Hopp til innhold

Avsa dødsdom mot forfatter

OSLO TINGRETT (NRK): Mulla Krekar bekrefter at han avsa en shariadom over forfatter Mariwan Halabjaee, som skrev boka «Sex, sharia og kvinner i Islamsk historie».

Mulla Krekar

Mulla Krekar hadde med seg en koffert full av bøker i retten.

Foto: Anders Brekke / NRK

Mariwan Halabajaee

Mariwan Halabjee.

Foto: Anders Brekke / NRK

Krekar er tiltalt for å ha drapstruet tre personer i tillegg til Erna Solberg.

Les: – Jeg har ikke noe imot Erna Solberg

I sin forklaring fredag bekreftet Krekar at han har avsagt en shariadom over de tre, og hevder de har krenket koranen og islam.

Krekar hadde med seg en bunke med rundt 20 bøker i retten, som han brukte for å redegjøre for sharialovenes grunnlag.

Krekar hevder han har lest Halabjees bok fire ganger, og talt opp over 200 utsagn mot profetene, 70 fornærmelser mot islam som religion, og 186 vitenskapelige og akademiske feil.

– Han har ikke en gang fullført tredje året på ungdomsskolen, og behersker ikke arabisk, sier Krekar.

Halabjee ble dømt til fengsel i Irak for å ha skrevet boka, og lever nå i skjul under falskt navn i Norge.

Krekar sier han utstedte en fatwa på 20 sider, og sendte den til over 500 religiøse ledere, «fra Indonesia til Marokko».

– Spyttet på koranen

De to andre fornærmede skal ha brent deler av koranen.

– De brente koranen, spyttet på den og sendte oss filmen, sier Krekar.

Krekar mener likevel at han ikke har truet noen, men bare kunngjort en dom i henhold til sharialovene, som ikke er det samme som en juridisk dom.

Les: Krekar erkjenner ikke straffskyld

– Her har jeg med fatwaen, selve shariadommen å gjøre, og ikke rettssystemet. Jeg forklarer hva som skjer når man gjør noe, sier han.

Torsdag fikk retten høre en rekke lydopptak der Krekar forkynner sharialover, og en telefonsamtale mellom Krekar og en av de fornærmede.

Les: Foreleste om å drepe «frafallen»

Sistnevnte, som skal ha blitt truet på livet etter å ha krenket Koranen, tok selv kontakt med Krekar etter det han oppfattet som drapstrusler.

I telefonsamtalen forklarer han at han brente tre kapitler av Koranen fordi han mente de var kvinneundertrykkende og oppfordret til vold, mens Krekar forklarer at mannen er dødsdømt i henhold til sharialovgivningen.

«Muslimenes plikt å drepe ham»

I en rekke forelesninger på Internett skal Krekar ha oppfordret rettroende muslimer til å drepe dem.

«Jeg har sagt dette tidligere, alt han har sagt eller gjort som som er i strid med islams sharialov (...) har gjort ham til en frafallen. Og det er altså halal å drepe ham.»

«Det er muslimenes plikt å drepe ham, uansett hvor han måtte befinne seg. Det er jaiz (lov/tillatt) å likvidere ham ved at en oppsøker ham og dolker ham i midjen eller skyter ham med et skudd på hodet,» sa Krekar ifølge tiltalen.

Påtalemyndigheten mener forelesningene til Krekar var skikket til å fremkalle alvorlig frykt.

AKTUELT NÅ