Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland: Utrolig bekymra for påskeutfarten

– I påsken reiser folk til hyttene sine. Det er da smitteutbruddene kan skje, sier Haugland. Helseministeren utelukker ikke at det kan komme flere nasjonale tiltak.

Geilo påske

Årets påske bekymrer myndighetene på grunn av fare for smittespredning. Bilde fra Geilo i Hol kommune i Viken.

Foto: Gunnar Grimstveit

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Statsforvalter i Oslo og Viken, Valgerd Svarstad Haugland, forsvarer at alle kommunene i viken får like smitteverntiltak, uavhengig av smittenivået i kommunene.

Hun mener det er viktig å ha klare og like regler nå.

Bekymra

– Vi er utrolig bekymra nå for utfarten som pleier å skje i påsken. Jeg skjønner veldig godt Hallingdal, og andre kommuner med lite smitte, som ikke liker de tiltakene regjeringa har innført. Men når FHI og Helsedirektoratet gir oss et råd om hvordan vi skal behandle dette i Oslo og Viken, så lytter jeg til det. Jeg er veldig glad for at regjeringen også har lyttet til det rådet, sier Svarstad Haugland.

Valgerd Svarstad Haugland

Statsforvalter i Oslo og Viken, Valgerd Svarstad Haugland

Foto: Olav Juven / NRK

Det siste døgnet fikk 1156 personer påvist smitte i Norge. For første gang er det registrert over 1000 smittede på ett døgn i landet. Den forrige toppen ble nådd 6. januar, med 930 smittede på ett døgn.

Forstår frustrasjonen

Svarstad Haugland forstår at kommunene reagerer.

– Jeg forstår at de er frustrerte, og så tenker jeg at næringslivet i Hallingdal lider sammen med næringslivet i store deler av landet for tiden.

Hun sier at regjeringen har hjulpet næringslivet i de vanskelige tidene.

– Jeg synes det er viktigere å berge liv og forhindre smitten, akkurat i disse dagene som vi ser det er så veldig høye smittetall, sier Svarstad Haugland.

Kan være aktuelt å forsterke nasjonale tiltak

– Vi ser at den mer smittsomme virusvarianten fører til en kraftig økning i smitten, spesielt i Oslo. Derfor er det nødvendig med de strenge tiltakene som nå er i Oslo, Viken og en del andre områder med høy smitte, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til NRK.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H)

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Han sier at hvis det kommer store utbrudd mange steder, kan det være aktuelt å forsterke de nasjonale tiltakene.

– Vi har tatt nasjonale grep der det er smitte. Men vi har fortsatt ulik smittesituasjon i hele landet. Det betyr at det er viktig at vi har strenge tiltak der det er smitteøkning.

Høie håper at tiltakene som er innført skal snu utviklingen.

– Vi ser at andre land som også har hatt dominant av den mer smittsomme virusvarianten, som Irland, klarte å snu utviklingen. Det er de samme virkemidlene mot dette viruset også, samtidig ser vi at vaksineringen går sin gang. Vi har passert over 700.000 doser, sier Høie.

448.355 personer har fått første dose av koronavaksinen. 257.405 personer har fått begge vaksinedosene, og er dermed fullvaksinert.

– I motsetning til for et år siden, så har vi mer kunnskap om hva som virker mot smitten. Vi er i gang med vaksineringen, og vi vet at dette vil ta slutt en dag og har en plan for det. Og så har vi vist i Norge at vi klarer å snu denne type situasjon før. Nå er vi inne i en tredje bølge, og jeg tror at man skal klare å snu bølgen en tredje gang.

Høie sier vi er inne i en tøff periode nå.

– Og det er viktig at vi klarer å snu utviklingen mot påske.

Smittetopp i Oslo

I Oslo ble det registrert 495 koronasmittede det siste døgnet. Det er 214 flere enn onsdag i forrige uke. Det er det høyeste tallet registrert i løpet av ett døgn i hovedstaden, så langt under pandemien.

Totalt er 24.277 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

Helsebyråd Robert Steen (Ap) sa til NTB tirsdag, at det ikke er tvil om at Oslo er inne i en tredje smittebølge. Han kaller situasjonen for alvorlig.

Robert Steen

Helsebyråd i Oslo Robert Steen

Foto: Olav Juven / NRK

– Vi har aldri vært i nærheten av å registrere et så høyt smittenivå som vi har gjort den siste tida. Selv om vi har hatt svært strenge tiltak i Oslo i lang tid, har smitten mer enn firedoblet seg siden begynnelsen av februar, sa Steen.

Smittetallene er høyest i bydel Stovner. Der ligger smittetrykket på 1414 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Det ble registrert 62 nye smittede i bydelen siste døgn.

Etter det følger bydelene Grorud og Alna. I bydel Ullern er smittetallene lavest. Der er smittetrykket på 243 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene.

Mobil korona-teststasjon ved Stovner senter.

En mobil teststasjon på Stovner i Oslo.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Strenge tiltak

I Viken har alle de 51 kommunene innført strenge tiltak. Tiltakene rammer 1,2 millioner innbyggere i fylket, og mange hyttekommuner må stenge ned.

Tirsdag ble det strengeste tiltaksnivået videreført for flere kommuner i tidligere Vestfold fylke, samt at det ble oppjustert for de siste Vestfold-kommunene.

Regjeringen har også innført det strengeste tiltaksnivået for sju kommuner på Haugalandet i Rogaland. Tiltakene gjelder fra midnatt og til søndag 11. april.

Tiltakene gjelder for kommunene Bokn, Haugesund, Karmøy, Tysvær, Utsira og Vindafjord i Rogaland fylke, samt Sveio i Vestland fylke.

Smitte i Oppdal

I Trøndelag er det generelt lite smitte nå. I Trondheim ble det ikke registrert noen smittede tirsdag.

Men i hyttekommunen Oppdal er det en utfordrende smittesituasjon. Det spøker for påsken, noe ordføreren ser svært alvorlig på. Derfor har de nå stengt ned hele kommunen.

– Vi har problemer med å finne ut hvordan smitten kom inn i bygda. For å få tid til å få oversikt stenger vi ned, sier ordfører Geir Arild Espnes (Sp).

Ordfører i Oppdal Geir Arild Espnes (Sp)

Ordfører i Oppdal, Geir Arild Espnes

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Skisenteret i Oppdal er nå stengt. Får de ikke holde åpent i påsken heller, vil de miste 30 prosent av det de tjener på et år.

Også treningssentre og kino er stengt. I tillegg er det skjenkestopp. Tiltakene gjelder fra onsdag og en uke framover.

Målet er å redde påsken.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 11.05.2021
2 596
Smittede siste 7 dager
117
Innlagte
767
Døde
1 485 659
Vaksinerte

SISTE NYTT

Siste meldinger