Hopp til innhold

Krever fem års fengsel for Krekar

OSLO TINGRETT (NRK): Påtalemyndigheten ber om at mulla Krekar dømmes til fem års fengsel. De vil også inndra Krekars datamaskin.

Mulla Krekar med Brynjar Meling og Arvid Sjødin

Mulla Krekar smilte og lo etter aktoratets påstand. Her med sine forsvarere, Brynjar Meling og Arvid Sjødin.

Foto: Anders Brekke / NRK

Aktor Marit Bakkevig legger til grunn at Krekar må dømmes etter alle tiltalepunktene, som omfatter trusler, terrorplanlegging og forsøk på å påvirke offentlige myndigheter.

Sistnevnte har en strafferamme på 15 års fengsel.

– Hvorfor i all verden skulle han si dette, hvis han ikke ville minne myndighetene på at det kunne være farlig å sende ham ut? sier Bakkevig.

Bakkevig mener Krekar viser «total forakt» for norsk straffelov når han opprettholder uttalelsene sine, viser til at de er skikket til å fremkalle alvorlig frykt hos de fornærmede.

– Det er skremmende at man ikke vet hvem som hører på ham og som kunne finne på å dukke opp og fungere som bødler. Det skal disse tre leve med, sier hun.

Bakkevig mener også at Krekar har utnyttet rettssaken for å mobilisere sine tilhengere, og ber om at Krekars datamaskin og tilhørende utstyr blir inndratt.

Bistandsadvokatene til de tre fornærmede ber om 250.000 kroner i oppreisning til sine klienter.

– Krekar er en «konfliktentreprenør»

Aktoratets prosedyre ble utsatt tirsdag morgen da Geir Evanger ville legge frem drapstruslene på en nylig opprettet Facebook-gruppe som bevis.

Les: Vil bruke Facebook-trusler som bevis

I sin sluttprosedyre kaller han Krekar en «konfliktentreprenør», og mener han har skapt en farlig situasjon.

– Det er illustrerende med denne siste Facebook-gruppen. Det var ingen blest rundt dette før rettssaken, og nå akselererer det, og fornærmede blir drapstruet. Han har skapt en truende situasjon, som må anses som trusler, sier Evanger.

To av de fornærmede har blitt hengt ut med navn og bilde og drapstruet på nett ved flere anledninger, sist i en Facebook-gruppe i forbindelse med en demonstrasjon mot korabrenning.

– De har åpenbart oppfattet Krekars uttalelser som trusler. De har blitt veldig skremt, og det har fått konsekvenser for jobb, bolig og helse, sier Evanger.

Les: – Jeg kommer til å halshugge deg uansett hvor du måtte være
Les: – Det var et helvete for meg

Geir Evanger og Marit Bakkevig

Geir Evanger og Marit Bakkevig fører saken mot mulla Krekar.

Foto: Anders Brekke / NRK

– Oppfordrer til ren lynsjing

Krekar hevder selv han bare formidler reaksjoner i henhold til sharialovene, og nekter for å ha truet noen direkte.

Evanger vil imidlertid ikke akseptere at uttalelsene faller inn under ytringsfriheten.

– Dette er en oppfordring til ren lynsjing. Hvordan dette skal ha noe med ytringsfrihet å gjøre, har jeg vanskelig for å se, sier Evanger.

Les: Avsa dødsdom mot forfatter
Les: Foreleste om å drepe «frafallen»

Påtalemyndigheten mener det dreier seg om rene trusler, og langt på vei oppfordringer til vold eller drap.

– Det de har gjort har skapt en farlig situasjon, men når vi ser hvordan situasjonen har utviklet seg de siste ukene mens vi har vært i retten, er det grunn til bekymring. Det har vært klare trusler på Facebook, noe som forankres i Krekars uttalelser, sier Evanger.

Evanger mener Krekar bevisst har brutt norsk straffelov for å fremme sitt budskap, og mener han bevisst ser bort fra norske lover.

Les: – Krekar vil bare vise seg frem
Les: – Krekar er en «PC-jihadist»
Les: – De som er årsaken til min død må betale prisen

– Ingen troverdighet

Krekar er også tiltalt for brudd på den såkalte terrorparagrafen, og paragraf 99, som brukes mot «den som ved vold, trusler eller andre ulovlige midler søker å hindre Kongen, Regenten, Statsrådet, Stortinget eller noen av dets avdelinger, Høyesterett eller Riksretten i sin virksomhet».

Evanger mener uttalelsene om Erna Solberg er et brudd på sistnevnte.

Krekar hevder det var tilfeldig at han nevnte Solbergs navn på pressekonferansen i 2010.

– Det er det ikke, etter min mening. Navnet hennes nevnes også i boka til Krekar, og det er ingen troverdighet i at Krekar glemte navnet hennes.

– Det er klart uttalt for å hindre at ansvarlige myndighetspersoner skal effektuere et vedtak om at han skal kastes ut av landet. Det forsterkes av at Erna Solberg nevnes eksplisitt, sier Evanger.

Les: – Man kan ikke true seg til opphold i Norge
Les: – Jeg har ikke noe imot Erna Solberg

Erna Solberg

Erna Solberg vitnet mot mulla Krekar i Oslo tingrett.

Foto: Anders Brekke / NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger