– Jeg kommer til å halshugge deg uansett hvor du måtte være

OSLO TINGRETT (NRK): Forfatteren Mariwan Halabajaee sier livet til familien ble snudd opp ned etter at Krekar uttalte en fatwa mot ham på internett.

Mariwans bøker

SEX, KVINNER OG RELIGION: Halabajaee viser fram bøkene som har gitt forfatteren problemer både i Irak og i Norge. - De tåler ikke at man kritiserer islam, sier han.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

– Senest i går kveld fikk jeg en e-post med beskjeden: «Jeg kommer til å halshugge deg, uansett hvor du måtte være», forklarte Mariwan Halabajaee i Oslo tingrett torsdag.

Trusselen kom ikke fra Krekar, men fra en annen person.

Eksilforfatterens hender skjelver mens han forteller om hvordan det er å leve et liv med konstant frykt for sitt eget liv etter at mulla Krekar i 2008 utlyste en fatwa mot ham.

– Isolert

Ifølge tiltalen skal Krekar ha skrevet på nettstedet www.paltalk.com at forfatteren ikke kunne fortsette å leve, og videre: «Det er enten du som går før oss, ellers blir det vi som går før deg».

Bakgrunnen er Halabajaees bøker, som Krekar mener krenker islam.

Forfatteren hadde også problemer i hjemlandet blant annet etter at han ga ut boka «Sex, Sharia and Women in History of Islam» i 2005, som tar for seg religionens forståelse av sex.

Boka ga ham en fengselsdom i Irak. Dette resulterte til at forfatteren måtte flykte fra hjemlandet, og lever nå i skjul under annet navn i Norge.

– Etter at Krekars fatwa ble lagt ut på youtube, så turte vi ikke å gå ut på flere uker. Vi ble helt isolert. Mine barn fikk problemer, forteller forfatteren, og legger til at barna fikk slengt stygge ord etter seg på skolen.

Snudde opp ned på familielivet

Kreker i Oslo tingrett

Krekar står sammen med aktoratet og ser på en film som er en del av bevismaterialet.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Også forfatterens sønn skal ha blitt angrepet og truet på livet av noen som var inspirert av Krekars fatwa.

– Jeg bruker skuddsikker vest, parykker og briller for å forkle meg når jeg må gå ut døra, og jeg har ingen kontakt med andre mennesker, fortalte forfatteren i retten.

Forfatteren viste i retten fram både sine omstridte bøker og utstyret han brukte for å beskytte seg når han går ut.

I tillegg til Halabajaee, er Krekar tiltalt for å ha drapstruet to andre menn og Høyres Erna Solberg.

– 70 fornærmelser mot islam

I sin forklaring i forrige uke bekreftet Krekar at han har avsagt en fatwa over Halabajaee og to andre som han hevder har krenket Koranen og islam.

Krekar hevder han har lest Halabajaees bok fire ganger, og talt opp over 200 utsagn mot profetene, 70 fornærmelser mot islam som religion, og 186 vitenskapelige og akademiske feil.

– Han har ikke en gang fullført tredje året på ungdomsskolen, og behersker ikke arabisk, sa Krekar.

Krekar sa han utstedte en fatwa på 20 sider, og sendte den til over 500 religiøse ledere, «fra Indonesia til Marokko».

Brente muslimenes hellige bok

De to andre fornærmede fikk utlyst en fatwa over seg for å ha brent deler av Koranen i protest.

– De brente koranen, spyttet på den og sendte oss filmen, sier Krekar.

Krekar mener likevel at han ikke har truet noen, men bare kunngjort en dom i henhold til sharialovene, som ikke er det samme som en juridisk dom.

«Muslimenes plikt å drepe ham»

I en rekke forelesninger på Internett skal Krekar ha oppfordret rettroende muslimer til å drepe dem.

«Jeg har sagt dette tidligere, alt han har sagt eller gjort som er i strid med islams sharialov (...) har gjort ham til en frafallen. Og det er altså halal å drepe ham»

«Det er muslimenes plikt å drepe ham, uansett hvor han måtte befinne seg. Det er jaiz (lov/tillatt) å likvidere ham ved at en oppsøker ham og dolker ham i midjen eller skyter ham med et skudd på hodet,» sa Krekar ifølge tiltalen.

Krekar har i retten sagt at han står for det han har sagt, men nekter for å ha truet noen.

Påtalemyndigheten mener forelesningene til Krekar var skikket til å fremkalle alvorlig frykt.

SISTE NYTT

Siste meldinger