Spurte Italia om de fortsatt ville ha Krekar: – Yes!

For ni måneder siden bekreftet italienske myndigheter at de fortsatt ønsket mulla Krekar utlevert. Derfor kom kontrabeskjeden som et sjokk på norsk påtalemyndighet.

Krekar og e-poster

YES: I en e-post-utveksling mellom norske og italienske myndigheter i mars i år bekrefter Italia at de fortsatt vil ha Krekar utlevert.

Foto: Montasje / Scanpix/Skjermdump

Onsdag kom den overraskende nyheten om at Italia likevel ikke vil ha Krekar utlevert. Den omstridte islamisten ble løslatt fra varetekt i går ettermiddag, og er nå en fri mann. Italienske myndigheter peker på en kjennelse fra mars i år, og oppgir den som begrunnelse for at de da trakk begjæringen om å få mulla Krekar utlevert.

  • Les kjennelsen her

Norske myndigheter hevdet i går at de dobbeltsjekket om Italia fortsatt ville ha Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som Krekar, da de ble kjent med kjennelsen for ni måneder siden.

En e-post-utveksling NRK har fått innsyn i, viser at norske myndigheter ble informert om kjennelsen av den italienske representanten i Eurojust, samarbeidsbyrået for europeiske påtalemyndigheter, den 15. mars.

Noen minutter senere spør den norske liasonen, statsadvokat Petter Sødal, om det er riktig forstått at italienske myndigheter fortsatt ønsker Krekar utlevert:

«Jeg forstår da at det bare er ønsket om å holde dem i varetekt som er trukket tilbake, og ikke begjæringen om utlevering?»

Like etterpå svarer representanten for italienske myndigheter: «Yes!»

Norsk påtalemyndighet: – Vi dobbeltsjekket

Norske myndigheter slo seg tydeligvis til ro med kontante svaret og fortsatte prosessen med å få Krekar utlevert til Italia. Utleveringssaken har rullet og gått gjennom tingretten, lagmannsretten og Høyesterett, en behandling som nå er helt bortkastet.

Jan Glent

VISSTE I MARS: Allerede i mars fikk norske myndigheter vite om kjennelsen som italienske myndigheter hevder er årsaken til at de ikke lenger ønsker Krekar utlevert. Jan Glent ved Det nasjonale statsadvokatembetet sier de dobbeltsjekket om Italia fortsatt ville ha Krekar.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Jan Glent, embetsleder ved Det nasjonale statsadvokatembetet, mener norske myndigheter har sitt på det rene.

– For å være på den sikre siden dobbeltsjekket vi med Eurojust om vår forståelse var riktig. De fikk da til svar at vår forståelse var korrekt.

Men det var den altså ikke?

– Tydeligvis ikke.

Hva synes du om det?

– Vi har forholdt oss til vår forståelse av den avgjørelsen. Jeg kan fremdeles ikke lese kjennelsen som en tilbakekalling av utleveringsbegjæringen.Vi har vært i kontakt med italienske politi- og påtalemyndigheter flere ganger i løpet av det siste året og det kommer helt overraskende på oss at de nå trekker denne utleveringsbegjæringen.

Krekars advokat, Brynjar Meling, mener Krekar skulle vært løslatt allerede i mars og varslet i går at Krekar vil ha erstatning.

På spørsmål om hva domstolene synes om at de har brukt tre rettsinstanser på å behandle en begjæring som ifølge italienske myndigheter ble trukket allerede i mars, svarer avdelingsdirektøren dette:

– Vi gir ingen kommentar på Krekar, domstolene må ta de sakene som kommer inn, sier avdelingsdirektør Erling Moe ved Domstoladministrasjonen.

NRK har ikke lyktes med å få kontakt med italiensk påtalemyndighet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger