Hopp til innhold

Kronprinsbarna bytter fra offentlig til privat skole

Fra høsten av er ikke lenger prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus elever ved Jansløkka skole.

Prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra

BYTTER SKOLE: Prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra bytter fra offentlig til privat skole i august. Her hilser de barnetoget på Skaugum 17. mai i år.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I august begynner prinsesse Ingrid Alexandra i 5. klasse ved Oslo Internasjonale skole på Bekkestua, mens prins Sverre Magnus blir 4.-klassing ved Montesorriskolen i Oslo.

Kronprinsparet mener skolebyttet fra offentlig til privat er det beste for barna.

– Vi er takknemlige for de fine årene som våre barn har hatt på Jansløkka skole i Asker. Nå gjør vi som foreldre de valgene vi mener er best for akkurat våre barn, sier Kronprinsparet.

Gratis skole kontra 100.000 i året

Oslo Internasjonale skole på Bekkestua har cirka 600 elever, og ett skoleår vil i underkant koste 100.000 kroner for prinsessen.

30 prosent av barna på skolen har foreldre som kommer ifra Norge og betaler samme pris som prinsessen. De resterende 70 prosentene har foreldre som jobber i Norge. De betaler i underkant av 200.000 kroner for ett skoleår.

Ingrid Alexandra vil gå i en klasse med 18 elever.

– For prinsesse Ingrid Alexandra er det viktig at hun får en grunnleggende kompetanse i å tenke og snakke på engelsk, sier de.

– Betyr dette at norsk skole ikke er tilstrekkelig for den norske tronarvingen?

– Det kronprinsparet sier til det er at alle tre barna i familien har hatt fine år på Jansløkka skole, men at de nå gjør det de som foreldre mener er best for sine barn, sier kommunikasjonssjef ved slottet, Marianne Hagen.

Rektor ved Oslo Internasjonale skole, Janecke Aarnes, om at prinsesse Ingrid Alexandra skal starte i 5. klasse hos dem til høsten.

Rektor ved Oslo Internasjonale skole, Janecke Aarnes, sier at de vil ta imot prinsessen på samme måte som de tar imot på samme måte som de tar imot alle andre barn.

Kritikk av skolebyttet

Unio-leder Anders Folkestad mener kronprinsparet markerer et linjeskifte som kan skape ytterligere debatt om kongehusets plass og rolle.

– Alle foreldre har rett til å vurdere hva som er riktig for sine barn. Det gjelder selvsagt også kronprinsparet. Men kronprinsparet har vist et aktivt samfunnsengasjement, og i den sammenhengen er det naturlig å spørre om de har tenkt over de signalene de sender ut; som at private skoler er bedre enn det offentlige, at en må gå på internasjonal skole for å lære seg engelsk og at det er greit å frakte barna til skoler langt unna deres lokale miljø, sier han.

Også SV er kritiske til skolebyttet.

– Det norske monarkiet er bygget på folkets vilje. Når de nå trekker seg ut av den brede offentlige skolen begynner grunnlaget for monarkiet å slå sprekker, sier utdanningspolitisk talsperson i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, til NRK.

Utdanningsforbundet positive

Ragnhild Lied, leder i Utdanningsforbundet mener det ikke er noen grunn til å oppfatte skolebyttet som et angrep på den gode offentlige skolen i Norge.

– Selv om Kronprinsparet er offentlige personer som selvfølgelig sender signaler gjennom sine handlinger, er de også foreldre som må ta valg på vegne av barna sine. Det kan være mange grunner til at Kronprinsparet har valgt denne løsningen, grunner de som familie må få lov til å ha for seg selv.

– Selv om vi mener at den offentlige skolen er god for de aller fleste barna i Norge, har vi ingenting negativt å si om hverken Montessoriskolen eller den Internasjonale skolen.

Tause skolepolitikere

Jonas Gahr Støre på landsmøtet

PÅ TALERSTOLEN: Nyvalgt Ap-leder er taus om kronprinsparets valg om at kronprinsbarna bytter til privat skole. Her er Støre på talerstolen under helgens landsmøte hvor han snakket varmt om den offentlige skolen.

Foto: NRK

Tre dager har gått siden den nyvalgte Ap-lederen Jonas Gahr Støre stod på partiets landsmøte og talte varmt om den offentlige skolen. Men Støre, som også er personlig venn av kronprinsparet, ønsker ikke å kommentere saken overfor VG.

Trond Giske fra Arbeiderpartiet og tidligere utdanningsminister, som også er nær venn av kronprinsparet, sier til NRK at dette er et fritt valg.

– Montessoriskoler og enkelte internasjonale skoler har vært en del av det norske skolesystemet i mange år. At Kronprinsparet benytter dette skoletilbudet for sine barn er deres beslutning som foreldre, sier Giske.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ønsker heller ikke kommentere kronprinsfamiliens valg eller Slottets uttalelser om det faglige nivået på engelskundervisningen i den offentlige skolen.

– Dette er en beslutning kronprinsparet kan ta på lik linje med alle andre foreldre i Norge. Ut over det har Kunnskapsdepartementet ingen kommentar, sier statssekretær Birgitte Jordahl (H).

Oslo 1986-08-19: KRONPRINSBARNA BEGYNNER VED KG

19. august i1986 begynte Prinsesse Märtha Louise og prins Haakon Magnus ved Kristelig Gymnasium. Prinsesse Märtha i 9. klassetrinn på ungdomsskolen, mens prinsen begynte i 7.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Kronprinsen gikk selv på privatskole

Kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise gikk begge i offentlig barnehage og de gikk også deler av skolegangen på offentlig skole.

Begge gikk på Smestad skole i barnetrinnene, før kronprins Haakon startet opp på den private skolen Kristelig Gymnasium i Oslo sentrum når han skulle starte i 7. klasse, og Prinsesse Märtha Louise da hun skulle begynne i 9.klasse.

Oslo 1986-08-19: KRONPRINSBARNA BEGYNNER VED KG .

Oslo 1986-08-19: Prinsesse Märtha Louise og prins Haakon Magnus begynner ved Kristelig Gymnasium. I bakgrunnen t.v. Berit Tversland, kronprinsbarnas guvernante.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Ønsker prinsen velkommen

Oslo Montessori skole, hvor prins Sverre Magnus blir elev, har i dag 230 elever.

– Jeg tror det skal gå veldig fint og at det blir veldig hyggelig. Vi ønsker prinsen velkommen på lik linje med alle andre elever, sier en i skoleadministrasjonen.

Skolen er del av Norsk Montessoriforbund som er interesseorganisasjon for montessoribarnehager, montessoriskoler og lokalforeninger.

Rektor ved Jansløkka skole, Else Beitnes Johansen forstår valget til kronprinsparet om å flytte prinsessen til den internasjonale skolen.

– Jeg forstår godt beslutningen om å flytte Ingrid Alexandra til den internasjonale skolen. Det er et ledd å forberede henne til en helst spesiell rolle, sier hun til NRK.

AKTUELT NÅ