– Synd videoen får så massiv publisitet

– Det er synd videoen får så massiv publisitet, da får de som har laget videoen det som de vil, sier PSTs analysesjef.

YouTube-skjermdump - Kronprinsen

Videoen som er lagt ut på YouTube og Facebook etterlater et truende inntrykk, men PST kan ennå ikke slå fast at den er ulovlig.

Foto: skjermdump fra Youtube

Den store oppmerksomheten trusselvideoen har fått i mediene, er en av grunnene til at PST vil etterforske saken.

LES: PST etterforsker islamist-video

Vet ikke om det er straffbart

Trusselvideoen som ble lagt ut på internett inneholder blant annet bilder av kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre med påskriften «Å Allah ødelegg dem og la det være smertefullt».

– PST skal nå se nærmere på innholdet og se om det er noe straffbart i videoen. Forhåpentligvis vil vi også finne ut hvem som har laget den og hva som var formålet med den, sier Jon Fitje, analysesjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NRK.

– Er det ikke helt klart trusler i videoen?

– Man skal være forsiktig med å si om det er noe i videoen som er straffbart. Det må eventuelt retten ta stilling til. Om det er trusler i den kommer an på hvordan man definerer trusler, sier Fitje.

– Det er klart det er en provoserende video som er lagt ut for å få publisitet. Sånn sett er det synd at den får så massiv publisitet, for det er nok det de som har lagt den ut ønsker, legger han til.

NETT-TV: Her er videoen PST etterforsker

Video Trusselvideo mot regjeringen og kongehuset

NETT-TV: Denne videoen glorifiserer drap på norske soldater og hevn mot regjeringen og kongehuset. Vi har redigert den slik at den delen som viser bilder av kister med falne norsk soldater ikke er med.

Øker ikke beredskapen

PST ser ikke noen grunn til å øke beredskapen på grunn av denne videoen.

– Jeg skjønner at videoen skaper uro, men etter min vurdering er det ingen grunn til å øke beredskapen på grunn av den. Etter min vurdering er videoen laget for å skape oppmerksomhet og øke oppslutningen rundt denne demonstrasjonen som er planlagt, sier Fitje.

Analysesjef Jon Fitje i PST

Analysesjef Jon Fitje i PST på NRK på Marienlyst i Oslo tirsdag ettermiddag i forbindelse med trusselvideoen mot kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre.

En islamsk gruppe har fått tillatelse fra Stortingets administrasjon og politiet til å demonstrere på Løvebakken fredag mot det norske engasjement i Afghanistan. Videoen som er lagt ut på You Tube og på gruppas Facebook-side er knyttet direkte til Norges engasjement i Afghanistan.

PST sier de ikke har ansvar for sikkerheten i Oslo, men at de samarbeider med Oslo politidistrikt rundt demonstrasjonen fredag.

– Det er Oslopolitiet som har ansvaret for sikkerheten i Oslo, så de må avgjøre om demonstrasjonen skal gå som planlagt, sier Fitje.

Han vil ikke si så mye om hvem han tror står bak videoen.

– Jeg har ikke lyst til å spekulere på det, men det er selvsagt nærliggende å tro at den har med den varslede demonstrasjonen 20. januar å gjøre, sier han.

LES: – Islamister fremdeles den største trusselen

LES: PST er svært uroa for «copycats»

– Foruroligende

Forsker Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier sier denne videoen går lenger enn det vi har sett i Norge tidligere.

– Jeg mener denne videoen går et skritt videre i forhold til det vi tidligere har sett av jihadistisk propaganda med oppfordring til terror og vold i norsk offentlighet, sier Romarheim til NRK.

Han er enig med Fitje at medieoppmerksomheten har gjort innholdet sterkere.

– Det er foruroligende å se denne propagandaen som ligger på You Tube og nå er slått stort opp i alle store medier i Norge på grunn av det veldig provokative innholdet i videoen, sier han.

Han mener noe av det som er farlig med denne videoen er at andre miljøer enn de som står bak kan la seg inspirere til terrorhandlinger eller kopiere skaperne.

– Skreddersydd for norsk publikum

Trusselvideoen er tilpasset et norsk publikum, og er den første av sitt slag, sier forsker Thomas Hegghammer i Forsvarets forskningsinstitutt.

– Videoen er sannsynligvis publisert av uavhengige Al-Qaida tilhengere, sier Hegghammer til NTB.

Han forklarer at videoen ettr samme mønster som veldig mange andre slike videoer. Hegghammer sikter til acapellamusikk, og bilder som spiller på frustrasjonen over det vestlige militære nærværet i den muslimske verden.

– Men denne videoen er laget for et norsk publikum, noe som gjør den til den første i sitt slag, sier forskeren.

– Vi kjenner til én video som inneholdt norske tekster, men det var en utenlandsk video det var lagt norsk tekst på. Denne videoen er laget fra scratch for Norge. Og det er nytt, sier Hegghammer til nyhetsbyrået.

Han tror også videoen er laget for å skape blest om fredagens varslede demonstrasjon.

– Dette minner om en type aktivisme vi har sett i England i mange år, der halvradikale grupper arrangerer sammenkomster og demonstrasjoner i det offentlige rom. I forkant deles det ut løpesedler for å generere maksimal oppmerksomhet, uten nødvendigvis å gjennomføre terrorhandlinger, sier forskeren.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger