Oljeprisen over 50 dollar fatet for første gang siden før pandemien

Vaksinenyhetene gjør at oljeprisen når en ny pandemi-milepæl. På sitt laveste var oljeprisen på rundt 20 dollar fatet denne våren.

Oljeplattformen Troll A i Nordsjøen
Foto: Øyvind Knoph Askeland / Norsk olje og gass

Det er prisen på et fat nordsjøolje som igjen har klatret over 50 dollar fatet, etter et turbulent pandemiår.

Klokka 16.43 stiger oljeprisen med nesten 4 prosent.

Koronaviruset og sviktende etterspørsel etter olje har tynget oljeprisen i år. På det laveste var den nede i rundt 20 dollar fatet.

Men nå er en koronavaksine på trappene. I Storbritannia har vaksinasjonen allerede begynt, i USA er en godkjenning nært forestående. Det gir oljeprisen et løft, skriver CNBC.

Positivt vaksinenytt

Oljeanalytiker og partner Nadia Martin Wiggen i Pareto Securities sier at oljeetterspørselen har vært lav blant annet på grunn av transportrestriksjoner og en dramatisk nedgang i flytrafikken. Men håpet om mer normale tider gjør at etterspørselen stiger:

– Vaksinenyhetene gjør det positivt på etterspørselssiden. Og OPEC gjør ting rimelig stabilt på tilbudssiden, sier Wiggen til NRK.

Forrige uke holdt landene i OPEC+ et møte, hvor de omsider ble enige om å øke oljeproduksjonen fra januar. Økningen var mindre enn ventet.

OPEC+ inkluderer alle landene i oljesamarbeidet OPEC, i tillegg til samarbeidsland som blant annet Russland.

– Markedet ønsket nok litt mer, at produksjonen ville forbli på de målene fra tidligere i år, slik at oljelagrene kunne bli mindre raskere. Samtidig, med vaksinenyhetene ser utsiktene på etterspørselssiden positive ut. Særlig i Asia virker det som om markedet kan absorbere ytterligere produksjon fra OPEC+, sier Wiggen.

Nadia Martin Wiggen, oljeanalytiker

Nadia Martin Wiggen er partner og oljeanalytiker i Pareto Securities.

Foto: Jon Skille Amundsen

OPEC+ vil forsiktig øke produksjonen

De 13 Opec-landene møttes først mandag forrige uke. Men landene slet med å bli enige, og først torsdag kom beskjeden om at en avtale var på plass.

I vår greide medlemslandene i OPEC+ å bli enige om drastiske produksjonskutt for å demme opp for vårens dramatiske oljeprisfall.

Den forrige avtalen innebar et samlet kutt i oljeproduksjonen på 7,7 millioner fat per dag, med et noe mindre kutt på 5,8 millioner fat per dag fra 1. januar.

For Norge og norske oljeprodusenter er oljeprisøkningen godt nytt:

– Dette er et bra prismiljø for Norge. Høyere oljepris er alltid bedre for norske oljeprodusenter så lenge de ikke blir så høye at de amerikanske produsentene kan sette i gang en dramatisk økning av sin produksjon. Samtidig vil avtalen mellom Opec-landene holde oljeprisen stabil, sier Wiggen.

Prisen på amerikansk lettolje, som kalles WTI, stiger også på torsdag ettermiddag. I april kollapset prisen på WTI-oljen: på det tidspunktet betalte produsentene de som etterspurte oljen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger