Ap-Andersen anklager Siv Jensen for manipulasjon

Dag Terje Andersen (Ap) anklager Siv Jensen (Frp) og finansdepartementet for å ha sendt andre og endrede dokumenter i SSB-saken til Sivilombudsmannen, enn de som ligger i departementets arkiv.

Siv Jensen (Frp) i høring om SSB-saken

Finansminister Siv Jensen (Frp) benekter at hun har manipulert dokumenter sendt fra Finansdepartementet til Sivilombudsmannen.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Torsdag morgen avholdt kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget høring om den såkalte SSB-saken (se faktaboks).

Sentralt i høringen står notater fra møter mellom tidligere sjef i Statistisk sentralbyrå Christine Meyer og Finansdepartementet, som Stortinget først fikk innsyn i etter en klage fra VG til Sivilombudsmannen.

Notatene er unntatt offentlighet, men Dagens Næringsliv kunne i februar fortelle at departementet gjorde påtegnelser på notatene to dager før de ble sendt til Sivilombudsmannen 10. januar i år.

Siv fikk spørsmål om manipulasjon

Dag Terje Andersen

Leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Dag Terje Andersen (Ap), er kritisk til manuelle påføringer på notater fra Finansdepartementet.

Foto: NRK

Da høringen begynte stilte komitéleder Dag Terje Andersen (Ap) spørsmål om finansminister Siv Jensen (Frp) var klar over at notatene var manipulert før de ble sendt fra hennes departement.

– Dokumentet er ikke manipulert, svarte Jensen.

Den oppfatningen er ikke Andersen enig i etter høringen.

– Manipulasjon betyr å endre for hånd. De dokumentene som ble oversendt til Sivilombudsmannen var påført noe for hånd, sa Andersen til pressen etter høringen.

Han sa videre at disse manuelle påtegningene i noen tilfeller skal gjøre at leseren kommer til motsatt konklusjon av det som står i originaldokumentet.

Kaller du det manipulasjon?

– Det er i hvert fall slik at meningsinnholdet er endret.

Jensen avviser igjen at hun skal ha manipulert eller endret innholdet i notatene:

– Jeg er helt uenig i at jeg har forsøkt å manipulere dokumenter. Snarere tvert imot. Vi har oversendt både en helt ren versjon og en versjon med leserveiledning. Dette er interne notater som ikke har vært ment sendt ut av departementet. Når man likevel har ønsket uferdige notater, så har vi sendt begge versjoner nettopp for å illustrere feil og mangler i våre interne notater, sa Jensen.

SV vil ha kraftig reaksjon

Torgeir Knag Fylkesnes

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) vil at SSB-saken skal få konsekvenser for finansminister Siv Jensen (Frp).

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Andersen ønsker ikke å spekulere i om dagens høring gir grunnlag for en reaksjon mot Jensen før saken er ferdig behandlet.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener han har hørt nok til å vite at reaksjonen bør være kraftig.

– Jensen er veldig opptatt av å gi seg selv rett til tross for at hun har gjort en rekke feil. Det er fortsatt hull i forklaringen hennes, spørsmål omgås eller besvares ikke, og det er vanskelig å få ut informasjon som etterspørres, sa Fylkesnes.

Han er ikke nådig i sitt angrep på Jensens informasjon om hva som har skjedd og ikke skjedd i SSB-saken til Stortinget.

– Man har forsøkt å tåkelegge en røverhistorie. Jeg kan ikke finne spor av at Siv Jensens påstander stemmer, sa Fylkesnes.

Nå mener SV-eren at det bør få konsekvenser:

– Jeg mener vi må ta i bruk det strengeste vi har, men det spørs om vi får med de andre medlemmene i komiteen på dette.

Politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, forklarer hva striden rundt SSB handler om.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger