Hopp til innhold

Italia trekker begjæring – Krekar løslates

Italias begjæring om utlevering av mulla Krekar vil bli trukket tilbake. Riksadvokaten beordrer at Krekar løslates.

Mulla Krekar

Mulla Krekar i Oslo tingrett i forrige uke, der han ble varetektsfengslet på ubestemt tid.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Justisdepartementet fikk et brev fra den italienske påtalemyndigheten 25. november, der det opplyses om at begjæringen trekkes tilbake.

Bakgrunnen skal være at fengslingskjennelsen som lå til grunn for utleveringsbegjæringen ble opphevet 3. mars i år.

Riksadvokaten, som har fått en kopi av brevet, har nå beordret løslatelse av Krekar.

«Det er ikke opplyst hvorfor kjennelsen ble opphevet eller hvorfor utleveringsbegjæringen ikke har blitt trukket tilbake tidligere,» skriver Riksadvokaten i en pressemelding.

Ifølge Riksadvokaten har det ikke på noe tidligere tidspunkt kommet signaler fra Italia om at begjæringen ville bli trukket tilbake.

– Vi er overrasket over at begjæringen om utlevering trekkes nå. Vi har ikke fått noen forklaring på hvorfor det skjer, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Laster Twitter-innhold

Meling: – Lettet

– Jeg er naturligvis lettet, sier Krekars advokat Brynjar Meling til NRK.

Hva er det som har skjedd?

Brynjar Meling

Mulla Krekars advokat, Brynjar Meling.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Italia har trukket utleveringsbegjæringen. Foreløpig har vi ikke fått noen begrunnelse for det, vi har bare fått Riksadvokatens løslatelsesordre.

Meling bekrefter at Krekar løslates i dag.

– Det viktigste er at jeg ikke går i fella, og unngår å hovere, men tenker at dette ikke først og fremst er en seier for mulla Krekar eller advokat Meling, det er en seier for rettssikkerheten, sier Meling.

Meling mener Krekar nå har krav på erstatning.

– Så får folk la være å like det som skjer. Det kan ikke jeg gjøre noe med, men flere bør bli klar over at det var snakk om et urent politisk spill, og at dette ikke hadde noe med et terrornettverk å gjøre, sier Meling.

Solberg: Dette må vi akseptere

Statsminister Erna Solberg mener Norge må akseptere frafallelsen.

Erna Solberg

Erna Solberg måtte også svare på spørsmål om mulla Krekar da hun skulle snakke om budsjettkrisen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Dette er jo et spørsmål som behandles av juridiske myndigheter, ikke de politiske. Hvis det likevel ikke er grunnlag for utlevering til Italia, så er det naturlig at Italia frafaller utleveringsbegjæringen, og da er dette er noe vi må akseptere, sier Solberg.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier ifølge NTB at han tar beslutningen til etterretning.

– Jeg forholder meg til at dette er vurderinger som er tatt av italienske myndigheter i forbindelse med deres straffesak. Norske myndigheter har fulgt det internasjonale regelverket og de konvensjoner vi er bundet av og behandlet saken på ordinær måte etter våre nasjonale regler og rutiner, sier Anundsen.

Italia trekker begjæringen om å få utlevert Najmuddin Farah Ahmad, bedre kjent som Mulla Krekar. Anders Anundsen kommenterer saken.

VIDEO: Justisminister Anders Anundsen kommenterer utleveringssaken mot mulla Krekar.

Fengslet i forrige uke

Krekar ble i forrige uke varetektsfengslet frem til Justisdepartementet hadde avgjort om han skulle utleveres.

En rettssak mot Krekar var allerede forhåndsberammet i Italia i mars etter at Høyesterett besluttet at vilkårene for utlevering er til stede.

Krekar ble pågrepet i november i fjor i en koordinert aksjon på oppdrag fra italiensk politi.

Påtalemyndigheten i Italia mener Krekar er leder for en terrororganisasjon med tilknytning til IS, og at han har vært involvert i bortføringer og utpressing i de kurdiske områdene i Irak.

Krekars forsvarer Brynjar Meling har tidligere påpekt at det angivelige terrornettverket har vært belyst gjennom etterforskning og i straffesaker i Norge, uten at Krekar har blitt straffet for det.

AKTUELT NÅ