Krever elleve års fengsel for Davud

OSLO TINGRETT (NRK): Aktor ber om elleve års fengsel for terrortiltalte Mikael Davud, og fem års fengsel for Sawad Sadek Saeed Bujak og David Jakobsen.

Geir Evanger

Geir Evanger er aktor i saken mot Davud, Bujak og Jakobsen.

Foto: Anders Brekke / NRK

– Davud tok med seg global terror til Norge. Al Qaida hadde en mann i Oslo da han kom tilbake. Dette var en del av internasjonal terrorvirksomhet, og viser det ubehagelige alvoret i saken, sa Espen Hanken da han la ned aktoratets påstand.

Mandag startet sluttprosedyrene i Oslo tingrett, der Davud, Bujak og Jakobsen er tiltalt for å ha «inngått forbund med tanke på å begå en eller flere terrorhandlinger på norsk jord».

Den såkalte terrorparagrafen har en strafferamme på tolv års fengsel.

Ifølge aktor Geir Evanger er det selve forbundet som er sentralt i tiltalen. Aktoratet vil påvise avtaler om terror mellom Davud og Al Qaida, Davud og Bujak, og Davud og Jakobsen.

Evanger understreker at rimelig tvil skal komme de tiltalte til gode.

– Men da må man se bort fra hypotetisk og konstruert tvil. Jeg ser for meg at retten vil få høre en del spørsmål som er konstruert for å velte viktige punkter, sier Evanger.

Les: Slik spanet PST på de terrortiltalte
Les: Her er bildene fra PSTs hemmelige ransakinger

Mener Davud fikk opplæring i Pakistan

Evanger mener Davud allerede hadde radikale tanker og tanker om terrorhandlinger da han kom til Norge i 2000.

– Han hadde et reelt hat mot kineserne, og sier i retten at han håper noen kommer etter ham og lykkes, sier Evanger.

Retten vet at Davud var i Iran, og Evanger mener også å kunne bevise at han var i Pakistan.

– Det er ingen eksempler på terrorister fra Europa som har trent i Iran. Iran er ikke et land som er kjent for terror, men det er midt i reiseruta for vestlige personer som vil til Pakistan for å få terroropplæring, sier Evanger.

Sakkyndige vitner har forklart at slike reiseruter ofte går via Tyrkia og Iran, og ender i områdene rundt Peshawar og Waziristan.

– Dette er et knutepunkt for terror. Det er en yngleplass og et kraftsenter for terrorvirksomhet og opplæring. Det er ikke feil land å reise til hvis man vil bli terrorist, sier Evanger.

– En gavepakke for Al Qaida

Aktor mener at det var en tydelig avtale om terrorhandlinger mellom Davud og Al Qaida, og anser det som sikkert at målet var den danske avisen Jyllands-Posten.

– Avishuset er det høyest prioriterte terrormålet for Al Qaida i Europa, og det eneste naturlige målet å samarbeide med Davud om, sier Evanger.

Evanger mener Davud var svært nyttig for Al Qaida.

– Etter min oppfatning kom Al Qaida i en unik posisjon da Davud dukket opp, ettersom det er svært vanskelig for dem å gjennomføre terroraksjoner i Norden. Davud kom som en gavepakke. Han var norsk statsborger, hadde leilighet og kunne pusle med planene over lang tid, sier han.

Les: Mener e-poster om PC-reparasjon var skjulte meldinger til Al Qaida

Kunne lage farlig bombe

PST mener de kan bevise at Davud hadde kontakt med en somalisk Al Qaida-leder på epost. Samme person skal ha vært sentral i lignende saker i USA og Storbritannia, og ledet Al Qaidas utenlandsprogram.

– Denne mannen står helt sentralt, og alle disse tilfeldighetene henger så godt sammen at det neppe er tilfeldigheter, sier Evanger.

Fremstillingen av sprengstoff skal også ha klare likhetstrekk med Al Qaidas metoder og fremgangsmåten som er brukt i andre land.

Davud har tilstått planer om å sprenge Kinas ambassade i Oslo, og Bujak har forklart at han og Davud skulle sprenge den danske avisen Jyllands-Posten.

– Davud hadde mer enn nok til å begå en terrorhandling. Han kunne lage en utrygg og farlig bombe. men han skulle ha mer. Alt dette drar Davud i retning Al Qaida, og han var utvilsomt en risiko mot det norske og det danske samfunnet, sier Evanger.

Les: Hadde bombeoppskrifter, Al Qaida-propaganda og bin Laden-videoer

– Davud har ingen troverdighet

Evanger mener også at Davuds forklaringer i retten er svært mangelfulle. Mens Davud hevder målet var den kinesiske ambassaden i Oslo, har Bujak forklart at han og Davud skulle sprenge Jyllands-Posten.

– Bujaks forklaring står i grell kontrast til Davuds forklaringer. Davud er tatt i løgn gjentatte ganger, og har ingen troverdighet. Forklaringene hans støttes heller ikke av noen bevis, sier Evanger.

– Hvorfor i all verden skulle Bujak finne det for godt å fortelle at han var involvert i et terrorforbund hvis det ikke var riktig? Forklaringene hans henger sammen, preges ikke av overdrivelser eller selvmotsigelser, og støttes med tyngde av bevis, sier han videre.

Les: Videoovervåket boden til Bujak
Les: Davud mener han lurte de andre

Vil også dømme Bujak og Jakobsen

Evanger mener at Bujak var helt avgjørende for at Davud skulle få til det han hadde planlagt, og peker på at han oppbevarte den mest sentrale bombeingrediensen hjemme hos seg selv.

Begge bør derfor dømmes for å ha inngått terrorforbund, mener Evanger.

Evanger er heller ikke fornøyd med David Jakobsens forklaringer.

– Forklaringene hans preges av konstante endringer, som fremstår som tilpasninger i forbindelse med konfrontasjoner. Han gikk til politiet for å berge seg selv, sier Evanger.

Jakobsen handlet hydrogenperoksid for Davud, og har forklart at han trodde det skulle brukes til rengjøring.

– Han har mer eller mindre erkjent at han var delaktig, ved å skaffe hydrogenperoksid. Han har faktisk vært med på forberedelser til en terrorhandling, sier Evanger.

Les: Ville ikke tiltale PST-informanten

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger