I løpet av den siste uka har Folkeregisteret har registrert en økning i antall flyttemeldinger til fritidsbolig.
Det opplyser Elin Imsland, avdelingsdirektør og ansvarlig for Folkeregisteret i Skatteetaten i en e-post til NRK.
– Vanligvis mottar vi ca. tre slike saker om dagen, men i perioden 14. mars og frem til i går mottok vi 20–40 saker per dag, sier Imsland.
Behandler ikke flyttesøknader
Elin Imsland, avdelingsdirektør og ansvarlig for Folkeregisteret i Skatteetaten
Foto: SkatteetatenI Folkeregisterloven står det at bostedsadresse skal være adressen du oppholder deg mest i en 12 måneders periode.
Om du i det hele tatt kan benytte hytta som helårsbolig, reguleres av de enkelte reguleringsplanene i kommunene. De fleste hytteområder er regulert som landsbruks-, natur- og friluftsområder og kan derfor ikke benyttes til bolig.
Uansett vil nok de som har sendt søknad, i håp om å få sikret seg en lovlig måte å oppholde seg på hytta til påsken, bli skuffet.
Søknadene om flytting til fritidsbolig er satt på vent i lys av koronasituasjonen, opplyser Skatteetaten.
– Vi prioriterer de aller mest kritiske oppgavene og flyttemeldinger til fritidsbolig er ikke prioritert som et kritisk område for Skatteetaten i disse dager, sier Imsland.
Folkeregistrert har allerede begrenset kapasitet på grunn av koronarelatert fravær.
I tillegg har de nettopp lansert en ny skattemelding og arbeider med å implementere de ulike skatteendringene som er vedtatt i Stortinget.
I den nye forskriften forbyr regjeringen folk å være på hytta hvis den ligger utenfor hjemkommunen.
Foto: PrivatForbud mot hytteturer i andre kommuner
Økningen i flyttesøknadene kommer etter at regjeringen innførte hytteforbudet 19. mars.
I den nye forskriften forbyr regjeringen folk å være på hytta hvis den ligger utenfor hjemkommunen.
Hytteforbudet kom etter flere dagers formaning fra helseminister Bent Høie, justisminister Monica Mæland og statsminister Erna Solberg om at hytteturister må reise hjem for å ikke overbelaste helsetilbudet i hyttekommunene.
Statsminister Erna Solberg truet også med å sette inn sivilforsvaret for å få hyttefolk hjem, men det var fortsatt en del som ikke lyttet til regjeringens råd om å komme seg hjem.
15.000 kroner eller fengsel
Bryter du hytteforbudet, kan du straffes enten med en solid bot eller et opphold i langt mindre naturskjønne omgivelser.
«For personer som tar opphold på sine hytteeiendommer i annen kommune fastsettes boten normalt til kroner 15.000, subsidiært fengsel i 10 dager», skriver Riksadvokaten i et rundskriv til landets politidistrikter.
Om det er eier av hytta eller den som faktisk bruker hytta som må betale boten, vil bli avgjort etter en skjønnsmessig vurdering.
Det gis ingen muligheter for dispensasjon fra hytteforbudet, men det gis unntak hvis det er familien til en er smittet av koronaviruset. Da kan de friske familiemedlemmene som må være i karantene, oppholde seg på hytta. Den som er smittet, må holde seg hjemme.