Hopp til innhold

Utleveringen av Krekar: – Norge misforsto italiensk lov

Ulik lovgivning i Italia og Norge førte til misforståelser om utlevering av mulla Krekar, ifølge en pressemelding fra norsk og italiensk påtalemyndighet.

Mulla Krekar

FRI IGJEN: Ifølge italiensk lov kan ikke en person som ikke sitter i varetekt bli utlevert. For ni måneder siden trakk Italia begjæringen om at Krekar skulle sitte i varetekt. Dermed ble også utleveringsbegjæringen trukket.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

I går hadde representanter for norsk og italiensk påtalemyndighet et møte i regi av Eurojust, samarbeidsbyrået for europeiske påtalemyndigheter, for å diskutere Krekar-saken.

Der kom det frem at det har vært misforståelser mellom norske og italienske myndigheter. Ifølge italiensk lov ble begjæringen om utlevering av Krekar automatisk opphevet i mars, da det ikke lenger var grunnlag for å holde Krekar i varetekt.

Onsdag kom den overraskende nyheten om at om at Italia likevel ikke vil ha Krekar utlevert. Den omstridte islamisten ble løslatt fra varetekt samme ettermiddag, og er nå en fri mann. Italienske myndigheter peker på en kjennelse fra mars i år, og oppgir den som begrunnelse for at de da trakk begjæringen om å få Najmuddin Faraj Ahmad utlevert.

Som NRK fortalte i går, dobbeltsjekket norske myndigheter i mars om Italia fortsatt ville ha Krekar. Da svarte den italienske representanten i Eurojust «yes!».

I en pressemelding skriver samarbeidsorganet Eurojust i dag at «en tilbaketrekking av begjæringen om å holde noen i varetekt, i det italienske systemet, betyr også at begjæring om utlevering vil bli trukket tilbake, fordi det ikke er mulig å utlevere en person som ikke er i varetekt.»

Hilde Stoltenberg, Eurojust

OVERRASKET: Norges representant i Eurojust, Hilde Stoltenberg, sier hun er overrasket over at Italia ikke presiserte hvilken lovgivning de har i utleveringssaker.

Foto: Eoghan Hughes / Eurojust

– Norge ble ikke informert

På møtet sa norske myndigheter at de aldri hadde blitt informert om denne delen av italiensk lovgivning.

Ifølge Hilde Stoltenberg, Norges representant i Eurojust, visste heller ikke hennes italienske kollega om dette.

– Verken den italienske eller norske desken eller representanter her har tidligere blitt orientert om at utleveringsbegjæringen er trukket tilbake.

Derimot har de to deskene informert hverandre gjennom hele året om utviklingen i utleveringssaken på norsk og italiensk side.

Men allerede i januar varslet italienerne om at den lange norske prosessen for å få Krekar utlevert, kunne gjøre selve utlevering vanskelig, men først i forrige uke ble utleveringsbegjæringen formelt trukket tilbake.

– Det er viktig å være klar over at det er de judisielle myndighetene i Italia som har myndighet til å trekke den tilbake og ikke representantene her på Eurojust.

Burde da Italia ha trukket denne utleveringsbegjæringen tidligere?

– Ja, det var overraskende at den kom nå.

AKTUELT NÅ