Ville ikke tiltale PST-informanten

Etter det NRK erfarer gikk statsadvokaten i terrorplanleggingssaken inn for å frafalle tiltalen mot David Jakobsen som hadde fungert som informant i nesten ett år.

Rettstegning av David Jakobsen

David Jakobsen sitter på tiltalebenken i terrorsaken, på tross av at aktor i saken skal ha gått inn for å frafalle tiltalen mot ham.

Foto: Karl Gundersen (rettstegning)

Geir Evanger

Aktor Geir Evanger ville la Jakobsen gå fri.

Foto: Roald, Berit / Scanpix
Advokat René Ibsen

René Ibsen forsvarer David Jakobsen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Det var Riksadvokaten som i slutten av september tok ut tiltalen formelt mot de tre mennene som nå står tiltalt i rettssaken som føres for Oslo tingrett.

På tiltalebenken står også PST-informanten David Jakobsen , på tross av at statsadvokaten mente han burde slippe.

– Jeg vil ikke kommentere hva min innstilling var når det gjelder tiltalene, sier statsadvokat Geir Evanger som nå fører saken for retten til NRK.

Jakobsen skal selv ha oppsøkt Politiets sikkerhetstjeneste den 20. november 2009 for å fortelle hva han visste om terrorplanene. I nesten ett år jobbet han som PSTs informant samtidig som han også ble etterforsket.

– Bør får betydelig rabatt

Jakobsens advokat René Ibsen vil ikke spekulere i hva Riksadvokaten har lagt til grunn for tiltalen.

– Men dette viser jo hvordan bevissituasjonen er. Det er tydelig at det er uenighet i påtalemyndigheten om dette spørsmålet, sier Ibsen til NRK.no som mener Jakobsens rolle som informant bør få stor betydning for en eventuell dom.

– Hvis det ender med domfellelse, så bør det være en betydelig strafferabatt, sier Ibsen.

– Men det viktigste for oss er at dette setter terrorforbundet i et annet lys. Det er usannsynlig at han var med på det når han samtidig var informant, sier Jakobsens advokat.

– Ikke nok bevis

Samtlige av forsvarerne i terrorplanleggingssaken mener PST ikke kan bevise at de tre inngikk i et forbund med mål om å begå en terrorhandling,

– Påtalemyndigheten mener at den antatte hovedmannen Mikael Davud var i Pakistan og inngikk en avtale med Al Qaida om å begå en terrorhandling sa aktor Geir Evanger i sitt innledningsforedrag da saken startet i Oslo tingrett i dag.

Forsvarerne Carl Conow Rieber-Mohn og Arild Humlen fortalte i retten i dag at det ikke er nok bevis for å kalle aktivitetene til Davud for et forbund med mål om å utføre terrorhandlinger mot Jyllands-Posten og Kurt Westergaard.

– Vi mener at det overhodet ikke er bevisgrunnlag for at Davud deltok i dette, sa Humlen.

Dårlig oversettelse

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) startet etterforskning av de tre mennene i august 2009. Politifolkene spanet på dem, avlyttet leilighetene og bilene deres og gjennomførte hemmelige ransakinger.

Etter å ha tatt opp timevis med samtaler, har politiet plukket ut noen bittesmå biter som de mener viser planlegging av terrorhandlinger, sa advokat René Ibsen i sine kommentarer til aktors innledningsforedrag. Deretter ble samtalene oversatt til dårlig svensk.

– Vi er svært kritisk til oversettelsen, det er knapt til å forstå. Man kan spørre seg om de har brukt Google translate, sa medforsvarer, advokat Kjell Torbjørn Dahl, med henvisning til det automatiske oversetterprogrammet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger