Hopp til innhold

Over 4000 svenske journalister ut mot seksuell trakassering

4084 kvinnelige journalister i Sverige har tatt bladet fra munnen for å snakke om overgrep og trakassering i redaksjonene. De har skrevet under et opprop under emneknaggen #deadline tar de et oppgjør med mediebransjen.

Skjermdump av #DEADLINE

VIL IKKE LENGER VÆRE TAUSE: Som en del av oppropet har kampanjen publisert en rekke historier fra kvinnelige journalister som har opplevd alt fra slibrige bemerkninger til grove, seksuelle overgrep.

Foto: Skjermdump / Facebook

«Det ble satset penger i et tipssystem om hvem som først skulle få meg «over ende». Og så sjefen som ikke hilste på meg på to år men som likevel hadde meninger: «Jenta er jo søt, men hvorfor har hun aldri skjørt?»»

«Når en annen programleder kollega smøg seg opp bak meg og stakk hele armen mellom mine ben, bakfra, og grep hardt om underlivet mitt.»

Dette er noen av mange anonyme historier som nå brettes ut i Sverige om overtramp begått mot kvinnelige journalister i Sverige. For mange av dem er det første gang de forteller sin historie. Historiene omfatter alt fra slibrige bemerkninger til voldtektsanklager.

Ikke alle de 4000 som har skrevet under har blitt utsatt for overgrep, men støtter kampanjen.

Hensikten er klar: «Vi skal ikke lenger være tause. Nå legger vi skylda der den hører hjemme».

– Skremmende

– Om noen år håper jeg at vi kan se tilbake på høsten 2017 og se at det var da vi styrte skuta i en annen retning, sier Emma Lindqvist til SVT.

Lindqvist står sammen med sin søster Johanna Lindqvist bak oppropet, som startet som en hemmelig gruppe på Facebook, men som nå har fanget offentlighetens interesse.

Emma har tidligere arbeidet som journalist, men bestemte seg for å slutte.

Han flyttet mitt skrivebord slik at jeg var tvunget til å sitte en meter fra ham. En gang midt i en diskusjon der vi var uenige om en tekst sa han: «Ta av deg toppen. Du er mye søtere da.». Jeg fortalte det som hadde skjedd til en eldre kvinne i redaksjonen og hvordan sjefen behandlet meg. hun sa: «Det er ingenting å bry seg om. Han er sånn». Jeg anmeldte aldri, isteden sluttet ja, med dårlig selvtillit. Sjefen ble igjen

#deadline

Hun håper de over 4000 underskriftene skal gjøre en forskjell. Ifølge oppropet er mange journalister i en utsatt maktposisjon på grunn av mange midlertidige stillinger. Den som sier ifra risikerer at nye oppdrag tørker inn eller at vikariatet ikke forlenges.

– Den store mengden vitnemål er skremmende, sier leder av det svenske journalistforbundet, Jonas Nordling til Expressen.

– Det er for jævlig, men kjempebra at man våger å fortelle nå. Det må til for at vi skal få slutt på dette, sier han til avisa.

SISTE NYTT

Siste nytt