Hopp til innhold

Nå sier også norske kvinnelige musikere ifra

706 kvinnelige norske musikere og 295 sangere har skrevet under et opprop mot trakassering og overgrep i musikkbransjen under emneknaggen #NÅRMUSIKKENSTILNER.

Kollasj av Marit Larsen, Samsaya og Ida Maria

SYNGER UT: De norske artistene Marit Larsen, Samsaya og Ida Maria er noen av de over 700 norske kvinnelige musikere som støtter oppropet.

Foto: Kollasj / NTB

«Mistet en jobb som korist på en plate fordi jeg ikke ville «gå ned på kne og jobbe for det». Produsenten krevde at jeg skulle suge ham! Da jeg ble sinna og sa jeg heller ville vaske dassene på togstasjonen med tunga enn å gjøre det, sa han at han skulle ødelegge mitt navn i bransjen. Jeg stormet ut, og gråt i bilen etterpå.»

Skjermdump Ida Maria på Facebook

Artisten Ida Maria skriver på sin Facebook-side i kveld: "Nok er nok. Vi bryter stillheten og krever nulltoleranse for seksuelle overgrep, trakassering og vold".

Foto: Facebook / Skjermdump

Oppropet, som ble publisert i Aftenposten onsdag kveld, inneholder flere personlige, anonyme historier de kvinnelige musikerne selv har opplevd, blant annet sitatet ovenfor.

Også flere kvinnelig ansatte i plateselskaper og andre selskaper forbundet med musikkbransjen støtter opp under oppropet.

NRK er kjent med flere av historiene som er bakgrunnen for at artistene nå velger å ikke lenger være tause om seksuell trakassering og overgrep i musikk- og utelivsbransjen.

Inspirert av andre kampanjer

Oppropet startet i en gruppe på Facebook, inspirert av liknende kampanjer i musikkbransjen i Sverige og det norske skuespilleroppropet i Aftenposten.

Onsdag kveld ble det også kjent at over 2000 svenske, kvinnelige idrettsutøvere også har skrevet under et opprop mot seksuell trakassering i idretten under emneknaggen #TIMEOUT, skriver SVT.

I oppropet på Facebook for de norske kvinnene heter det blant annet:

«Vi ønsker å plassere skammen der den hører hjemme, hos overgripere og de som beskytter dem. Vi vet hvem dere er».

Blant dem som har skrevet under oppropet er artistene Lise Karlsnes fra Briskeby, Samsaya, Marit Larsen, Susanne Sundfør, Mariann Rosa Thomassen fra Surferosa, Kaja Gunnufsen, Ida Maria og Tove Bøygard.

Ikke alle som har skrevet under har opplevd overgrep, men støtter kampen for å få slutt på trakassering, vold og overgrep i musikkbransjen.

Laster Twitter-innhold

Musikernes fagforening: – Hjerteskjærende å lese

Fagforeninga Musikernes fellesorganisasjon (MFO) skriver på sine nettsider onsdag at de «umiddelbart» satt inn tiltak etter at oppropet ble kjent.

Christine Thomassen

Christine Thomassen i Musikernes fellesorganisasjon oppfordrer alle medlemmer som har opplevd trakassering eller overgrep på jobb om å ta kontakt med dem.

Foto: asamaria.com / MFO

– Vi i MFO og våre samarbeidspartnere kommer til å ta ordentlig tak i dette, så mye som vi kan. Dette problemet er ikke noe en emneknagg kan løse, det krever vedvarende arbeid over tid, sier forbundets nestleder Christine Thomassen.

Hun ber alle medlemmer som har opplevd trakassering eller overgrep om å ta kontakt med dem.

– Omfanget av det som nå har kommet fram om seksuell trakassering og overgrep i musikkbransjen gjør at vi ser oss nødt til å sette i verk noen umiddelbare tiltak, sier Thomassen. – Det er hjerteskjærende å lese om de forferdelige opplevelsene våre medlemmer og andre i musikkbransjen har vært igjennom og vi ønsker å bidra der vi kan.

AKTUELT NÅ