Hopp til innhold

Kraftig boligprisvekst i februar

Boligprisene steg 2 prosent i februar måned viser tall fra Eiendom Norge. Det er 1,3 prosentpoeng sterkere enn det som regnes som en normal prisutvikling for måneden. Kun en gang gjennom historien har prisene steget like mye. Malin og Magnus synes prisene er høye og at det er lite å velge i.

Malin Thorsen Berg og Magnus Finnestad er på boligjakt i Lillestrøm.

– Vi drømmer om å finne en enebolig sentralt i Lillestrøm, som ikke er plassert inntil alle de store blokkene som ligger der, sier Malin Thorsen Berg. På bildet sammen med kjæresten Magnus Finnestad.

Foto: Privat

Tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene på landsbasis økte med 2 prosent i løpet av februar måned.

Det er 1,3 prosentpoeng mer enn det som regnes for en normal prisutvikling for måneden, når man ser på månedstall helt tilbake til 2003. (sesongjustert).

Boligprisene er i gjennomsnitt 9,7 prosent høyere enn for ett år siden for landet som helhet. Samtidig går det raskere å selge boligene.

I snitt tar det nå 52 dager å selge en norsk bolig.

Prisene har kun steget mer en gang tidligere

– Den sterke prisutviklingen vi har sett i boligmarkedet det siste halvannet året fortsatte i februar. Det var en sterk oppgang over hele landet, men sterkest i Oslo, Bodø m/Fauske og Stavanger m/omegn, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Kun i februar 2009, da markedet hentet seg inn igjen etter finanskrisen, har prisutviklingen i løpet av måneden vært sterkere.

– Vi forventer fortsatt vekst i boligprisene fremover og mange omsetninger. Slik situasjonen er nå, er det bare høyere renter som kan dempe den kraftige prisveksten i boligmarkedet, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

Han mener at slik situasjonen er nå, er det kun en høyere rente som kan bite mot den høye prisveksten.

Sjeføkonomer: Trenger høyere rente

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank sier at boligprisene nå stiger mer enn Norges Bank har ventet for tredje måned på rad, og venter at sentralbanken hever sin renteprognose i mars.

– Utviklingen er sjokkerende. Renta må opp og boligbygging må høyere på den politiske agendaen, sier Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i Norske boligbyggelags landsforbund (NBBL).

På kort sikt så er det lettere å gjøre noe med renta enn med tilbudssiden, sier han til NRK.

– Norges Bank bør allerede nå i mars signalisere at første renteøkning kommer i høst, sier han.

Har lett etter enebolig i fire måneder

– Det virker litt håpløst. Det kommer ut svært lite, og når det igjen er veldig høyt priset så er det ikke så veldig mye som blir aktuelt, sier Malin Thorsen Berg, som bor i Rælingen.

Sammen med kjæresten Magnus Finnestad har hun siden november i fjor vært på jakt etter en felles enebolig i Lillestrøm – men boligjakten har tatt mye lengre tid enn de tenkte.

– Utvalget er veldig lite. Det virker som om de som sitter på eneboligene der ute tviholder på dem. Jeg tror alle også vet at de sitter på en liten gullgruve, sier hun med et smil.

Begge eier egne boliger som de har tenkt å selge i forbindelse med deres felles boligkjøp.

Tør ikke selge først

Men å selge først har så langt ikke vært aktuelt.

– Man burde kanskje selge boligen man allerede har for å stå bedre i det økonomisk, men man tør nesten ikke selv med lang tid til overtakelse. For da kan man jo stå der uten bolig, hvis det ikke kommer noe aktuelt, sier hun.

Og nettopp det at få selger boligen sin før de kjøper en ny er noe som kjennetegner dagens boligmarked, sier Terje Buraas, administrerende direktør i eiendomsmeglerkjeden Dnb Eiendom.

Sterk prisvekst i februar

– I dag er det ingen som tør å selge boligen sin før de kjøper, i hvert fall i de store byene. For de vet ikke om de får tak i noe nytt. Vi så det samme i 2016, sier Buraas.

Gjennom 2016 økte boligprisene på landsbasis med snaut 13 prosent, og langt mer i de store byene, ifølge tall fra Eiendom Norge.

Buraas sier at det i løpet av februar ble solgt om lag 5 prosent flere boliger enn tilsvarende måned i fjor, da det også var høy aktivitet i markedet.

– Vi har nå 11.000 brukte boliger å velge i, mens det for ett år siden var 17.000. Det sier noe om presset i markedet. Det er et voldsomt press på de få objektene som ligger ute, sier Buraas.

Terje Buraas er administrerende direktør i DNB Eiendom.

– Siden i sommer har tiden det tar å selge bolig falt. Det er til de grader et selgers marked, sier Terje Buraas, administrerende direktør i Dnb Eiendom.

Foto: Stig B. Fiksdal / DNB

Han sier at to av tre boliger nå selges til prisantydning eller over på landsbasis. Andelen er vesentlig høyere i de store byene – og aller høyest i hovedstaden.

Februar er normalt en måned der prisene normalt har steget mellom 0,5 og 1 prosent på landsbasis.

Tallene fra DNB Eiendom viser en prisvekst på landsbasis over 1 prosent – over det som har vært en normal prisutvikling for måneden – og enda lenger opp på ettallet i Oslo.

– Dette er et rentedopet marked. Sammenlignet med våre tall fra i fjor så ligger det an til å bli en sterk måned, sier han.

Rekordmange salg i februar

Grethe Meier er styreleder i Eiendom Norge og administrerende direktør i meglerkjeden Privatmegleren. Hun sier at kjeden aldri har solgt så mange boliger i februar noensinne, og at salgene går raskere enn før.

– Vi kan vente oss en prisstigning som er høyere enn det som er vanlig for februar måned, i hvert fall hvis vi ser på våre tall. Bakgrunnen for det er at langt flere vil kjøpe bolig enn de som vil selge, og da blir det press på pris, sier Grethe Meier.

Hun sier at mye tyder på at det kommer flere boliger til salgs de kommende månedene, og håper prisveksten roer seg ned – og at vi får et sunnere boligmarked med bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel.

Venter «sunnere» boligmarked fremover

– Vi ser at det også er rekord på oppdrag inn. Det tyder på at det er mye som skal legges ut nå på vårparten, og det er et signal om at vi begynner å nærme oss en mer normal situasjon i boligmarkedet igjen, hvor det ikke blir så stort press på de enkelte boligene.

– Det vil bli mye sunnere hvis det blir en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel og at prisene ikke presses så mye i været.

Hun frykter ellers at politikerne griper inn i markedet. Det kan skape store prisutslag sier hun.

– Det er det som ofte kan være skummelt, hvis vi for eksempel får innstramminger i tilgangen på kreditt, da vil vi ofte få en brå nedgang i prisene, som brått snur når disse innstrammingene slippes opp igjen. Da får vi kunstige utslag i boligmarkeder som ingen er tjent med, sier Grethe Meier.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger