NRK Meny
Normal

Mesterkokk kritisk til norsk kjøtt

Onsdag lanserte den norske matbransjen et nytt matmerke. Nyt Norge skal få nordmenn til å kjøpe mer norsk mat, men alle er ikke så sikre på at norsk mat er best.

Geir Skeie
Foto: LAURENT CIPRIANI / AP

Verdens beste kokk og nordmann, Geir Skeie, har mye positivt å si om norsk mat, men å påstå at den er best vil ha ikke være med på.

Varierende kjøttkvalitet

– Vi har mye bra grønnsaker i sesong her i Norge. Spesielt er jordbær og asparges veldig bra. Fisken er god, men det norske kjøttet er veldig varierende, sier Skeie som bare for noen få måneder siden gikk av med seieren i den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d'Or.


– Vi gjør dette fordi vi mener forbrukerne ønsker norske matvarer, og fordi dette vil være styrke norsk landbruk, sier Ragna Kronstad i KSL Matmerk som står bak Nyt Norge .

Skeie, på sin side er ikke helt enig i at nordmenn nødvendigvis er så opptatt av norske produkter.

– Jeg tror egentlig ikke nordmenn er så veldig opptatt av hvor maten kommer fra, de er nok mer opptatt av pris, sier Skeie.

Mange matmerker

Nyt Norge er bare et av mange norske matmerker, i tillegg til dagens norske merkelansering finnes merkene Spesialitet, Beskyttede betegnelser, Fairtrade, Ø-merket, Krav og mange andre . Allikevel mener Kronstad at vi trenger et til.

– Vi trenger dette for at ikke forbrukerne skal bli lurt, sier Kronstad.

– Men dere har jo helt klare egeninteresser i at folk kjøper mer norsk?

– Ja, det har vi. Og vi hevder ikke at norsk mat er bedre enn utenlandsk. Det vi sier er at maten er norsk og norsk produsert. Og i det ligger det en kvalitetssikring, sier Kronstad.

– Det er bra med merking, men man skal ikke stole blindt på de store norske landbruksorganisasjonene når de sier at norsk mat er tryggest, sier Skeie som er skeptisk til de store kjøttprodusentene i Norge.

– Kjøttprodusentene har for mye makt

– Gilde og Nortura har etter min menig for mye makt som foringer kvaliteten på produktene. Jeg mener problemet ligger på slakteriene der godt og dårlig kjøtt blir blandet. Noe som fører til at biffen fra det samme slakteriet og den samme produsenten variere veldig i kvalitet fra gang til gang, noe som er håpløst for oss forbrukere, sier Skeie.

Den nye merking vil ifølge Kronstad ikke gå ut over prisen.

– Prisen vil bli den samme, det er nemlig ingen forskjell i produksjonen, kun emballasjen som blir ny, sier Kronstad.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger