Hopp til innhold

Forbyr hytteturer i andre kommuner

Helseminister Bent Høie (H) forbyr nå hytteturer til andre kommuner. Hyttekommunene er fornøyde.

Hytteforbud

Ullensvang kommune på Vestlandet har fått på plass skilt som opplyser om at det er forbud mot å bruke hytter for personer fra andre kommuner enn Ullensvang.

Foto: Privat

– Så til en nyhet som ikke alle vil synes er god. Dette er en beslutning jeg hadde håpet vi kunne slippe å ta, men vi kommer til å forby opphold på hytter utenfor egen hjemmekommune, sier Bent Høie på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Tidligere har helseministeren bedt folk unngå alle fritidsreiser og ikke dra på hytta under korona-krisen.

Nå blir hytteturer og opphold på hytta utenfor egen kommune helt forbudt.

Møte om økonomisk kriminalitet og arbeidslivskriminalitet

Justisminister Monica Mæland mener forbudet dessverre er nødvendig.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Justisminister Monica Mæland understreker at selv om forbudet ikke er prioritert oppgave for politiet vil brudd slås ned på.

– Jeg har sagt tydelig at politiet ikke skal bruke sine knappe ressurser på dette, de må bruke dem på alvorlig kriminalitet, men bryter du loven må du regne med reaksjoner, sier hun.

Friske familiemedlemmer kan være i karantene på hytta

Helseminister Høie presiserer at han er glad og takknemlig for alle de som har fulgt oppfordringen om å reise hjem fra fjellet.

– Dessverre er det ikke alle som har gjort det. Små hyttekommuner melder om at det fortsatt er mange mennesker i kommunen som ikke er innbyggere, men hyttefolk, sier Høie som begrunnelsen for at forskriften vedtas.

Forskriften vil ha noen få unntak som kan bidra til å begrense smittespredningen.

Bent Høie

FORBYS: Helseminister Bent Høie forbyr nå hytteturer til andre kommuner.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Et av dem vil være at i en familie hvor en er smittet i husstanden, der kan de friske familiemedlemmene som må være i karantene, oppholde seg på hytta. Den som er smittet må holde seg hjemme.

– Dette vil forhindre at friske familiemedlemmer smittes gjennom bruk av samme bad og kjøkken, sier Høie.

Unntaket er spesifisert i loven og det er derfor ikke nødvendig å søke om lov.

– Helt nødvendig

Beredskapsrådgiver Espen Bille-Larsen i Hol kommune sier at dette er noe de har ventet på. I Hol kommune ligger blant annet det populære hytteområdet Geilo.

– Det var helt nødvendig. Vi har bare ventet på det nå, sier Bille-Larsen.

Espen Bille-Larsen blir nedringt av hyttegjester som ikke vil reise hjem til sin egen kommune.

NEDRINGT: Espen Bille-Larsen har i flere dager blitt nedringt av hytteeiere. Nå må de aller fleste reise hjem.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge

Hemsedal-ordfører Pål Rørby er en av dem som har bedt om forbudet, selv om det får store konsekvenser for bedriftene i påskedestinasjonen.

– Vi har fått stor forståelse fra bedriftene om at dette er nødvendig, og da må også alle andre akseptere at påsken blir noe redusert. Her snakker vi liv og helse. Med de tapene våre bedrifter nå opplever håper jeg ingen tror vi har tatt lett på dette, sier han.

Ordføreren lover å ta godt imot hyttegjestene når krisa er over, men håper de forstår hvorfor de ikke kan dra på hytta nå.

Hytter i Hafjell

HAFJELL: Bare i Øyer er det over 3300 hytter. Lokalbefolkningen teller rundt 5000.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

15.000 kroner eller fengsel

Når loven nå er innført vil det å oppholde seg på en hytte utenfor kommunen man er bosatt i, straffes enten med en solid bot eller et opphold i langt mindre naturskjønne omgivelser.

«For personer som tar opphold på sine hytteeiendommer i annen kommune fastsettes boten normalt til kroner 15.000, subsidiært fengsel i 10 dager», skriver Riksadvokaten i et rundskriv til landets politidistrikter.

Om det er eier av hytta eller den som faktisk bruker hytta som må betale boten, vil bli avgjort etter en skjønnsmessig vurdering.

Fått opp flere forbudsskilt

Ordføreren i Ullensvang kommune, Roald Aga Haug, sier at kommunen i den siste tiden har fått opp flere skilt om at det er forbudt å oppholde seg på hyttene i området nå.

– Vi har fått opp sju skilt i innfallsportene til kommunen, og 15 skilt i hytteområda, sier Haug.

– Skilta kom opp i dag. Så i det Regjeringa gikk ut med vedtak om forbud, så er skiltene allerede på plass her.

Mann i blazer og jeans står i døråpning med kaffekopp i hånden.

Ordfører Roald Aga Haug i Ullensvang har innført strenge karanteneregler for egen kommune. Nå har kommunen også fått opp skilt som gjør det klart at hytteeiere fra en annen kommune ikke har lov til å oppholde seg på hyttene i området.

Foto: Tale Hauso / NRK

Ordføreren ønsker først og fremst at hytteeierne i området skal ha skryt.

– Først og fremst skal hytteeierne ha skryt, de fleste reiste fra hytta da vi oppfordret til det. Men vi ser at vedtaket vi tok og skiltene gir grei informasjon og er avklarende for folk – at det er forbudt å bruke hyttene for personer fra andre kommuner enn Ullensvang kommune.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger