NRK Meny
Normal

Mener e-poster om PC-reparasjon var skjulte meldinger til Al Qaida

OSLO TINGRETT (NRK): Terrortiltalte Mikael Davud skal ha hatt kontakt med en høytstående Al Qaida-leder via e-post.

Geir Evanger

Statsadvokat Geir Evanger mener e-poster utlevert fra FBI styrker mistanken om systematisk kontakt mellom tiltalte Mikael Davud og terrororganisasjonen Al Qaida.

Foto: Anders Brekke / NRK

Politiets sikkerhetstjeneste har via det amerikanske føderale politiet FBI fått tilgang til drøyt 300 e-poster fra e-posttjenesten Yahoo. Gjennom e-postene mener PST å kunne knytte Davud til en høytstående somalisk Al Qaida-leder.

Endring i e-postaktivitet

Vinteren 2008/2009 skjedde det en endring i e-postbruken til Davud. Andel e-poster skrevet på uigur gikk fra 98 prosent til elleve prosent etter et langt opphold med lite aktivitet.

Resten ble skrevet på arabisk, tyrkisk eller norsk, opplyser politioverbetjent Jørgen Stene i PST.

En rekke av e-postene dreier seg om en PC som er til reparasjon, og lån av datamaskinen til en venn. E-postene får en stadig mer utålmodig tone, og er skrevet på forskjellige språk.

– Vi synes innholdet er svært spesielt, og mener det ikke nødvendigvis dreier seg om datamaskiner, sier aktor Geir Evanger til NRK.

Knyttes til Al Qaida-topp

To av e-postadressene som kan knyttes til Davud skal ha blitt brukt i Peshawar i Pakistan med en felles IP-adresse, som PST mener kan knyttes til Al Qaida-lederen Saleh al-Somali.

Les også: – Ransaket terrorsiktet under hemmelig aksjon på Arlanda

Somali ble drept i et droneangrep i Nord-Waziristan i desember 2009, skal ha vært knyttet til terrorplanlegging i både USA og Storbritannia.

PST tror Davud har korrespondert med en representant for Al Qaida, en person som har styrt flere e-postadresser, og har fungert som kontaktperson videre inn i terrororganisasjonen.

– Kontakt med Al Qaida står sentralt i tiltalen, så dette er viktige bevis, sier Evanger.

Les også: Innrømmer kontakt med Al Qaida
Les også: – Al Qaida hadde en person i Norge i 2009

Video Aktor om Davuds e-poster

NETT-TV: Statsadvokat Geir Evanger forteller om e-postene de tror knytter terrorsiktede Mikael Davud til Al Qaida.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger