Foreleste om å drepe «frafallen»

OSLO TINGRETT (NRK): Aktor Marit Bakkevig spilte torsdag en rekke forelesninger og lydopptak der mulla Krekar skal ha truet tre personer på livet.

Brynjar Meling og mulla Krekar

Mulla Krekar med sin forsvarer, Brynjar Meling.

Foto: Anders Brekke / NRK

Krekar er tiltalt for å ha truet de tre gjennom forelesninger på Internett, noe som skal ha «fremkalt alvorlig frykt».

Bevismaterialet omfatter lydopptak fra Krekars forelesninger på et kurdisk nettsted, intervjuer og opptak av telefonsamtaler.

En av de fornærmede, som skal ha blitt truet på livet etter å ha krenket Koranen, tok selv kontakt med Krekar etter det han oppfattet som drapstrusler.

I telefonsamtalen forklarer han at han brente tre kapitler av Koranen fordi han mente de var kvinneundertrykkende og oppfordret til drap, mens Krekar forklarer at mannen er dødsdømt i henhold til sharialovgivningen.

Etter tiltalebeslutningen i juli i fjor bekreftet Krekar dette i en ny forelesning på samme nettsted.

«Jeg har sagt dette tidligere, alt han har sagt eller gjort som som er i strid med islams sharialov (...) har gjort ham til en frafallen. Og det er altså halal å drepe ham.»

«Det er muslimenes plikt å drepe ham, uansett hvor han måtte befinne seg. Det er jaiz (lov/tillatt) å likvidere ham ved at en oppsøker ham og dolker ham i midjen eller skyter ham med et skudd på hodet,» sa Krekar ifølge tiltalen.

– Truet på nettsted

En annen av de fornærmede skal også ha fått beskjed om at han skulle drepes på samme nettsted.

Der skal Krekar også ha truet med å publisere et bilde av ham, slik at «rettroende» muslimer kunne finne og drepe ham.

Krekar mener han aldri har truet noen direkte, men kun uttalt seg om hypotetiske konsekvenser. Enkelte oversettelser kan også bli bestridt.

Les: Krekar erkjenner ikke straffskyld
Les: – Krekar mener han ikke har truet noen

Aktor Marit Bakkevig mener det ikke er noen tvil om at Krekars uttalelser stemmer med det som står i tiltalen, og viser til Høyesteretts dom der Krekar blir stemplet som en trussel mot rikets sikkerhet.

Tiltalen bygger delvis på Krekars kontakt med Ansar al-Islam, som han ledet i Irak, noe som skal ha vært skikket til å fremkalle alvorlig frykt og tiltrekke seg terrorister.

Geir Evanger og Marit Bakkevig

Statsadvokatene Geir Evanger og Marit Bakkevig er aktorer i saken.

Foto: Anders Brekke / NRK

Tiltalt for brudd på terrorparagrafen

Krekar er også tiltalt for brudd på den såkalte terrorparagrafen, og påtalemyndigheten spilte av et langt lydklipp der Krekar prater om Al Qaida, Ansar al-Islam, jihad og krigen i Irak.

Opptaket innledes med religiøs sang og maskingeværlyder i bakgrunnen. I lydklippet blir han også intervjuet av en person som kaller ham «sheikh».

Da rettssaken ble innledet onsdag, ga to av de fornærmede uttrykk for at de følte seg truet av tre personer som satt på tilskuerbenken i Oslo tingrett.

Les: Tilhørere filmet Krekar i retten

Ifølge bistandsadvokat Randi Hagen Spydevold tror hennes klient at en av dem tilhører Ansar al-Islam.

Krekar nekter straffskyld, men står fast ved alt han har sagt. Han er tiltalt for drapstrusler, terrorplanlegging og brudd på to andre paragrafer.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger