Disse er tiltalt for å ha planlagt terrorangrep mot Jyllandsposten

Politiets sikkerhetstjeneste mener tre menn med rolige familieliv og bakgrunn fra ulike land i sentral-Asia planla å angripe Jyllandsposten eller tegneren Kurt Westergaard.

Grafikk de terrortiltalte - terrorplanleggingssaken fra 2010

TRE TILTALTE: Mikael Davud, Shawan Sadek Saeed Bujak og David Jakobsen er alle tre tiltalt for å ha planlagt terrorhandlinger mot Jyllandsposten i Danmark.

Foto: NRK Grafikk

Ifølge tiltalen som var klar i slutten av september skal de tre ha både ha hatt kontakt med Al Qaida og ha kjøpt bombekjemikalier.

I fjor sommer slå Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til. Tre personer ble pågrepet i Oslo og i Tyskland i en større aksjon mot mistenkte terrorister.

Mikael Davud, Shawan Sadek Saeed Bujak og David Jakobsen ble alle siktet for terrorplanlegging, og er senere blitt tiltalt.

– Vi mener at denne gruppen har hatt forbindelse til personer i utlandet som kan knyttes til al Qaida, og til personer som inngår i etterforskningssaker i andre land som USA og Storbritannia, fortalte sjefen for PST Janne Kristiansen på en pressekonferanse samme dag som pågripelsene.

Les saken: PST pågrep tre personer mistenkt for terrorplanlegging

Statsadvokat Evanger om terrortiltalen

Statsadvokat Geir Evanger forteller at de tre har hatt et samarbeid for å planlegge terrorangrep, og dermed kan dømmes.

Foto: NRK

Politiets sikkerhetstjeneste gikk først ut med at det var snakk om planer om terror på norsk jord, men etter mer etterforskning og forklaringer fra de tiltalte mener de nå at det var snakk om å angripe Jyllandsposten i Danmark og/eller karikaturtegneren Kurt Westergaard.

– Vi mener å ha en så sterk sak at disse skal dømmes. Tiltalen er tatt ut med bakgrunn i at vi ikke mener det er noen tvil lenger om de har gjort dette, og vi mener vi har en sterk sak, sa statsadvokat Geir Evanger da tiltalen ble tatt ut.

I tiltalen mot de tre står det at de planla å gjennomføre anslag med eksplosiver mot Jyllandsposten i Danmark. De skal også ha planlagt å skyte den danske tegneren Kurt Westergaard.

Påtalemyndighetene mener Davud, Bajuk og Jakobsen forberedte sprengningene ved blant annet å skaffe utstyr for å lage en bombe. De skal også ha forsøkt å gå til anskaffelse av et skytevåpen.

Ifølge statsadvokaten er det slik de ser det én hovedmann, Mikael Davud, som både har hatt kontakt med Al Qaida og de to andre. De mener derimot at de to andre ikke har hatt direkte kontakt med hverandre.

– Tiltalen opererer med flere forbund. For én av dem gjelder det kontakt med Al Qaida og de to andre. De to andre har slik vi ser det inngått forbund med denne personen hver for seg, sier Evanger til NRK.

Mikael Davud (tidl. Muhammed Rashidin) (40)

Den antatte hovedmannen er en norsk statsborger med uigurisk bakgrunn. Den 40 år gamle mannen kom til Norge i 1999 og fikk norsk statsborgerskap i 2007.

Davud ble pågrepet i sitt hjem i Oslo, og politiet mener han har vært kjernen i gruppen som planla terrorangrep.

Politiets sikkerhetstjeneste mener også at han skal ha hatt kontakt med Al Qaida, og at han skal ha deltatt på en bombeskole i Pakistan der han også inngikk et samarbeid med mål om å gjennomføre terrorhandlinger.

Noe av bakgrunnen for at politiet kan knytte Davud til Al Qaida skal være en hemmelig ransaking de gjennomførte i Sverige da den tiltalte kom til landet med fly fra Tyrkia.

Les mer: – Ransaket terrorsiktet under hemmelig aksjon på Arlanda

Mikael Davud skal så ha hatt kontakt med de to andre tiltalte, Shawan Bujak og David Jakobsen, hver for seg. Ifølge tiltalen mener påtalemyndigheten at han skal ha gjort avtaler om å planlegge terror sammen med begge to, og at de begge skal ha hjulpet ham med å skaffe bombeingredienser og våpen.

Den antatte hovedmannen ble pågrepet i sin egen leilighet like ved Ullevål sykehus hvor han bor sammen med sin kone.

I avhør har Davud innrømmet at han ville sprenge den kinesiske ambassaden i Oslo.

Les også: – Davud planla å sprenge Kinas ambassade

Dette har derimot ikke PST festet lit til, og de har tiltalt ham for planer om bombeangrep mot Jyllandsposten i Danmark slik hans medtiltalte Shawan Bujak har forklart at planene var.

Shawan Sadek Saeed Bujak (38)

Bujak er kurder fra Irak, og kom til Norge i 1999. Mannen bodde flere år i Førde, og i huset der han leide en hybel, hadde han både moské og leilighet.

Tidligere ledet han Islamsk senter i Førde, og var en tydelig lederskikkelse for muslimer i byen da han holdt til der. Han er ikke norsk statsborger, men fikk innvilget opphold på humanitært grunnlag og har permanent oppholdstillatelse.

Kurderen ble arrestert i bydelen Meiderich i Duisburg i Tyskland, sammen med sin kone og deres to små barn på ett og tre år.

Da han ble pågrepet var han bosatt i Oslo sammen med sin familie.

Naboene hans i Oslo beskriver mannen som anonym, sær og innesluttet.

Kona hans har uttalt seg til media, uttrykt at mannen ikke var noen ekstremist og fortalt at pågripelsen har gitt datteren deres store problemer.

– Politiet har tatt feil mann. Min mann er ikke en muslimsk ekstremist, har hun sagt til NRK

Påtalemyndigheten mener derimot at Bujak var med på å planlegge terrorangrep mot Jyllandsposten og/eller tegneren Kurt Westergaard og har tiltalt ham for det.

Bujak selv skal også i avhør ha innrømmet at planene var å angripe den danske avisa Jyllandsposten som publisert karikaturtegninger av Muhammed.

Les også: Tilstod planer om angrep i Danmark

Det er i stor grad denne versjonen av det som skjedde PST virker å ha festet lit til da de laget tiltalen.

Ifølge tiltalen skal Bujak ha hjulpet den antatte hovedmannen Mikael Davud med å skaffe ingredienser til bomben, og han skal ha sagt seg villig til å skaffe et våpen for å skyte tegneren Kurt Westergaard.

– De er tiltalt for anskaffelse av ulike ingredienser for å lage en bombe. Disse kan helt klart brukes for å lage ganske så potent sprengstoff, og det regnes som forberedelser til en mulig alvorlig straffbar handling, sier statsadvokat Geir Evanger om stoffene Bujak var med på å skaffe og oppbevare.

David Jakobsen (tidl. Abdulaif Alisjer) (33)

Samtidig med at Bujak ble arrestert i Tyskland, ble den 31 år gamle usbekeren David Jakobsen pågrepet i sin leilighet på Tøyen i Oslo.

31-åringen kom til Norge som asylsøker i 2002, men fikk avslag. Han fikk derimot innvilget opphold gjennom familiegjenforening og har i dag permanent oppholdstillatelse i Norge.

Jakobsen er tiltalt for å ha planlagt terror sammen med Mikael Davud i perioden før han meldte seg selv til poltiet.

David Jakobsen ble etter å ha meldt seg til politiet en informant for PST.

Før han meldte seg til politiet hadde han derimot vært på et apotek i Oslo to ganger for å handle ingredienser som kan brukes i en bombe. Andre gangen byttet PST ut materialet med ufarlige stoffer siden de spanet og overvåket gruppen, og dermed visste at kjøpet ville skje.

Les også: – Innrømmer kjøp av bombestoff

Usbekeren har innrømmet kjøpet av bombeingrediensene, men sa ingenting om det til politiet før de selv konfronterte ham med det.

Han er derfor tiltalt for å ha skaffet til veie bombematerialer, og for å ha deltatt i planleggingen sammen med den antatte hovedmannen Mikael Davud.

Les også: – Jeg er ikke bitter på PST

Å ha vært informant for PST har ikke gitt ham noen imunitet, men han har ikke blitt tiltalt for det som skjedde etter at han meldte seg.

Én av de tiltalte har fungert som informant for PST, hva er forskjellen mellom ham og de andre?

– Den største forskjellen er at tidsperioden han er tiltalt for er vesentlig kortere. Han er ikke tiltalt for det som har skjedd etter at han meldte seg til politiet, men forut for det mener vi at han inngikk i gruppen og var med på å skaffe bombeingredienser, sier statsadvokat Geir Evanger til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger