Mener Meyer har alt å tjene på å spisse konflikten

SSB-sjef Christine Meyer tjener på å gjøre situasjonen uholdbar for finansminister Siv Jensen, sier kommentatorer. Etter det NRK erfarer mener Finansdepartementet at Meyer stiller urealistisk høye krav i arbeidet med sluttavtalen som nå pågår.

SSB-sjefen forlater Finansdepartementet.

PÅ VEI UT: Da Christine Meyer tok med advokat Dag Steinfeld til møtet, sa finansminister Siv Jensen stopp.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

– Da du ikke trodde det kunne bli verre, kom en ny elefant inn i glassbutikken.

Slik kommenterer Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum seansen da advokat Dag Steinfeld slapp til etter Christine Meyers pressekonferanse.

Stavrum hevder Meyer har alt å tjene på å spisse konfliktnivået.

Han tror SSB-sjefen går av i løpet av helgen, men at hun kan sette svært høye krav. Det er ikke utenkelig at hun får opp mot 5,6 millioner for å slutte, tror redaktøren. Det tilsvarer lønnen ut åremålet (1,4 millioner i fire år).

Det mest realistiske er likevel to-tre årslønner, ifølge Stavrum.

Nivået på sluttpakker er riktig nok mindre i det offentlige enn i det private næringsliv, og etter det NRK forstår er en sluttavtale i tilsvarende situasjoner sjelden mer enn en årslønn.

Høye krav

Etter det NRK erfarer arbeides det i helgen med å få til en sluttavtale mellom SSB-sjef Christine Meyer og arbeidsgiver. Men fram til nå har avstanden mellom det Meyer kan akseptere og det som er tilbudt for stor.

Etter det NRK forstår reagerte Finansdepartementet på størrelsen på det opprinnelige kravet som Meyer har fremmet via sin advokat. Kravet betegnes som urealistisk høyt.

Meyer skal nå ha moderert kravet, etter det NRK forstår.

Stavrum mener Christine Meyer ikke har noe mer å tape. Enten får hun en sluttavtale, eller så blir hun sagt opp. Det siste vil trolig føre til en arbeidsrettssak.

NRK har lørdag forsøkt å komme i kontakt med Christine Meyer og advokat Dag Steinfeld uten hell. Finansdepartementet vil ikke si noe om det pågår samtaler mellom partene.

– Det kan jeg hverken bekrefte eller avkrefte, sier statssekretær Petter Kvinge Tvedt til NRK.

Svarte pressen på hvorfor han ville være med SSB-sjef på møte med minister

VOKSENOPPLÆRING: Advokat Dag Steinfeld mente han måtte lære journalistene ett og annet etter pressekonferansen med Christine Meyer.

Kaos-fredag

Fredag morgen kom SSB-sjef Christine Meyer til det tredje møtet i Finansdepartementet. Men møtet ble avlyst fordi Meyer hadde meg seg advokat Dag Steinfeld.

Senere samme dag holdt Christine Meyer og Siv Jensen hver sin pressekonferanse. Jensen sa hun ikke lenger har tillit til SSB-sjefen, mens Meyer sa hun ikke vil gå av.

Etter Meyers pressekonferanse tordnet advokat Dag Steinfeld mot pressen.

Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum og Dagbladet-kommentator Martine Aurdal

TROR MEYER ER FERDIG: Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum og Dagbladet-kommentator Martine Aurdal mener SSB-konflikten er helt unik.

Foto: Svein Vestrum Olsson / NRK

Problem for Jensen

Debattansvarlig Martine Aurdal i Dagbladet mener Meyer har gode muligheter til å få med seg minst 5,6 millioner.

– Hvis de ikke har grunn til saklig oppsigelse er alternativet omplassering, som jo ikke akkurat virker som en særlig enkel eller god løsning, sier Aurdal.

Konflikten svekker tilliten til både SSB og finansministeren, men Siv Jensen har mest å tape, konkluderer Aurdal og Stavrum.

– For hvert minutt Christine Meyer sitter i stolen, blir situasjonen mer slitsom for Siv Jensen. Nå er det nok intens møtevirksomhet for å prøve å få Meyer til å gå av tilnærmet frivillig, sier Aurdal.

Hun kaller det en helt eksepsjonell situasjon.

– Det som er vanlig praksis i norsk byråkrati er at personen som ikke lenger har tillit tar hatten sin og går, men det har ikke Meyer tenkt å gjøre. Hun har tenkt å lage mye støy før hun går, sier Aurdal.

Christine Meyer

TREKKER SEG IKKE: SSB-sjef Christine Meyer avviser at hun vil gå av.

Siv Jensen om situasjonen rundt Statistisk sentralbyrå

IKKE TILLIT: Finansminister Siv Jensen sier at hun ikke lenger har tillit til SSB-sjef Christine Meyer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger