Hopp til innhold

Åtte av ti støtter kongefamilien: – Kan ikke huske å ha sett slik oppslutning

Hele 82 prosent av befolkningen sier de støtter kongefamilien og ikke ønsker en annen statsform, viser en ny Norstat-undersøkelse. Selv landets fremste kongehuseksperter er overrasket over oppslutningen.

Kongefamilien på slottsbalkongen

Kongefamilien har alltid stått sterkt i Norge, men at meningsmåling som viser at mer en åtte av ti nordmenn støtter monarkiet er det få som kan huske å ha sett tidligere.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Det er helt klart det høyeste tallet jeg har hørt på 20 år, sier statsviter og kongehusekspert Carl-Erik Grimstad når han hører resultatet fra NRKs meningsmåling.

I kjølvannet av debatten om monarkiet og kronprinsparet, har Norstat gjort en undersøkelse for NRK for å se hvor stor prosentandel av det norske folk stiller seg bak kongefamilien og ønsker å beholde monarkiet i landet.

Dagen før kongefamilien inntar slottsbalkongen og vinker til folket samtidig som 200-årsjubileet for grunnloven feires, viser undersøkelsen en enorm støtte:

82 prosent svarer ja på dette spørsmålet.

TV2s kongehusekspert og selverklært rojalist, Kjell Arne Totland, gleder seg over tallene, som han sier han ikke har sett maken til.

Kjell Arne Totland

I løpet av sin lange karriere som hoffreporter har Kjell Arne Totland aldri sett så høy omslutning rundt monarkiet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Her hjemme kan jeg faktisk ikke huske å ha sett en slik oppslutning om kongehuset i mine mer enn 20 år som kongereporter, sier Totland til NRK.no.

– 82 prosent er et svært høyt tall – også i internasjonal sammenheng.

– Ukjent alternativet

I boka til forfatter og Dagens Næringsliv kommentator Kjetil B. Alstadheim, sto Frp-nestleder Per Sandberg og næringsminister Monica Mæland fra Høyre fram som to av få politikere i regjeringspartiene Frp og Høyre som ønsker at Norge skal bli republikk.

Nestlederen i Frp kritiserte også kronprinsparet, som han mener opptrer mer og mer som politikere på venstresiden i saker som miljø, klima, innvandring, surrogati og en del verdispørsmål.

Alstadheim, som selv har tatt til orde for å si farvel til kongehuset, er ikke overrasket over populariteten til kongefamilien. Han sier at folk i Norge er lite kjent med hva en annen statsform vil si.

Kjetil Alstadheim, kommentator i Dagens Næringsliv

Kjetil Alstadheim mener at Norge har godt av en klarere debatt rundt monarkiet.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Alternativet, altså en republikk, er nok litt uklart og ukjent, og det er derfor mange velger fortsatt å støtte monarkiet. Dette kommer nok av at vi har for lite debatt om dette i Norge, sier han til NRK.no.

– Jeg synes det er litt rart at når vi nå feirer folkestyret og demokratiet her i landet, så har vi et statsoverhode som ikke velges, men arver stillingen.

Spørsmålsformuleringer

Alstadheim tror at tallet i NRKs undersøkelse er høyere enn normalt, og at andre meningsmålinger viser noe lavere oppslutning om kongefamilien.

– Men monarkiet står støtt, det er ingen tvil om det. I overskuelig fremtid er det nok like sannsynlig at Norge avskaffer kongehuset som at vi blir medlem av EU, sier han.

I undersøkelsen ble deltagere spurt om de støtter at Norge er et monarki, eller om de vil endre til en annen styreform, for eksempel republikk.

– På grunn av de ulike spørsmålsformuleringene i slike undersøkelser er det ikke alltid like lett å forholde seg til dem. Jeg har i langt tid tatt utgangspunkt i Norsk Monitor sine undersøkelser om monarkiet og de formuleringene de har der, sier Grimstad.

– Så du kan si jeg er litt skeptisk til spørsmålsstillingen, men det er ingen tvil om at dette nok er et høyt tall uansett.

Grunnlovsjubileum

Carl-Erik Grimstad

Carl-Erik Grimstad sier at tallene vanligvis ligger på 60-70 prosent oppslutning for monarkiet på slike undersøkelser.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Han sier at de tidligere meningsmålingene i lang tid har ligget på et lavere nivå.

NRKs undersøkelse fra 2005 viste for eksempel rundt 70 prosent oppslutning rundt monarkiet. Det samme var resultatet i en undersøkelse gjort for VG i 2009.

– Meningsmålingene generelt har vist at det er rundt 60–70 prosent oppslutning for kongehuset i den norske befolkningen, sier Grimstad, som mener at det finnes en forklaring på de 82 prosentene nå.

– Tallene her er såpass mye høyere, og mye av forklaringen til det tror jeg kan ligge i at vi nå står midt opp i et grunnlovsjubileum, sier han.

Grimstad tror folk blir mer oppmerksomme og nysgjerrige – og kanskje enda flere blir engasjert enn vanlig.

– Det er mye pomp og prakt, mye kongelig historikk som kommer frem og kongehuset blir mer synlig, sier han.

– At det er 82 prosent nå behøver ikke å bety at det kommer til å være det om tre måneder eller ett år.

– Kritikk ikke mye å si for folk flest

Wibecke Lie dekket de kongeliges liv i 25 år for NTB før hun gikk av med pensjon i 2009. Hun kan heller ikke huske at monarkiet har hatt så tilsynelatende mange tilhengere blant befolkningen tidligere.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kongefamilien grunnlov

Kongefamilien på plass i Stortingssalen under jubileumsmøte på Stortinget i forbindelse med Grunnlovsjubileet. Carl-Erik Grimstad mener jubileet er en grunn til at mange flere er positive til monakriet enn vanligvis.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Sånn på stående fot kan jeg ikke huske et høyere tall fra tidligere undersøkelser. Jeg vet at det har vært høyt opp på 70 prosent tidligere, sier hun til NRK.no.

Lie mener tallet er gledelig høyt for monarkiet, og at det viser at kongehuset i dag står sterkt til tross for en del kritikk i det siste – som for eksempel kjoledebatten rundt kronprinsesse Mette-Marit.

– Jeg tror at dette viser at det ikke har så mye å si for folk flest.

– Engasjerer seg

I undersøkelsen ble folk også spurt om de synes at kongefamilien opptrer politisk nøytralt, eller om de tilkjennegir seg politiske holdninger.

67 prosent mente at kongefamilien opptrer nøytralt, mens 20 prosent mente det motsatte.

– Per Sandberg kom jo med kritikk om at kronprinsparet ytrer seg politisk, men da spør jeg: Hva hvis det var omvendt? Hvis de var helt uten tanker i hodet og ikke ytret seg om noe som helst, spør Lie retorisk.

– De engasjerer seg i saker som engasjerer folk flest, og mange setter pris på det. Vitsen med monarkiet er jo at det skal være samlende, ikke splittende. Det er selve bærebjelken.

Kontinuitet

Wibecke Lie

Wibecke Lie har i 25 år dekket kongelige bryllup som journalist.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Også Kjell Arne Totland mener at kronprinsparets sosiale engasjement er med på å øke interessen rundt kongehuset – spesielt blant de yngre.

– Her tror jeg kronprinsparet med sitt tydelige sosiale engasjement bidrar til å gjøre monarkiet relevant for nye generasjoner. For dem de en gang selv skal være kongepar for, sier han.

Totland tror også at den store oppslutningen skyldes at mange føler at kongehuset og kongefamilien representerer en upolitisk kontinuitet og noe fast som nordmenn har felles.

– I snart fire generasjoner har den nye norske kongefamilien vist seg som et enestående samlingsmerke for nasjonen Norge og en personifisering av vår nasjonale tilhørighet, sier han.

– Samtidig har vi jo her hjemme et moderne kongehus, som følger med tiden – og står sitt folk nær, kanskje i større grad enn noe annet kongehus.

AKTUELT NÅ