Hopp til innhold

Norges Bank med historisk nullrente – nå følger bankene etter

Etter at Norges Bank satte styringsrenten til null prosent, krevde flere at bankene kutter sine utlånsrenter. Danske Bank varslet rentekutt torsdag. Fredag følger DNB og Nordea etter.

Sentralbanksjef Øystein Olsen

SETTER NED RENTEN TIL NULL: Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen satte renten til null på torsdagens rentemøte.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Lavere styringsrente er ikke til å for å bedre bankenes utlånsmarginer, men for å gi privatpersoner og bedrifter lavere renter. Det trengs virkelig i den situasjonen vi nå står i.

Det sier Fremskrittspartiets finanspolitiske talsperson, Hans Andreas Limi, til NRK etter at Norges Bank torsdag satte styringsrenten til null.

Frp forventer at bankene følger etter og setter ned sine utlånsrenter.

Frps finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi

KREVER AT BANKENE KUTTER SINE UTLÅNSRENTER: Hans Andreas Limi, Frps finanspolitiske talsperson.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

De får støtte av Norges Eiendomsmeglerforbund.

– Nordmenn kan forvente historisk lav rentebelastning i mange år. Det kommer godt med i nedgangstider. Derfor bør folk flest løpe til banken og kreve lavere rente enn det bankene tilbyr i dag, sier Carl O. Geving, som er forbundets administrerende direktør, til NRK.

Limi oppfordrer folk til å følge bankene sine med argusøyne.

– Bruk Finansportalen, gå i forhandlinger med banken din, og om banken ikke følger opp – bytt bank, anbefaler Limi.

Slik har styringsrenten endret seg:

Forventer boliglånsrente på 1-tallet

Også Huseiernes Landsforbund forventer at bankene umiddelbart setter ned boliglånsrenten.

Morten Andreas Meyer

FORVENTER KUTT: – Vi forventer at bankene umiddelbart setter ned boliglånsrenten, sier Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbund.

Foto: Moment studio / Huseierne

– Nå er det boliglånskundene og vanlige folks tur. Det betyr at bankene må «fighte» om å være aller best på raske rentereduksjoner for folk flest, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer til NRK.

Huseiernes Landsforbund viser til at bankenes innlånsrente har falt kraftig siden den forrige rentenedsettelsen i slutten av mars, og at kundene har bidratt til oppkapitalisering av bankene.

Når NRK spør generalsekretæren om boliglånsrenten nå må et stykke ned på 1-tallet, svarer Meyer:

– Det høres sånn ut, ja. Jeg vil kanskje tro nærmere 1 enn 2.

Storbankene kutter renten

Danske Bank var først ute med å varsle rentekutt torsdag formiddag. Fra og med 25. mai reduserer banken renten med inntil 0,40 prosentpoeng på boliglån for eksisterende kunder.

– Vi har vært en av pådriverne for sunn konkurranse i det norske bankmarkedet de siste årene, og i kjølvannet av Norges Banks beslutning torsdag justerer vi derfor rentene på våre boliglån ned med inntil 0,40 prosentpoeng, sier landssjef Trond Mellingsæter i Danske Bank i en pressemelding.

Dersom du har 2 millioner kroner i boliglån hos Danske Bank og renten din kuttes med 0,40 prosentpoeng, vil du spare 8 000 kroner i året.

Dersom boliglånet ditt er på 3 millioner kroner, vil et tilsvarende rentekutt spare deg for 12.000 kroner i året, mens du vil spare 20.000 kroner i året om boliglånet ditt er på 5 millioner kroner.

Danske Bank kan imidlertid ikke love at alle deres kunder i Norge kommer til å få dette kuttet, sier Aleksander Dahl, leder for personmarked.

Aleksander Dahl, leder for personmarked i Danske Bank Norge

VIL TA ANSVAR: Aleksander Dahl, leder for personmarked i Danske Bank.

Foto: Wilhelm Sverdvik / NRK

– Jeg kan love at vi skal være ute med prislister og melde tilbake til alle kunder så raskt vi kan. Målet er at alle, eller nesten alle, skal få glede av dette, sier Dahl til NRK.

– Hvor lav blir da utlånsrenten på de beste lånene i Danske Bank?

– Det har vi faktisk ikke klart ennå, for det sitter vi og jobber med nå. I dag var poenget vårt å komme raskt ut med beslutningen, fordi vi ser det som viktig. Å komme ut og si hvor mye vi kutter med og hvor raskt det får effekt, er et signal, sier Dahl.

Fredag melder DNB og Nordea at de senker boliglånsrenten med inntil 0,4 prosentpoeng.

– Prisen på penger har falt i løpet av de siste ukene, som et resultat av markedsutviklingen og usikkerheten i den norske økonomien. Som Norges største bank, må vi være en trygg og forutsigbar partner for kundene våre og tilby konkurransedyktige priser, sier leder for personmarked i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten, i en pressemelding.

Endringen for DNBs eksisterende kunder skjer fra og med 25. mai, mens den for nye kunder vil gjelde fra 11. mai, opplyser banken.

Nordea opplyser at nye satser for flytende renter for eksisterende lån kommer til å gjelde fra 28. mai.

Historisk nullrente

Det er første gang i Norges Banks over 200 år lange historie at styringsrenten settes til null.

Norges Bank viser til at aktiviteten i norsk økonomi har falt brått som følge av koronapandemien, og at dette tilbakeslaget forsterkes av at oljeprisen har falt mye, som har svekket kronekursen betydelig.

– Slik komiteen nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå en god stund fremover. Vi ser ikke for oss at styringsrenten vil bli satt ytterligere ned, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Norges Bank skriver også at det er uvanlig stor usikkerhet om utviklingen fremover.

– Den økonomiske aktiviteten ventes å ta seg opp etter hvert som smitteverntiltakene trappes ned, men det vil trolig ta tid før produksjonen og sysselsettingen er tilbake på samme nivå som før pandemien, skriver de.

SE PRESSEKONFERANSEN: Sentralbanksjef Øystein Olsen gjør rede for rentebeslutningen.

I slutten av mars reduserte Norges Bank styringsrenten med 0,75 prosentpoeng til 0,25 prosent. Det var da det laveste nivået på styringsrenten i den norske sentralbankens historie. Nå settes altså renten ytterligere ned.

På pressekonferansen opplyste Olsen at han ikke ser for seg at renten skal ytterligere ned.

Norges Bank anslår at BNP for Fastlands-Norge i 2020 blir om lag 5 prosent lavere enn i 2019.

De tror også at boligprisene i Norge vil falle med rundt 5 prosent fra mars i år og fram til mars neste år.

DNB Markets' sjeføkonom Kjersti Haugland sier at Norges Bank nå er tydelig på at den nedre effektive grensa for renta nå er nådd.

– Sannsynligheten for minusrente i Norge er derfor redusert betydelig, sier Haugland til NRK.

Av 21 økonomer som hadde meldt inn sine renteforventninger til nyhetsbyrået Bloomberg, ventet 19 uendret rente fra sentralbanken.

Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken

FIKK RETT: Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken.

Foto: Handelsbanken Norge

Som eneste norske meglerhus, spådde Handelsbanken Markets at Norges Bank ville bruke opp resten av rentekruttet sitt på torsdag.

Også britiske Capital Economics spådde at sentralbanken ville kutte styringsrenten helt ned til null.

– Må belage oss på rente nær null i evig tid

Jan Ludvig Andreassen, som er sjeføkonom i Eika Gruppen, tror ikke rentekuttet vil føre til at utlånsrenten faller mer enn en tidel eller to.

– Men rentekuttet har bidratt til en kraftig svekkelse av kronekursen, med et fall på 10 øre mot både euro og dollar. Det er kjærkommen støtte til alt næringsliv som er konkurranseutsatt, sier han til NRK.

I tillegg til varig brems fra koronaviruset, trekker Andreassen fram at norsk økonomi får en varig brems fra at oljealderen er på hell.

– I Norge er oljealderen kjørt, slik at vi må belage oss på rente nær null i evig tid. Vi havner nok i samme situasjon som Japan i 1998, der de satte renten ned mot null, og hvor folk fort innså at der blir vi værende.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank tror renten nå blir liggende uendret inntil aktivitetsnivået tar seg opp nok til at kapasitetsutnyttelsen igjen normaliseres. Han skriver i en e-post til NRK at det ligger an til at renten blir liggende på null ut 2023.

AKTUELT NÅ