Hopp til innhold

Mohyeldeen Mohammad tiltalt for trusler mot Abid Raja

Islamisten Mohyeldeen Mohammad er tiltalt for å ha truet stortingsrepresentant Abid Raja (V), etter blant annet å ha kalt Raja et «skittent svin» som burde brenne i helvete.

Mohyeldeen Mohammad med SMS til Raja

TILTALT: Riksadvokaten har bestemt at det skal tas ut tiltale mot den kjente islamisten Mohyeldeen Mohammad, på bakgrunn av SMS-er Mohammad sendte til Abid Raja i 2016.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Høsten 2016 mottok Venstre-politikeren flere meldinger, der det blant annet het at avsenderen håpet at Allah ville gi Raja «uhelbredelig sykdom, engstelighet, trengsel, fattigdom, et smertefullt og ynkelig liv før døden».

Meldingene kom etter Raja kort tid tidligere hadde gått ut i media og uttalt seg om nikab – og burkaforbud. Raja sa blant annet til VG at han hadde «kjent på en følelse av vemmelse» når han hadde sett kvinner i burka, men advarte samtidig mot et forbud.

– Angrep på demokratiet

Statsadvokat Frederik G. Ranke.

Statsadvokat Frederik G. Ranke ved Det nasjonale statsadvokatembetet.

Foto: NRK

Statsadvokat Frederik G. Ranke ved Det nasjonale statsadvokatembetet sier til NRK at det ikke er tvil om at Mohammad truet Abid Raja, og at Raja ble skremt av trusselen. Han karakteriserer truslene som et angrep på det norske demokratiet.

– Mohyeldeen Mohammad har vært en sentral skikkelse i islamistmiljøet på Østlandet siden 2010, da han advarte mot et 11. september-angrep på norsk jord. Han har også vært i borgerkrigen i 2012 og begynnelsen av 2013, og Borgarting lagmannsrett antok at han hadde deltatt for Nusfafronten, Al Qaidas forlengede arm i Syria, sier han.

– Hvem som fremsetter trusselen har naturligvis stor betydning for hvor alvorlig en trussel er og hvor alvorlig man må ta den, sier Ranke til NRK.

Mohyeldeen Mohammad er tiltalt etter straffelovens paragraf 115 i den nye straffeloven. Øvre strafferamme er ti års fengsel for denne bestemmelsen.

John Christian Elden er Mohammads forsvarer, og svarer følgende til NRK om tiltalen:

– Min klient nekter fortsatt skyld etter tiltalen og mener han er innenfor ytringsfriheten som særlig gjelder opp mot statens myndigheter etter grunnloven, sier Elden til NRK.

Islamist tiltalt for å ha truet stortingsrepresentant Abid Raja.

VIDEO: Tar ut tiltale mot Mohyeldeen Mohammad.

I en Youtube-video kommer Mohyeldeen Mohammad med en vurdering av hva Raja har gjort og hva som skal skje med ham. Han sier blant annet at en fatwa ikke er nødvendig. NRK vet at påtalemyndigheten vil kalle inn en sakkyndig for å vurdere disse utsagnene.

Kort tid etter at Raja mottok truslene, kunne NRK fortelle at det var den kjente islamisten Moheyldeen Mohammad som sto bak flere av meldingene.

– Uhyggelig og ubehagelig

– Disse truslene var veldig uhyggelige og ubehagelige. Jeg har stilt meg til disposisjon for Norge som politiker, og jeg er ikke til disposisjon for å bli truet av islamistene, sier Abid Raja til NRK i kveld. Han er ikke enig med dem som hevder at det Mohammad har lagt ut er innenfor ytringsfriheten.

Abid Raja forteller om meldingene fra islamisten Mohyeldeen Mohammad

VIDEO: – Gleder meg til å foklare meg i retten.

– Loven setter klare begrensninger når det gjelder trusler, og jeg ser fram til å forklare meg når saken kommer opp i Oslo tingrett, sier Raja. Han sier at han har tatt truslene på det største alvor, og at det er på tide å si fra at politikere er så tykkhudet at de tåler alt.

Raja sa da at det fikk ham til å «grøsse» å vite at meldingene kom fra det på den tiden etablerte islamistmiljøet i Norge.

– Jeg har ikke lyst til å gi dem tilfredsstillelsen av å si at jeg blir skremt av dem. Men jeg tror alle forstår at blir du truet av landets fremst islamister så er det umulig å ikke bli berørt av det, sa Raja til NRK da det ble kjent at statsadvokaten innstilte på å ta ut tiltale i saken.

I medienes søkelys

Mohammad ble mye omtalt da han i 2010 advarte mot «et 11. september på norsk jord», under en appell mot Mohammed-karikaturene.

To år senere arrangerte det norske islamistmiljøet nok en demonstrasjon utenfor ambassaden i Oslo. I den forbindelse ble det også laget en YouTube-video som inneholdt trusler mot Kongehuset og daværende statsminister Jens Stoltenberg. Kort tid etter ble Mohammad og den norsk-chilenske islamisten Bastian Alexis Vasquez pågrepet og siktet av PST. Begge ble løslatt ikke lenge etter.

I 2012 reiste Mohammad til Syria, som en av de første fra det norske islamistmiljøet. Det samme gjorde Vazquez, som etter hvert fikk en sentral rolle i terrorgruppa IS. I 2015 sa advokat John Christian Elden at han hadde fått ubekreftede meldinger om Vasquez hadde mistet livet i Syria.

I 2016 hadde Mohammad ifølge flere kilder en slags rådgiverrolle for islamistgruppen Profetens Ummah, som Ubaydullah Hussain var talsmann for. Hussain ble i januar dømt til ni års fengsel for IS-medlemskap og to tilfeller av terrorrekruttering. Mohammad har benektet tilknytning til Profetens Ummah.

Mohyeldeen Mohammad og Bastian Vasquez

Mohyeldeen Mohammad i Syria sammen med Bastian Vasquez fra Skien. Vasquez har trolig mistet livet i Syria.

Foto: Facebook

Nektet straffskyld

Da NRK kontaktet telefonnummeret de aktuelle meldingene ble sendt fra i 2016, benektet Mohammad først at det var ham som stod bak, før han snudde.

SMS til Raja

Et utdrag av SMS-ene Abid Raja fikk tilsendt i september 2016.

Foto: Privat

Etter at PST hadde etterforsket saken, skrev NRK i februar at Det nasjonale statsadvokatembetet innstilte på å ta ut tiltale mot Mohammad etter straffelovens paragraf 115, for å fremme trusler som har vært egnet til å hindre eller påvirke Raja som stortingsrepresentant.

Mohammads forsvarer John Christian Elden har tidligere uttalt at hans klient nekter straffskyld, men ikke har noe imot å møte i en rettssal for å forklare seg om saken.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger