Hopp til innhold

Finansministeren: – Christine Meyer har ikke lenger min tillit

– Det er min vurdering at SSBs administrerende direktør ikke har klart å bevare nødvendig tillit til institusjonen gjennom denne prosessen, heller ikke gjennom møtene med meg, sa finansminister Siv Jensen (Frp).

Siv Jensen om situasjonen rundt Statistisk sentralbyrå

MISTILLIT: – Jeg har sagt at hun ikke lenge har min tillt. Det mener jeg jo at hun bør vurdere nøye, sa finansminister Siv Jensen (Frp) om SSb-direktør Christine Meyer.

– Christine Meyer ble i går gjort kjent med at hun ikke lenger har min tillit. Mitt ansvar som leder for det departementet SSB hører til, er å sørge for at tilliten til SSB gjenopprettes, ikke minst av hensyn til de mange ansatte i SSB, fortsatte Jensen under pressekonferansen.

Ifølge finansministeren er det riktig å sette omorganiseringa av forskningsavdelinga i SSB på vent.

– De planlagte endringene i forskningsavdelingen har skapt bekymring for om SSB i tilstrekkelig grad vil kunne levere gode økonomiske modeller og analyser til departementene, Stortinget, partene i arbeidslivet, til media og til allmennheten for øvrig, sa Jensen.

På spørsmål fra NRK, gjentok Jensen at Meyer ikke lenger har finansministerens tillit.

– Hva skjer hvis hun nekter å gå?

– Jeg har sagt at hun ikke lenge har min tillt. Det mener jeg jo at hun bør vurdere nøye.

– Viktig at SSB er faglig uavhengig

Finansministeren ønsket ikke å svare på om hun kom til å ta noen grep dersom Meyer ikke selv fratrer sin stilling.

– Hun skal få tid til å vurdere det faktum at hun ikke lenger har min tillit, svarte Jensen.

– Har du forsøkt å styre SSB?

– Nei, det er avgjørende viktig at SSB er faglig uavhengig, men de er underlagt Finansdepartementet administrativt og styres gjennom tildelingsbrev. Vår bekymring er om SSB har klart å levere på det.

– Vi har bare utført vår eierrolle i tråd med det vi skal gjøre. Vi har uttrykt vår bekymring for om SSB oppfyller sin samfunnsrolle.

NRKs politiske kommetnator Magnus Takvam sier han aldri har sett en liknende konflikt som SSB.

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam har aldri opplevd en liknende konflikt som SSB-konflikten.

Kritiserte finansminister Siv Jensen

Tidligere på dagen rettet direktøren i Statistisk sentralbyrå (SSB) skarp kritikk mot finansminister Siv Jensen under et allmøte. – Jeg mener kaoset som nå er skapt i SSB, er eierens feil, sa Meyer.

På en pressekonferanse litt senere uttrykte hun bekymring for SSBs uavhengighet etter at Finansdepartementet hadde blandet seg inn i den omstridte omstillingsprosessen de siste ukene.

– SSB skal ikke være avhengig av finansministerens politiske tillit. SSB skal være uavhengig, og ikke styres politisk, sa Meyer.

Christine Meyer

Trakk seg fra møtet med finansministeren

Tidligere på dagen avslo administrerende direktør i SSB et tredje møte med finansministeren etter at hun ikke fikk ha med seg en advokat på møtet.

– Jeg har lest i mediene at jeg i dag skulle trekke meg. Jeg har ikke levert noen oppsigelse eller mottatt noe varsel om oppsigelse, så jeg følte i dag et behov for å ha med meg en rådgiver i møtet. Det ønsket ikke finansministeren. Derfor ble det ikke noe møte, sa Meyer.

Finansdepartementet benektet overfor NRK at møtet skulle være et oppsigelsesmøte, og skrev en e-post at:

«Meyer står fritt til å ha med seg rådgivere fra SSB inn i et møte med finansministeren. Meyer ønsket derimot å ha med seg en ekstern advokat. Temaet for møtet gjorde at dette ikke var naturlig.»

Ifølge DN er Meyer innkalt til ekstraordinært hastemøte i styret klokken 15 i ettermiddag av Finansdepartementet.

Svarte pressen på hvorfor han ville være med SSB-sjef på møte med minister

Lyspunkt

AKTUELT NÅ