Vil bruke Facebook-trusler som bevis mot Krekar

OSLO TINGRETT (NRK): Aktor Geir Evanger vil legge frem en utskrift av truslene på Facebook som bevis i rettssaken mot mulla Krekar.

Geir Evanger og Marit Bakkevig

Geir Evanger og Marit Bakkevig fører saken mot mulla Krekar.

Foto: Anders Brekke / NRK

Evanger skulle etter planen ha innledet sin sluttprosedyre tirsdag morgen, men den måtte vente på grunn av den nylig opprettede Facebook-gruppen NRK omtalte i går.

Les: Kurderne i Krekar-saken trues på livet på Facebook
Les: – Jeg kommer til å halshugge deg uansett hvor du måtte være

Gruppa, som har rundt 300 medlemmer, oppfordrer i utgangspunktet til en fredelig demonstrasjon mot brenning av koranen. Likevel har et av medlemmene lagt ut et bilde av den ene fornærmede i Krekar-saken, som også navngis.

– På denne siden er det kommentarer hvor de fornærmede trues på det groverste, og Krekar er nevnt. Det går rett i skyldsspørsmålet i min prosedyre, sier Evanger.

De to kurderne omtales også som «skadedyr» og «griser», og det oppfordres til at de to skal tortureres. Den ene av dem har også fått adressen sin publisert på siden.

– De blir navngitt og truet med blant annet halshogging, og de sitter her i retten hvor Krekar er tiltalt for trusler, sier Evanger.

– Kan ikke ha et slikt press

Evanger sier til NRK at han vil legge frem de groveste truslene fra Facebook-siden.

– Vi kan ikke ha et slikt press mot de fornærmede. Vi vil bevisføre det Krekar har satt i gang, og vi fører de bevis vi ønsker, sier Evanger.

Evanger vil ikke holde Krekar direkte ansvarlig for Facebook-truslene, men mener det er alvorlig at Krekar nevnes i forbindelse med flere av uttalelsene.

– Det var stille før rettssaken. nå er det plutselig er det en koranprotest på fredag, og trusler på nett. Vi holder ikke Krekar direkte ansvarlig, men ting henger i hvert fall sammen, sier Evanger.

Les: – Det var et helvete for meg
Les: – Krekar vil bare vise seg frem

Kurdere trues på Facebook

Skjermdump fra Facebook-siden, der man diskuterer om det er greit å brenne den navngitte kurderen.

Foto: Skjermdump/Facebook / NRK

– Må etterforskes

Krekars forsvarer Brynjar Meling mener bevisene må etterforskes før de kan legges frem i forbindelse med tiltalen mot Krekar.

– Dette viser noe av galskapen i dette. Krekar er tiltalt etter en annen tiltalebeslutning, og ett sted må bevisførselen stanse. Dette bør etterforskes om det har noe med Krekar å gjøre, sier Meling.

– Aktoratets feilslutning er at konsekvensene av koranbrenning følger Krekars uttalelser. Ingen tror at de 14 som er drept i Afghanistan er drept på grunn av Krekar. Det viser alvoret i denne situasjonen, sier medforsvarer Arvid Sjødin.

De fornærmede ønsker ikke å uttale seg om saken nå som truslene legges frem som nye bevis.

Les også: – Krekar er en «PC-jihadist»
Les også: – De som er årsaken til min død må betale prisen

Mulla Krekar og Brynjar Meling

Mulla Krekar og Brynjar Meling i retten tirsdag.

Foto: Anders Brekke / NRK

Beklaget koranbrenningen

En av de fornærmede, som ble hengt ut med navn og bilde i Facebook-gruppen, beklaget koranbrenningen mandag kveld.

I en video som viser koranen dekorert med blomster og lys, sier han at han angrer.

– Jeg har brent koranen. Jeg setter blomster opp, og håper de som blir sure eller fornærmet vil tilgi meg, sier han.

Krekar hadde allerede sett videoen før den ble vist i retten tirsdag.

– En kurdisk nasjonalist tok kontakt med meg, og sa at om 10 minutter kommer han til å angre og legge ut en video på Youtube. Jeg logget meg inn på Paltalk under et annet navn, fikk lenken, og så samme film, sier Krekar.

Krekar mener mannen har «tatt et skritt i riktig retning» ved å angre og beklage, og sier han skal forsøke å få fatwaen trukket tilbake.

Ber om fredelig demonstrasjon

Krekar forteller også at han har sendt et brev til flere kurdere i Norge, der han ber dem om å protestere fredelig.

– Jeg har ikke tatt initiativ til noe, og støttet det heller ikke i begynnelsen. Men da jeg fikk vite at mange skulle delta, skrev jeg et brev som et råd til våre kurdere, sier han.

Krekar sier han ikke er ansvarlig for demonstrantenes oppførsel, og vil ikke gi dem ordre. Han mener likevel at de bør høre på ham.

– Det er råd om at de ikke skal oppføre seg barnslig, ikke brenne flagg, og ikke bruke stein mot noen eller gå til angrep på andres eiendom. De må også høre på politiet, og sette seg ned hvis de blir bedt om det, sier Krekar.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger