Meling: – Krekar vet ikke hva han er tiltalt for

I morgen starter rettssaken mot blant andre Najmuddin Faraj Ahmad, også kjent som mulla Krekar, i Italia. Men ifølge hans advokat Brynjar Meling har Krekar ikke fått innsyn i tiltalen eller innkallelse til retten.

Mulla Kreker møter opp i Oslo tingrett torsdag morgen, hvor PSTs utleveringsbegjæring til Italia skal behandles de neste fem dagene.

UVITENDE: Ahmad har ikke hatt noe kontakt med italienske påtalemyndigheter, sier Meling.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Krekars italienske advokat kommer til å begjære at saken mot ham utsettes dersom rettssaken starter i morgen, slik italienske myndigheter tidligere har sagt.

For Najmuddin Faraj Ahmad har ifølge sin norske advokat Brynjar Meling ikke anelse om hva som skal skje i morgen.

– Spør du meg, spør jeg deg. Vi har bare hatt pågang fra pressen om at noe skjer i Italia i morgen, uten at vi helt har fått klarhet i hva som skjer, sier Meling til NRK.

– Stort sett hjemme

Italiensk politi har tidligere siktet Ahmad for terrorplanlegging og for å være leder for 16 andre jihadister fra flere steder i Europa. Men om siktelsen er likelydende med tiltalen, vet ikke Meling. Ifølge Ahmad har ingen fortalt ham hva han er tiltalt for.

– Mulla Krekar har ikke fått noen innkalling, han har ikke fått forkynt anklagen mot seg og han vet ikke engang hva et eventuelt rettsmøte i morgen skal handle om, sier Meling som senest i dag var i kontakt med sin klient for å spørre om han hadde blitt kontaktet av italienerne.

– Det hadde han ikke. Han er hjemme stort sett hver dag og kan ta imot alle de forkynnelsene som måtte komme, sier Meling.

Når en tiltale forkynnes, skal den tiltalte få den overlevert og signere på at han eller hun har mottatt den og forstått den.

Fraråder å reise

Under den første rettsbehandlingen av utleveringsbegjæringen mot Ahmad i Norge ble den opprinnelige siktelsen fra italienske påtalemyndigheter lagt fram.

– Den gir noe av rammen for en anklage. Men vi vet ikke om det er denne som ligger til grunn for det videre arbeidet med en tiltale og en hovedforhandling. Vi vet heller ikke hvilke deler av siktelsen som er frafalt, sier Meling.

Han sier han derfor har frarådet Ahmad mot å reise til Italia og overvære rettsmøtet.

– Jeg kunne ikke anbefale ham å reise til Italia og spille tombola med sin egen fremtid i en italiensk domstol. Dessuten har han ikke noen garantier for at han slipper inn i Norge igjen, sier Meling som legger til at Krekar heller ikke har reisedokumenter som ville gjort det mulig å dra.

Han mener den manglende informasjonen fra italiensk side sier noe om seriøsiteten i saken.

– Det virker jo som om det ikke kan være veldig presserende for italienske myndigheter å få tiltalt Krekar. De har ikke engang begjært ham rettslig avhørt i Norge. Mye kunne vært gjort hvis de ønsket å føre ham for retten, sier Meling.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger