Hopp til innhold

Kronprinsen: – Har forståelse for reaksjonene

Kronprins Haakon sier han har forståelse for reaksjonene på at han og kronprinsesse Mette-Marit sender barna på privatskole fra høsten av, men forsvarer likevel avgjørelsen.

Kronprinsen kommenterer private skoler

MÅTTE SVARE: Kronprins Haakon deltok onsdag på et arrangement i regi av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Det fremmøtte pressekorpset var imidlertid mest interessert i å snakke om kronprinsparets valg av skole for barna.

Prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra

DROPPER FOLKESKOLEN: Prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra melder overgang til privat sektor fra høsten av.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix
Martin Kolberg

KRITISK I: Arbeiderpartiets kongepolitiske talsmann Martin Kolberg.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix
Torgeir Knag Fylkesnes (SV)

KRITISK II: SVs skolepolitiske talsperson Torgeir Knag Fylkesnes.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Tirsdag ble det kjent at arveprinsesse Ingrid Alexandra fra høsten av blir femteklassing ved Oslo internasjonale skole på Bekkestua, mens prins Sverre Magnus blir fjerdeklassing ved Montessoriskolen i Oslo.

Les: Kronprinsbarna bytter fra offentlig til privat skole

– Det beste for barna

Ett skoleår ved Oslo internasjonale skole koster i underkant av 100.000 kroner for prinsessen, og valget av den dyre privatskolen har vakt reaksjoner.

Onsdag deltok kronprinsen på et klimaarrangement i regi av Norges vassdrags- og energidirektorat i Oslo, og måtte svare fremmøtt presse om bråket skolevalget har utløst.

– Jeg forstår at folk har meninger om valget vårt. Dette har vært en vanskelig avveining for oss. Våre barn har hatt gode år både på Jansløkka og Solvang, men vi har likevel kommet til denne konklusjonen nå, fordi vi mener det er det beste for våre barn akkurat nå, sier kronprins Haakon tirsdag.

Kronprinsparet begrunnet mandag skolevalget med at prinsessen trenger grunnleggende kompetanse i å snakke og tenke på engelsk.

Arbeiderpartiets kongepolitiske talsmann Martin Kolberg sa samme dag til VG at skolevalget var et skritt i retning av avvikling av monarkiet, mens SVs utdanningspolitiske talsperson Torgeir Knag Fylkesnes uttalte til NRK at grunnlaget for monarkiet nå slår sprekker.

Les også: Åtte av ti støtter kongefamilien: – Kan ikke huske å ha sett slik oppslutning

– Vanskelig avgjørelse

Kronprinsen sier skolevalget har vært en vanskelig avgjørelse for ham og kronprinsesse Mette-Marit.

– Det er gjort en vurdering, og det er tatt en avveining som ikke er tatt lett på, men som har vært komplisert og litt vanskelig for oss, men vi har kommet frem til denne konklusjonen, sier kronprinsen.

Oslo internasjonale skole har rundt 440 elever, mange av dem med internasjonal bakgrunn.

30 prosent av barna på skolen har foreldre som kommer fra Norge, og disse betaler samme pris som prinsessen.

De resterende 70 prosentene har utenlandske foreldre som jobber i Norge. De betaler i underkant av 200.000 kroner for ett skoleår.

Ytring: Konge? I 2014?

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger