– De som er årsaken til min død må betale prisen

OSLO TINGRETT (NRK): Mulla Krekar står fast på at dem som står bak en utlevering til Irak må straffes med døden, og sier han vil akseptere straffen han får.

Mulla Krekar med Brynjar Meling og Arvid Sjødin

Mulla Krekar med sine forsvarere, Brynjar Meling og Arvid Sjødin.

Foto: Anders Brekke / NRK

Geir Evanger

Aktor Geir Evanger.

Foto: Anders Brekke / NRK

En engasjert Krekar svarte mandag på spørsmål fra aktor Geir Evanger, og ble avbrutt flere ganger for å få konkrete svar på tiltalepunktene.

– Jeg har ikke begått en eneste kriminell handling de siste 20 årene. Det er opp til norsk lov å akseptere meg eller avslå meg, men ingen har rett til å ta fra meg tryggheten. Enhver som gjør dette mot en muslim, uansett hvem det er, fortjener døden, sier Krekar.

Krekar mener en utlevering til Irak betyr en sikker død, og garanterer igjen en «motreaksjon».

– Det er ikke slik at motreaksjonen kommer fra min side. Da er jeg allerede død.
Jeg kan forsikre deg om at hvis norske myndigheter utleverer meg til ulvemunner, må dem som er årsaken til min død betale prisen, sier han.

Les: Krekar erkjenner ikke straffskyld

– Samfunnet skal ikke betale

Krekar gjentar at han ikke vet hvem som vil stå for reaksjonen, men avviser at det norske samfunnet skal «betale prisen», slik han er sitert på i tiltalen.

– Hvis Erna Solberg utleverer meg, betyr ikke det at mannen i gata må betale prisen. De skal ikke betale for feilgrep ledere gjør. Silvio Berlusconi sender soldater fra Italia. Skal fotballspillere betale prisen for det? sier Krekar.

Krekar hevder han aldri har nevnt det norske samfunnet med et ord, og sier han aldri støtter drap på sivile.

– Min død i norske hender vil føre til en motreaksjon. Krigsarenaen flytter seg fra å være mot PUK, til å være mot Norge, noe vi ikke ønsker. Du spør om en gåte i fremtiden, sier Krekar.

Les: Krekar vil flytte til Somalia

Vil ta straffen loven gir

Krekar mener det er uinteressant hvorvidt mange oppfatter uttalelsene han som trusler, og er mest opptatt av loven.

– Det har ikke noe å si om det er mange mennesker. Poenget er om loven oppfatter dette som trusler, og jeg er villig til å ta den straffen loven gir, sier Krekar.

Krekar hadde likevel et mer kryptisk svar på betydningen av de angivelige truslene mot Erna Solberg.

– Det betyr at to pluss to er lik fire. Det vil si at når Erna Solberg sier hun skal kaste Krekar til døden, skal hun betale prisen med sitt eget liv. Den som er modig, sender meg til døden, og må bære ansvar for avgiften.

– Min død er i min hånd slik som denne pennen. Hvis jeg dør som følge av trusler fra Erna Solberg, faller denne pennen fra min hånd og kan havne i andre hender. Det er helt tydelig. men jeg kan ikke true henne nå, hun har ikke gjort noe. Som minister, har hun rett til å utøve sin makt i henhold til loven, sier Krekar.

Les: – Jeg har ikke noe imot Erna Solberg

– Ønsker ingen drept

De tre andre som har anmeldt Krekar for trusler fryktet også å bli drept som følge av Krekars oppfordringer.

Les: Avsa dødsdom mot forfatter
Les: Foreleste om å drepe «frafallen»

Krekar hevder han ikke ønsker at noen av dem skal bli drept.

– Jeg ønsker ikke at de skal drepes, verken de eller noen andre. Det de selv gjorde utgjør en fare for deres liv, og det vil vare til de dør eller angrer. Jeg formidlet dette og hva sharialovverket sier i forhold til det, sier Krekar.

De tre skal ha krenket koranen på hver sin måte, noe som ifølge Krekar betraktes som toppen av kriminelle handlinger.

– Det må spres og oversettes til andre språk, slik at folk vet at straffen er streng. De må vite at det er like ille som Muhammed-tegningene eller pastoren i USA som ville brenne koranen, sier han.

Krekar tror heller ikke noe på at de tre faktisk føler seg truet av ham.

– De sier dette bare for å blåse opp saken. Deres ugjerning er i seg selv en trussel mot dem, sier Krekar.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger