Hopp til innhold

SSB-sjefen: – Jeg er bekymret for SSBs uavhengighet

– Med de siste ukers hendelser er jeg blitt bekymret for SSBs uavhengighet. SSB skal ikke være avhengig av finansministerens politiske tillit, sier direktøren i SSB Christine Meyer.

Christine Meyer

– UBEHAGELIG: SSB-direktør Christine Meyer beskriver de to tidligere møtene med finansministeren som vanskelige, men ønsket ikke å svare på om noen i Finansdepartementet har uttrykt manglende tillit til henne i disse møtene. – Ett av møtene var relativt ubehagelig, sa Meyer under pressekonferansen.

– SSB skal være uavhengig og ikke styres politisk, var budskapet da Meyer åpnet pressekonferansen fredag.

Det var en kampvillig direktør fra Statistisk sentralbyrå som ankom pressekonferansen, og som ikke hadde planer om å fratre sin stilling.

– Jeg har ikke levert oppsigelse, og jeg mener det ikke er grunnlag for å si meg opp, sa Meyer fredag.

Under pressekonferansen hevdet Meyer at Finansdepartementet tidligere har bedt henne om å sette omstillingene i forskningsavdelingen i bero inntil videre, noe Meyer skal ha sagt seg villig til for å skape ro.

– Men dette fikk jeg ikke opplyse om offentlig, hevdet Meyer på pressekonferansen.

Fredag skal de samme ønskene ha blitt formidlet av finansministeren til Meyer i brevform.

– Det er jeg svært glad for. Det betyr at vi kan få ro rundt SSB.

Ifølge Meyer skal hun ha hatt et tydelig mandat om å effektivisere og omorganisere SSB da prosessen startet for rundt to år siden, men at finansdepartementet plutselig snudde for to ukers tid siden.

– Jeg har derfor vanskelig for å forstå hvorfor finansministeren, som også er for effektivisering, ikke ønsker at SSB skal levere på bestillingen i tildelingsbrevet.

Dag Steinfeld

SSB-sjefens advokat Dag Steinfeld benyttet i sitt møte med pressen til å være sterkt kritisk til pressens spekulasjoner om Meyers avgang som SSB-direktør.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Relativt ubehagelig møte

– Vi har også opplevd press på innvandringsfeltet, blant annet at helt ordinær kvalitetssikring av arbeid før publisering, har blitt oppfattet som sensur. Det har aldri tidligere skjedd i min tid, sa Meyer.

Hun beskriver de to tidligere møtene med finansministeren som vanskelige, men ønsket ikke å svare på om noen i finansdepartementet har uttrykt manglende tillit til henne i disse møtene.

– Jeg møtte alene i begge de to tidligere møtene, og det ene møtet fant jeg relativt ubehagelig, utdyper Meyer.

På spørsmål om hun har tillit blant de ansatte, svarte Meyer at det har vært en krevende prosess som ikke alle har vært enige i, men at alle ansatte skal ha blitt hørt underveis.

Under allmøtet med de ansatte i SSB fredag sa Christine Meyer at det er eieren av SSB, Finansdepartementet, som er skyld i kaoset som har oppstått. Hun var kritisk til hvordan departementet og Jensen har opptrådt.

Fredag avslo hun et møte med finansminister Siv Jensen da hun ikke fikk ta med advokat på møtet.

Svarte pressen på hvorfor han ville være med SSB-sjef på møte med minister

Meyers advokat sparket mot pressen

SSB-sjefens advokat Dag Steinfeld benyttet møtet med pressen til å være sterkt kritisk til medias spekulasjoner om Meyers avgang som SSB-direktør.

– Når samtlige i media gir det inntrykket av at i dag skal dette ansettelsesforholdet avvikles, må vi anta at de har en kilde, sa Steinfeld og spurte retorisk om det kunne være oppspinn.

– Men vi må legge til grunn at her er det noe som ikke er kommunisert til Meyer slik loven sier at det skal. I Norge har vi noe som heter stillingsvern, la advokaten til.

Tidligere på dagen sa Meyer at hun verken hadde sagt opp eller fått noe varsel om oppsigelse.

Statsminister Erna Solberg (H) ønsket ikke å kommentere SSB-dramaet overfor NRK.

– Dette er noe Siv Jensen håndterer, og det er ikke sånn at en statsminister går inn i alle saker som er i Norge. Derfor har vi gode statsråder som svarer på slike spørsmålene og som har ansvar for dette. Jeg har full tillit til Siv Jensens håndtering av denne saken, svarte Solberg.

Stor uro i SSB

Meyer har to ganger de siste dagene vært i møter med Jensen på grunn av stor uro knyttet til en planlagt omorganisering i Statistisk sentralbyrå.

Den omfattende omorganiseringsprosessen innebærer blant annet at 25 forskere skal flyttes fra forskningsavdelingen til statistikkavdelingen. Det har skapt uro ettersom seniorforsker Erling Holmøy, som står bak det mye omtalte innvandrerregnskapet, ikke får fortsette i forskningsavdelingen.

Meyer har tidligere omtalt innvandrerregnskapene som «et sårt punkt» og er blitt beskyldt for å ha politiske motiver for omorganiseringen. Dette har hun kontant avvist.

Både ledelsen i Finansdepartementet og styret i SSB skal ha advart Meyer mot å gå for fort fram i den omfattende omstillingsprosessen.

AKTUELT NÅ