenneth Javobsen / NRK

– Jeg tror jo aldri at jeg kan komme meg inn på boligmarkedet i Oslo alene, sier studenten Joakim Gitlestad til NRK.

I dag sjekket han hvor mye lån han kunne få når han er ferdigstudert, og om det finnes leiligheter på markedet som passer hans budsjett.

I havet av parkeringsplasser i hans prisklasse på finn.no, fant han kun to leiligheter han kan ha råd til – dersom de selges til prisantydningen.

– For min del ser det håpløst ut. Jeg regner med at jeg kommer til å leie resten av livet mitt, så lenge jeg bor i Oslo, sier Gitlestad.

Norges Bank presenterte torsdag beslutningen om å la renten forbli på null, nivået den har ligget siden den historiske maidagen styringsrenten ble senket til bunnpunktet i fjor.

Samtidig varslet sentralbanken at styringsrenten skal opp allerede i år. Det er tidligere enn de aller fleste sentralbanker i verden har signalisert.

Til grunn legger Norges Bank at de tror utsiktene for norsk økonomi er bedre enn man tidligere har anslått. Og den elleville boligprisveksten Norge har sett siden pandemiens begynnelse.

Spår boligprisvekst på 10,1 prosent

Sentralbanken spår i sin pengepolitiske rapport at boligprisene i snitt vil øke med 10,1 prosent i år, og 3,0 prosent i 2022. Det er betydelig høyere enn forventet inflasjon.

Med høyere styringsrente kan boliglånet bli dyrere. For når styringsrenten settes opp, blir også bankenes renter justert deretter.

Dermed kan en høyere styringsrente bety at færre tar ut lån, og kjøper bolig. Og at prisene ikke øker på grunn av høy etterspørsel.

Joakim Gitlestad

Student Joakim Gitlestad.

Foto: Roy Kenneth Jacobsen / NRK

Men det har lite å si for Gitlestad. For dem som kjøper bolig nummer to eller tre for investeringens skyld, blir ikke skremt bort av høyere renter, tror han.

– Blir renten høy nok så blir det kanskje mindre investeringer. Samtidig ser man jo at å investere i bolig er alltid en sikker vinner. Bare se på prisstigningen de siste årene i Oslo. Uansett om renta er høy eller lav så bygges det boliger, og folk investerer i dem, sier Gitlestad.

Sentralbanksjef Øystein Olsen sier sentralbanken har vektlagt boligprisene i beslutningen om å heve renten neste halvår. Forrige gang Norges Bank hadde rentemøte, var signalet at renten ikke skulle opp før i 2022.

– Ikke nok til å dempe presset i markedet

– Burde dere gå raskere fram med tanke på hvor hett boligmarkedet er nå?

– Vi gjør alltid avveininger hvor vi tar hensyn til alle forhold, og gjør det vi mener er riktig samlet sett. Denne gangen har komiteen merket seg, og vi legger vekt på at boligprisene siden i fjor vår har økt sterkt. Så tror vi mest på at boligprisveksten vil være dempet lenger frem, sier Olsen til NRK.

Han påpeker at det bygges mye boliger i Norge for tiden, og at styringsrenten vil settes opp i løpet av 2021.

– Og så er vi blant de sentralbankene som lenge har vektlagt hensynet til finansiell stabilitet. Og i Norge er det høye boligprisnivået, sterk boligprisvekst, dersom det skulle fortsette så er det en sårbarhet som vill kunne gi grunnlag for at finansielle ubalanser øker, sier Olsen.

Norske boligbyggelags landsforbund (NBBL) mener ubalansen mellom tilbud og etterspørsel i boligmarkedet i flere norske pressområder tilsier at sentralbanken bør øke renten raskere enn den ellers kunne ønske, gitt den høye arbeidsledigheten.

– Det er fornuftig å fremskynde renteøkningene, men dette er neppe nok til å dempe presset i boligmarkedet, sier Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i NBBL.

NEF: Advarer mot renteheving

I februar var boligprisene opp 2 prosent. I Norges Banks ferske pengepolitiske rapport, heter det at boligprisene den siste tiden har vært høyere enn anslått.

«Det har vært høy omsetning av boliger, og beholdningen av usolgte bruktboliger har avtatt markert», skriver banken.

Men Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund advarer mot å sette opp renta for tidlig.

– Selv om det er en åpenbar sammenheng mellom lave renter og høye boligpriser, forventer vi at balansen mellom tilbud og etterspørsel bedres i løpet av våren og at den prisdrivende renteeffekten avtar når det snart har gått ett år siden styringsrenten ble satt ned til null prosent, skriver Geving.

Carl O. Geving i Norges Eiendomssmeglerforbund.

Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforening.

Foto: CF-Wesenberg

Han påpeker at forutsigbarhet er viktig i en usikker tid for økonomien, og sier det vil være «kortsiktig og risikabelt» å bruke styringsrenten i et forsøk på å styre utviklingen i boligmarkedet.

Uavhengig av boligmarkedet er også sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen uenig i rentesignalene fra sentralbanken.

Sammenligner med naboland

Han mener at Norges Bank tar for lite hensyn til at vi står i en pandemi og til en kronekurs som kan styrke seg for mye.

– Kronekursen som fra før av var under press fra bedrete likviditetsforhold globalt og av stigende kurser for råvarevalutaer, får nå særegen rentehjelp. Helt unødig!, skriver han i en e-post til NRK.

– Vi får seg hva slags renteforskjell kronekursen tåler. Våre naboland later ikke til å heve renta før 2024, legger han til.

I går kveld holdt den amerikanske sentralbanken sin styringsrente uendret på null, og signaliserte at den ville holdes uendret ut 2023.

I rapporten påpeker Norges Bank også at olje- og gassprisene har steget betydelig siden forrige rapport.

Oljeprisen har hentet seg inn igjen siden det kraftige fallet i begynnelsen av pandemien. I desember var den igjen over 50 dollar fatet.

Oljepris og vaksinasjon

Så langt i mars har den ligget over 60 dollar fatet – det sterkeste siden januar i fjor. Onsdag anslo dessuten Det internasjonale energibyrået at oljeprisveksten vil fortsette i årene som kommer.

Norge er nå inne i sin tredje smittebølge. Onsdag var smittetallene de høyeste noensinne, sykehusinnleggelsene øker, og flere av landets kommuner er helt nedstengt.

I tillegg går vaksineringen treigere enn planlagt.

Sentralbanksjef Øystein Olsen

Sentralbanksjef Øystein Olsen.

Foto: Hallvard Norum / NRK

Men Olsen har troen på at den voksne delen av Norges befolkning vil være vaksinerte over sommeren, og at lemping på tiltak vil føre oss tilbake til normalen.

– Når vi ser litt lenger frem, forbi situasjonen med nedstenging som vi nå er inne i, så er det utsikter til at det går bedre. Det går bedre ute i internasjonal økonomi, og for norsk økonomi. Ikke minst i lys av utsiktene om at den store delen av den voksne befolkningen blir vaksinert ila sommeren, sier Olsen.

– Og når situasjonen i økonomien normaliseres, da er det tid og sted for å begynne å øke retning av et mer normalt nivå, legger han til.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger