Hopp til innhold

– Det var et helvete for meg

OSLO TINGRETT (NRK): Fornærmede forklarte at han brente deler av Koranen for å fordømme massedrap på kurdere og vise sin støtte til likesinnende på nett. Så kom drapstruslene.

Mulla Krekar

- TRUET MED MED SPRE BILDE: Ifølge tiltalen skal mulla Krekar ha truet mannen som forklarte seg i retten torsdag med å spre bildet av ham til «rettroende» muslimer, slik at de kunne drepe ham. Krekar avviser at det var en trussel.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Fornærmede laget i likhet med en annen fornærmet i saken en video av seg selv idet han brente sider av Koranen i protest mot overgrep mot kurderne. Filmen ble lagt ut på youtube.

– Samme kveld ga Krekar sin fatwa om at den som brenner Koranen skal drepes, forteller mannen i slutten av 30-åra.

Beskjeden ble spredt på nettstedet paltalk.com.

– Først tok jeg det ikke så alvorlig, men så spredte fatwaen seg, forteller han.

Kurderen forteller at da han kom på jobb dagen etter, så visste alle hans kolleger om den. Det kom stadig sterkere reaksjoner på internett, og ukjente skal ha truet ham på livet over telefon.

Tok kontakt med mulla Krekar

Mulla Krekar fulgte nøye med da den fornærmede forklarte seg i Oslo tingrett torsdag, og noterte hyppig på et ark.

– Neste dag, så ringte jeg mulla Krekar. Jeg prøvde å komme i dialog med ham, men han kom med stygge ord, og hørte aldri på meg, hevdet mannen i retten.

Deretter kom ryktene om at Krekar hadde spredt navn, adresse og bilder av ham på nett, og oppfordret rettroende muslimer til å drepe ham. Da tok kurderen kontakt med politiet.

– Jeg fikk beskjed om at jeg måtte være forsiktig og ikke gå på jobb. Det var veldig vanskelig for meg, og situasjonen var helt kaos. Noen ganger slo jeg av alt lyset hjemmet og jeg fikk psykiske problemer, forteller han i retten.

Kurderen forteller at han forsøkte å si unnskyld, og at det aldri var meningen å ramme muslimer, men regimet som stod bak massedrap.

– Det var et helvete for meg. Jeg tenkte at nå tar de livet av meg, sier mannen i slutten av 30-åra.

– Har aldri truet noen

Ifølge tiltalen skal mulla Krekar over telefon ha uttalt til den kurdiske mannen at: «Du skal dø». Han skal også ha sagt dette på flere nettsteder, og at han skulle sørge for at alle «rettroende» muslimer skulle se bilde av fornærmede, slik at de kunne drepe ham.

Krekar mener han aldri har truet noen direkte, men kun uttalt seg om hypotetiske konsekvenser når islams sharialov brytes.

Tiltalt for flere drapstrusler

I tillegg til trusler mot mannen i slutten av 30-åra, er Krekar tiltalt for trusler mot tre andre personer, inkludert Erna Solberg.

Aktor Marit Bakkevig mener det ikke er noen tvil om at Krekars uttalelser stemmer med det som står i tiltalen, og viser til Høyesteretts dom der Krekar blir stemplet som en trussel mot rikets sikkerhet.

Tiltalen bygger delvis på Krekars kontakt med Ansar al-Islam, som han ledet i Irak, noe som skal ha vært skikket til å fremkalle alvorlig frykt og tiltrekke seg terrorister.

– Står fast ved det han har sagt

Krekar er også tiltalt for brudd på den såkalte terrorparagrafen, og påtalemyndigheten spilte av et langt lydklipp der Krekar prater om Al Qaida, Ansar al-Islam, jihad og krigen i Irak.

Opptaket innledes med religiøs sang og maskingeværlyder i bakgrunnen. I lydklippet blir han også intervjuet av en person som kaller ham «sheikh».

Da rettssaken startet i forrige uke, ga to av de fornærmede uttrykk for at de følte seg truet av tre personer som satt på tilskuerbenken i Oslo tingrett.

Ifølge bistandsadvokat Randi Hagen Spydevold tror hennes klient at en av dem tilhører Ansar al-Islam.

Krekar nekter straffskyld, men står fast ved alt han har sagt. Han er tiltalt for drapstrusler, terrorplanlegging og brudd på to andre paragrafer.

AKTUELT NÅ