Hopp til innhold

– Verden trenger en ny Osama bin Laden

Rundt 150 radikale muslimer sto utenfor ambassaden i Oslo for å markere sitt syn på Muhammed-filmen, mens på Youngstorget møtte rundt 3000 muslimer opp til fredelig markering.

Arfhan Bhatti

Arfan Bhatti er blant de radikale muslimene som fredag demonstrerer utenfor den amerikanske ambassaden i protest mot videoen 'Innocence of Muslims'

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Hundrevis av politifolk har fredag ettermiddag vært på vakt utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo. Rundt 150 radikale muslimer hadde samlet seg på stedet like etter klokken 16.

Demonstrantene satte opp høytalere som spilte arabisk musikk og ropte slagord mens de heiste de muslimske flaggene.

«Obama, Obama, we love Osama! » ropte demonstrantene ved den amerikanske ambassaden.

Demonstrasjon

Demonstranter bærer svarte, muslimske flagg og roper slagord utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo.

Foto: Kristine Hirsti
Demonstrasjon

Innsatsleder Erling Olstad.

Foto: Kristine Hirsti

Det var en gruppe radikale muslimer med Arfan Bhatti i lederrollen som markerte sitt syn utenfor ambassaden.

Norske muslimer demonstrerer mot den islam-kritiske Muhammed-filmen i Oslo, som også har skapt voldsomme protester internasjonalt. Etter at det franske satirebladet Charlie Hebdo offentliggjorde tegninger av profeten Muhammed, har politiet vakthold både utenfor den franske skolen og Frankrikes ambassade.

Foreløpig kontroll på demonstrantene

Demonstrasjonen har foreløpig gått rolig for seg, ifølge politiet.

– Vi har på plass synlig og usynlig politi. Vi har så mye politi som trengs, sier innsatsleder Erling Olstad til NRK.no.

Det var en person som ikke ville identifisere seg overfor politiet, som ble lagt ned i bakken og ført vekk fra området, ifølge Olstad.

– Verden trenger en ny Osama!

Arfan Bhatti sto foran demonstrantene, mens demonstrasjonsarrangør Ubaydullah Hussain holdt apell foran folkemengden.

– Profeten Muhammed er det kjæreste for oss muslimer, sa Ubaydullah Hussain fra talerstolen.

Taleren nevnte både karikaturtegningene i Jyllandsposten i Danmark, det franske magasinet Charlie Hebdo som nettopp trykket tegninger av Muhammad, og sier at den nye filmen fra USA er et «nytt svik» fra den vestlige verden.

– Verden trenger en ny Osama bin Laden, sa Ubaydullah Hussain.

Han sa også at straffen for å håne islam er døden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrasjon Oslo

Radikale muslimer demonstrerer utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo fredag ettermiddag.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

– Dette er en trist manifestasjon

Lars Gule

Filosof, samfunnsdebattant og Midtøsten-forsker Lars Gule var tilstede under demonstrasjonen.

Foto: Kristine Hirsti

Midtøsten-forsker Lars Gule sto bak sperringene og så på demonstrasjonen. Han tror ikke at muslimene utgjør en umiddelbar voldsfare i dag, men sier at det ikke skal mer enn én til å utføre voldelige handlinger, slik vi så 22. juli.

– Dette er en trist manifestasjon av islamofascisme. Det er en hyllest til massemordere som Osama bin Laden, det er bekymringsfullt at det er flere unge her. Oppmerksomheten som denne demonstrasjonen tiltrekker seg kan føre til at flere unge mennesker som leter etter sin identitet kan slutte seg til denne holdningen, sier Gule.

Han kjenner igjen flere demonstranter fra tidligere protester. Han mener det er viktig med å følge med og konfrontere dette miljøet med disse holdningene.

3500 personer på Youngstorget

Norske muslimer arrangerer to demonstrasjoner mot den amerikanske Muhammed-filmen i ettermiddag. Den ene ved den amerikanske ambassaden, mens deltakerne i den andre samler seg på Youngstorget.

Islamsk råd står bak den andre demonstrasjonen med samling på Youngstorget. Rådet oppfordrer muslimer og andre deltakere om å møte provokasjoner med tålmodighet.

Ifølge politiet er det rundt 3500 demonstranter på Youngstorget fredag. Ifølge NRKs reporter på stedet har demonstrasjonen gått rolig for seg.

Alle Oslos imamer, ordfører Fabian Stang (H) og biskop Ole Christian Kvarme var til stede på Youngstorget. Det ble sunget sanger og ropt på arabisk.

AKTUELT NÅ